CDRW ! zmulony komp!


(Zgryza) #1

Podczas nagrywania komp się mocno muli :confused: nic nie można zrobić :confused:

Komp:

Duron 1000 Mhz, 256 SDRAM, GF 4 MX420, 80 GB, Liteon 48x 12x 48x, LG 52x, witualne napędy Clone CD i Alkohol

pod jedną taśme dysk

pod drugą CDRW i CD

od czego ?

wcześniej tego nie miałem 8)


(Bbieniol) #2

Może to nie jest wina sprzetu, tylko jakiegoś “syfu” który możesz mieć na kompie… Przeleć dysk antyvirem, ad_awarem etc… i wrzuć logi z HijackThis - może tam coś będzie :wink:

Pozdrawiam


(system) #3

Spróbuj przeinstalować fizycznie (ale programowo) napęd. Głupio to brzmi, ale oznacza tyle, co usunięcie II kontrolera IDE z P. sterowania i uruchomienie komputera ponownie.


(Xbloodwolf) #4

Nie ma sensu przeinstalowywać. Poprostu na kompach które mają zazwyczaj mniej niż 1500mHz i 512 ram to wolno chodzą bo nagrywanie “zjada” masę pamięci. Sam tak miałem i jestem pewny że o to chodzi. Poprostu podczas nagrywania nic nie rób i tyle. Np u mnie komp z 256 ram i prockiem 1100 bardzo wolno chodził podczas nagrywania - a jak sie nagrywało przez nero to już w ogóle. Prawdą jest natomiast że przy windowsie xp szybciej wszystko chodzi ale to nie wiele daje. Kumpel ma kompa: procesor 2000Mhz i 512 ram praktycznie przy nagrywaniu moze robic wszystko. :slight_smile:

Pozdro


(Philips Piotr) #5

BloodWolf ma racje wina sprzętu i tyle. Na moim kopie jak nagrywam to mogę robić co chcę: film oglądać, słuchać muzy, itp. Na czas nagrywania nic nic nie rób.


(Zgryza) #6

tylko ja miałem tak, że mogłem robić wszsytko, oglądać film itp, a teraz coś sie zchrzaniło :?

nawet jak zgrywam CD`romem jest straszna zmuła, wydaje mi się, że musze taśme musze wymienić bo to 40 pinowa, a nie 80


(Philips Piotr) #7

Rada …::Bieniol::… zastosowana :?: zrób to i zobaczymy co dalej.


(Zgryza) #8

skanuje nadal 8)


(Philips Piotr) #9

Potem daj loga koledzy sprawdza i zobaczymy.


(Xbloodwolf) #10

Hmmm jeżeli nagrywałeś płyty i przy tym sprzęcie mogłeś oglądać film bez zwiechy to masz jakieś cudowne cześći bo to jest wina na 99.9 % ramu którego przydałoby się 512. No i procka. Nie znam nikogo kto by przy podobnym sprzęcie nagrywał i nie miał zwiechy przy SŁUCHANIU MUZYKI a co dopiero przy oglądaniu filmów.

pozdro


(Philips Piotr) #11

BloodWolf mi tez się tak zdaje ale skoro zgryza temu zaprzecza trzeba problem rozwiazać inaczej.


(Zgryza) #12

http://www.forum.dobreprogramy.com/view … 025#414025

Log zrobiony 8)

serio nie było żadnych zwiech i muze sobie słuchałem, po co miałbym kłamać ? 8)

mi się wydaje, że to wina zbyt wolnej taśmy 8)


(Bbieniol) #13

Log jest czysty

Ale skoro mówisz, że wcześniej było dobrze, to chyba odpada :frowning:


(Zgryza) #14

przy kopiowaniu płyt na dysk, tak samo muli, ale troszke mniej 8)

już nie wiem co jest grane


(Philips Piotr) #15

można to poprawić defragmentując HDD.


(Derkoch) #16

a czy ktos wzial pod uwage, ze to moze byc wina DMA? byc moze padl sterownik i stad to cale zamieszanie, swoja droga programy emulujace potrafia nieraz grubo namieszac w systemie…


(Zgryza) #17

zeskanowalem wszystko, pare badziewi usunęło, log czysty, nagrywałem i znów zwiecha… :frowning:


(Philips Piotr) #18

reinstal sterów do DMA oraz nowe ASPI :arrow: http://www.cdrinfo.pl/software/stronaid … 1191035445


(Zgryza) #19

Nie można wyświetlić strony 8)

poszukam na google 8)

edit: sciagam juz z mirrora 8)


(Philips Piotr) #20

Jak nie można :?: mi chodzi bez problemu link bezpośredni :arrow: ftp://ftp4.inten.pl/software/soft2/ster … _471a2.exe