Rozumiem potrzebę selekcji i edycji komentarzy w przypadku gdy łamią regulamin vortalu , gdyż każdy korzystający z niego użytkownik powinien go przestrzegać chcąc korzystać z serwisu. Nie rozumiem natomiast dlaczego skasowany dwukrotnie został komentarz zawierający link do w pełni legalnego programu zamieszczonego na renomawym portalu o działaniu które nie narusza żadnych przepisów a służy wyłącznie do ochrony prywatności użytkownika.
Rozumiem że reklamujący aktywnie produkty Microsoftu serwis jakim są Dobeprogramy znajduje się w niewygodnej sytuacji w sytuacji publikacji linka do programu godzącego w jakikolwiek sposób w interes firmy Microsoft. Szkoda tylko że interes ten nie jest zgodny z interesem użytkownika , któremu vortal powinien służyć. Microsoft instalując “poprawkę” noszącą ewidentne cechy spyware`u działa na szkodę użytkownika , nie dając możliwości usunięcia jej szkodę tą pogłębia. Program który podlinkowałem umożliwia usunięcie komponentu nazywanego Windows Genuine Advantage Notification , który odpowiada za codzienne łączenie się z serwerem Microsoftu przy bootowaniu systemu , nie ma natomiast nic wspólnego natomiast z programami służącymi do usuwania modułu Windows Genuine Advantage (czyli krótko mówiąc crackami) Validation , który umożliwia sprawdzenie orginalności systemu operycyjnego.
Ponieważ program ten nie łamie niczyich praw autorskich , ani nie jest związany w żaden sposób z szeroko pojętym piractwem mam poważne wątpliwości czyj interes jest stawiany pierwszym miejcu : reklamodawcy ( czy wręcz sponsora ) czy użytkownika ?
Jeżeli umieszczenie takiego linka łamie jakiś punkt regulaminu uprzejmie proszę o wskazanie mi go.
Program który wskazałem nie jest nielegalny , w przeciwnym razie nigdy nie znazałby się na stronie Softopedii.
Odpowiedzi takiej jednak się właśnie spodziewałem i teraz już nie mam wątpliwości że zobowiązania wobec Microsoftu są ważniejsze dla Dobrychprogramów niż dobro użytkownika. Przykre ale nie dziwne.
Przepraszam, że sie wtrącę ale Bunio kto tu mówi o regulaminie forum :? Z tego co czytam to chodzi o newsa na vortalu o tytule WGA to nie spyware.
Swoją drogą to vortal nie popiera tylko Microsoftu o ile woogle go popiera. Pragnę zauważyć, że na vortalu są także newsy na temat innych firm, rzeczy etc. niż Microsoft. Powiedzmy Pan msliwa pisze o systemach z rodziny Linux (i nie tylko). Poza tym Redaktorzy piszą na trochę zróżnicowane tematy np. Podatek od SMS’ów i e-maili?. Co do tej małej popraweczki do której Ty podałeś link w komentarzu do tego newsa to uważam, że Rekacja miała rację wykasowywując go. Ponieważ nie jest ona oficjalnie wydana przez Microsoft. Poza tym ta łatka wydana przez MS sprawdzająca legalność systemu i nie tylko została opracowana przez MS i gdyby chciał on, lub uważał, że szkodzi to łączenie się z serwerem w niej to zapewne nie pisał by cześci kodu w tej łatce odpowiadającej za to… Myślę, że jeżeli ona by naprawdę szkodziła to MS wydałby odpowiednią łatkę która naprawiła by to. :?
Natomiast jeżeli Ty chcesz się pozbyś akurat tego komponentu łączenia się z serwerem to weź to sam sobie zainstaluj jeżeli Ci to przeszkadza. Na vortalu tego nie “wypromujesz” raczej. Jeżeli chcesz to rozpowszechnić to załóż stronę i napisz coś o tej łatce i proponuj ją innym o ile oni na to pozwolą ;]
Chodziło o dzisiejszego newsa “Prywatność wg. Microsoftu”. Ponieważ istnieje sposób na zapewnienie sobie tej prywatności na własną rekę , bo wiadomo że Microsoft którego wszystkie aplikacje regularnie “dzwonią do domu” (nawet podczas synchronizacji czasu wysyłane są dane użytkownika)
Co do regulaminu , to nie znalazłem innego na vortalu więc przyjąłem że odnosi się on do całości.
