CD-ROM niewidoczny


(Kwid) #1

Problem jak w temacie. Komputer nie widzi CD-ROM . W "Moj komputer" , "Explorator" , "Menadrzer Urzadzen" tez nie jest widoczny. Problem powstal po uruchomieniu , przez osobe malo obeznana z komputerami, programu do nagrywania plytek "neo startsmart" (?)

Na temat kompa wiem tylko tyle, ze ma WinXP (Home?) Komputer widzi wszystkie inne dyski wraz z nagrywarka ale bez CD-ROM . Gdzie tkwi problem i czy macie jakies pomysly ? Prosze i dziekuje za okazana pomoc .


(Tokar141) #2

Proponuję na nowo wgrać stery do CD-ROMu.


(W32 Sasser) #3

Czy BIOS wykrywa napęd? Sprawdź w czasie startu komputera, czy jest widoczny CD-ROM, albo wciśnij "Delete", wejdź do BIOS i zobacz, czy BIOS go "widzi"? Jeśli BIOS go widzi, to napisz i będziemy się martwić dalej :slight_smile:

Gdzie wgrasz te stery? Skoro nie ma CD-ROMu w Menadżerze Urządzeń, to jak masz zamiar zainstalować te sterowniki?


(Kwid) #4

Panowie spokojnie! Bios odpada :frowning: poniewz problem z kolezanka rozwiazujemy "na odleglosc" przez gg , a ona ma tylko jeden komp. a przy jej znajomosci z komp. nie bede ryzykowal rozwalenia kompa na calego . Z drugiej strony , jesli komp. widzi CD-RW , jest chyba jednak mozliwosc wgrania sterow od nowa - czyz nie ? Macie jakies inne pomysly? Prosze o kontynuacje .


(W32 Sasser) #5

Trudno :smiley:

Ale jeśli BIOS nie widzi CD-ROM to dalsze rozważanie nie ma sensu. Życzę powodzenia :wink:


(Kwid) #6

w32.sasser czy ty w ogole czytasz dokladnie co inni pisza ? Dzieki za checi !


(iGreq) #7

Może:

Panel sterowania ==> dodaj sprzęt :roll:

i sprawdzić czy tam wykryje.


(Lammermoor) #8

Zobacz ten link http://forum.centrumxp.pl/viewtopic.php?t=29728

Musiałbyś pomóc koleżance raczej osobiście bo z tego co piszesz to chyba sama nie da rady...


(W32 Sasser) #9

Jagodka > myślę, że kris-1 liczy na jakiś cud typu: klik i już jest napęd. Przecież napisał sam:

Chciałem ustalić, czy napęd jest widziany przez BIOS (a potem ewentualnie dalsze sugestie), ale zostałem skrytykowany przez autora postu.

Podałaś linka (bardzo dobrego :slight_smile: ) ale myślę, że skoro jest problem ze sprawdzeniem czy BIOS wykrywa napęd, to większym jeszcze problemem będzie grzebanie się w rejestrze (czytaj cytat autora postu) :wink:

Nie ma tu raczej rozwiązania typu "klik i już jest napęd", ale autor takiego właśnie rozwiązania oczekuje.


(Kwid) #10

w32.sasser i tu sie wlasnie mylisz . Przepraszam jesli przyjales to jako krytyke ale nie o to mi chodzilo aby kogokolwiek obrazac. Na cud nie licze bo jestem realista , pytam sie tylko czy ktos ma jeszcze jakies inne pomysly aby rozwiazac ten problem . Jako ostatecznosc przyjmuje wolanie speca albo wizyte w serwisie. Ale jesli wszystkie inne metody zawioda chyba nie pozostanie nic innego . Jeszcze jedno pytko : czy grzebiac w rejestrze jestem w stanie w dalszym ciagu komunikowac sie przez internet. Nigdy nie robilem tych obu rzeczy na raz wiec pytam.

Dziekuje wszystkim odpowiadajacym w temacie . :slight_smile:


(matiit) #11

niech sprawdzi czy cd-rom jestdobrze podlączony


#12

miałem taki problem, proponuje sposób alternatywny... zresetuj kompa i w trkcie wgrywania nacisnij guzik zeby ci sie dc-rom otworzyl i go tak trzymaj az do wgrania windowsa nawet jesli chce sie zamknac... mi pomoglo :stuck_out_tongue:


(Tokar141) #13

Tu jest

http://forum.centrumxp.pl/viewtopic.php?t=29728#faq22


(sdar) #14

:?

A czy przypadkiem nie był instalowany program antywirusowy AntiVir Personal Classic w wersji 7.0?

W paru przypadkach powodował on takie właśnie objawy jak "zniknięcie napędu"