Problem polega na tym, że parę dni temu moja współpracownica przypadkiem usuneła jakieś pliki programu Optima.
Program oczywiście nie chciał sie uruchomić. Po ponownym zainstalowaniu programu, zadzwoniłem po pomoc techniczną i przysłali mi dwa pliki które są plikami klucza HASP( niezbędne do korzystania z programu).Powiedzieli że wystarczy je skopiować na dysk C. Niestety nic to nie daję bo program nie odczutuję tych plików a co za tym idzie nie mogę z niego korzystać. Zadzwoniłem jeszcze raz i fachowiec który tam pracuje powiedział że błąd jest w systemie operacyjnym i moge skorzystać i ich serwisu, który nieźle sobie liczy za takie naprawy.
Może ktoś z użytkowników korzysta z tego programu i może mi pomóc?
W faq Comarch’u odnośnie optimy jest jasno opisane co trzeba zrobić - krok po kroku.
Dlaczego nie poszukasz najpierw w odpowiednim miejscu??
Może ze mną jest coś nie tak ale wydaje mi się że co niektórzy zamiast poświęcić 5 minut na znalezienie odpowiedzi w najwłaściwszym miejscu - w tym wypadku u producenta na stronie - wolą czekać czasem i kilkanaście godzin na jakąś sensowną odpowiedź. Normalnie wsteczna ewolucja
Rozumiem Twoje zirytowanie ale na stronie prodycenta spędziełm dzisiaj parę godzin i postepując zgodnie ze wskazuwkami tam zawartymi program nadal nie działa poprawnie.
A sprawdzałeś czy serwer klucza działa poprawnie - to niby cuś podpięte pod USB?
Aaa nie masz przypadkiem przedawnionej licencji w tym kluczu hasp?? Jakby co od partnera od którego macie optimę dostaniesz nowy klucz hasp z nowymi datami
przy zakupie Optimy nie dostałem żadnego klucza USB. Poczatkowo licencja się zgadzała ale po pewnym czasie trzeba ja było aktualizować. Otrzymałem nowe pliki licencyjne które jak powiedzieli trzeba skopiować do folderu z programem lub na dysk C.
Zainstalowałem program zainstalowałem serwis obsługujący klucz HASP,skopiowałem pliki licencyjne softhasp,połaczenie z serwerem SQL jest a program nie działa. na pasku obok zegara widnieje czerwona kłudka.
Jak rozumiem jest to instalacja softwarowa, w której Klient posiada dwa pliki: softhasp. sig i softhasp.dat. W takim przypadku te dwa piliki powinny być umieszczone bezpośrednio na dysku C, powinien być zainstalowany serwis klucza HASP (z Indywidualnych Stron dla Klientów, można go pobrać z działu Aktualnych wersji). Jeśli mimo to kłódka świeci się na czerwono (w Windowsach powyżej XP nie jest w ogóle widoczna) albo po wejściu do programu w menu Pomoc/ O programie, po naciśnięciu ikony ludka z kluczem, na zakładce moduły nie są poprawnie wyświetlane/ pobrane licencje to można przesłać na adres optima@comarch.pl te dwa pliki softhaspowe (z objaśnieniem sprawy), które sprawdzane są pod kątem poprawności wygenerowania. Jeśli nie zostały poprawnie wygenerowane, to odbywa się generowanie nowych plików, a następnie sa one przesyłane Klientowi.