Cd-rom z laptopa w pc?

Mam na zbyciu cd-rom z laptopa, którego nie opłaca się sprzedawać bo i tak nikt nie chce.

Znalazłem kabel Screenshot_2
Powinien dać radę aby korzystać z cd-romu laptopa jako CD-ROm zewnętrzny ?

EWENTUALNIE
Jest jakiś adapter czy coś aby cd-rom laptopa włożyć w zatokę cd-romu normalnego w PC ?

Z jakiego laptopa i jaki model napędu? Jakie ma złącza?

@bachus edytowałem post.

CD-ROM to UJ8FBSDLM1-B

Jest, ale ciężko dostać.

Hej,

Tak, kabelek powinien pasować - napęd jest wyposażony w interfejs SATA, kabelek dla takiego interfejsu stworzono, a zasilanie z portu USB, a nawet dwóch portów spokojnie zaspokoi potrzeby urządzenia.

Pozdrawiam,
Dimatheus

Zewnętrzny napęd optyczny to jakieś 50 zł, 5,25 cala do PC taniej bo około 30 zł, a na Allegro pewnie znajdziesz jeszcze taniej. Sprawdź najpierw czy ci się opłaca kupować przejściówki, kable, czy adaptery zamiast kupić nowy :wink:

Właśnie patrzę i chyba najtaniej… no właśnie. Zewnętrzne wolniejsze niż stacjonarne no i zbędne mi zewnętrzne.

Więc zostaje stacjonarny lub zabawa z kablami. Kabel i adapter trudno dostępny… to już lepiej normalny 5,25’ do PC i tyle.

Tylko czy między 50 a 100zł będzie różnica ?

Pewnie niewielka - to trochę loteria. Dawniej używałem nagrywarki sporo i przyznam, że niektóre były nie do zdarcia, a inne padały po roku i jechały na wymianę gwarancyjną. Teraz mam tylko nagrywarkę DVD Samsunga na USB, jako taki rezerwowy napęd do laptopów.