Gdyby newsy byłyby tylko o Microsofcie to domena raczej miałaby w nazwie microsoft , a tak poważnie to nie twierdzę że cała redakcja portalu sprzyja microsoftowi , niemniej jeżeli publikowane są wiadomości na temat tej firmy to raczej stawiają tą firmę w pozytywnym świetle bądź promują jej produkty ale oczywiście każdy widzi to po swojemu. Cieszę się też zarówno z tego że informuje się na łamach serwisu o innych systemach operacyjnych i od czasu do czasu o darmowych programach choć nie da się ukryć że królują te komercyjne - wiem coś na ten temat bo sam wysyłałem zgłoszenia kilku ciekawych darmowych aplikacji , do jednej z nich sam zrobiłem spolszczenie ale żadne ze zgłoszeń nie zostało wzięte pod uwage
Ja tak nie myśle , ale tu też każdy ma prawo do swojej opinii , byłoby dobrze gdyby każdy też miał prawo do wyboru czy chce mieć w systemie szpiega czy nie …
System którego używam nie ma wbudowanej funkcji szpiegowania swoich użytkowników
Staram się raczej korzystać z forów ale niestety na niektórych jest cenzura …
Wyjaśnienie proste nie promujemy na voratlu omijania zabezpieczeń stosowanych przez firmy produkujące soft (i nie ma tu znaczenia czy są to produkty MS czy innej firmy). Masz potrzebę podzielenia się swoimi odkryciami w tym względzie załóż swój własny serwis i tam uprawiaj samowolkę. Tutaj nie dostałeś na to zgody i dlatego siejesz ferment z cenzurą 8)
Hmmm jeśli faktycznie jest on legalny tak jak mówisz, to ja też tego nie rozumiem, tym bardziej że w przeszłości ludzie zamieszczali już linki do różnych dziwnych programów…
Dzieciak czy nie dzieciak, ale zachowuje się (trudne słowo) kulturalnie i łagodnie najzwyczajniej w świecie pyta cię o powód, a ty od razu mieszasz go z błotem i niwelujesz do poziomu chodnika…
Tak z ciekawości przeglądałem listę odrzuconych komentarzy do newsów i nie znalazłem wspomnianego w pierwszym linku. Owszem sam odzruciłem ten z zapytaniem o cenzurę, a pozostałe dwa czekają na zatwierdzenie (ja ich nie zatwierdzę dla tak zwanej zasady, gdyż nie lubię jak mi się zarzuca coś co nie miało miejsca 8) )
Niektóre komentarze zatwierdzane są z opóźnieniem aby zbadać czy nie naruszają prawa, nie zawierają linków do programów które omijają zabezpieczania etc. Z tym “renomowanym” portalem trochę przesadziłeś. Rzeczywiście SoftPedia jest dużym serwisem o oprogramowaniu ale nie ma wpisanej idei legalności tak wyraźnie jak dobreprogramy więc nie jest dla nas jakimś wyznacznikiem w tej kwestii…
Nie mam ochoty komentować kolejnych nadinterpretacji i “spiskowych teorii dziejów”. Wystarczy spojrzeć na ostatnie 30 newsów aby stwierdzić, że newsy na vortalu nie zawsze są “pro MS”. Serwis jest niezależny, a to że często piszemy o Microsofcie nikogo nie powinno dziwić - w końcu to największy producent oprogramowania na świecie. Gdyby np. Adobe miało wydać swój system operacyjny pisalibyśmy o tym równie często.
A tak na całkowitym marginesie to ww. komentarze zostały zatwierdzone przeze mnie osobiście ok. 22:00 więc wystarczyło sprawdzić zamiast robić burzę w szklance wody…