Centrowanie strony


(Blady214) #1

(Xeon Bloomfield) #2
<div align='center'>

(Odyn 89) #3

Używanie atrybutu align dla bloku div (z resztą dla innych elementów też) jest zdeprecjonowane i odradzane. Z resztą przy jego użyciu strona i tak nie zostanie wyśrodkowana.

Najprościej będzie bezpośrednio wewnątrz div'a "calosc" wstawić jeszcze jeden i poprzez css nadać mu atrybuty:

width: 1000px;

margin: 0px auto;

(Blady214) #4

odyn89 Twoje rozwiązanie jest dobre, ale nie do końca. Brakuje mi tylko tego, że przez to skracam banner i stopkę przez co tracę efekt płynnego przejścia.

Jeżeli

width: 1000px;

margin: 0px auto;

wsadzam w diva między stopką, a bannerem, to wszystko strona się rozjeżdża.


(floyd) #5

Spróbuj może to width:1000px dać tutaj;

body

{

   background-color:#FFFFFF;

 margin: 0 auto;

padding: 0;

 width: 1000px;   

}

(batmomobil) #6

spróbuj takie style:

body

{

   background-color:#FFFFFF;

 margin-right : auto;

padding: 0;

width: 1000px; 

list-style : none;

margin : 100px; 

}

(Blady214) #7

batmomobil odpada, strona ma dalej tylko 1000px, a nie dopasowuje się do szerokości okna.


(Odyn 89) #8

Blady214, nie zwróciłem uwagi na sposób, w jaki wstawiasz tło. W takiej sytuacji trzeba trochę bardziej pokombinować:

  1. Do div.banner dodaj: text-align:center; żeby wyśrodkować obrazek.

  2. Bloki "menu", "zawartosc" oraz "loga" obejmij jeszcze jednym div'em (możesz mu nadać id, i ustawić atrybuty wewnątrz arkusza CSS):

(...)

(...)

(...)

[/code]

  1. Do div.stopka2 dodaj margin:0 auto;

Teraz na pewno wszystko będzie wyśrodkowane, a tło pozostanie na całej szerokości okna.


(Blady214) #9

odyn89 dziękuję Ci bardzo. Już wcześniej kombinowałem w ten sposób, ale nie dodawałem odpowiednich marginesów. Jeszcze raz wielkie dzięki :slight_smile: