Hej, postanowiłem postawić serwer na własnym komputerze tak ażeby moi znajomi mogli ściągnąć moje plik on-line. Korzystam z programu CesarFTP który jest banalnie prosty stawiam serwer, (jeżeli potrzeba opiszę każdy krok) zostaje ustalony adres IP na ftp://192.168.1.2/ wszystko jest dobrze z tym że serwer działa w otoczeniu lokalnym, problem polega na tym że nie można wyprowadzić poprzez moje stałe IP plików na zewnątrz do internetu. W czym problem ?
Nie ma tam takiej opcji. Adres servera komputer wybiera sam. Napisze Ci dokładnie to co wyświetla mi program:
"FTP Server on-line on port 21
List of addresses the server is listening on:
Localhost (127.0.0.1)
192.168.1.2"
OK, wygląda na to, że gadałem bzdury, sorki Czy ustawiłeś użytkowników którzy mogą się logować do serwera?
Zerknij na ten opis:
Tak, zrobiłem wszystko tak jak na podanej stronie którą wskazuje twój link. Zwróć uwagę że na samym końcu gdy autor tego turialu podaje adres to jest to również identycznie ja w moim przypadku adres sieci lokalnej (ftp://127.0.0.1). Możliwe jest dopisanie przed tym adresem najpierw adres IP ale to nie zdaje egzaminu.
Zasadnicze pytanie. Czy posiadasz w domu router sieciowy? Jeżeli jesteś za routerem musisz przekierować porty na swój adres lokalny.
Hej,
To samo tyczy się zapory sieciowej (firewall), jeśli jej używasz - konieczne jest dopuszczenie programu do wyjątków tak, by mogły korzystać z zasobów sieci.
Pozdrawiam,
Dimatheus
Fornster 127.0.0.1 to localhost, nie wiesz co to >> google
Masz zewnętrzne ip ?? Jeśli nie nie masz szans na ftp ;]
Wyłączyłem wszystkie zapory jakie miałem. Pojawił się nowy problem który nie rozwiązuje się po reinstalacji programu. Wyświetla się alert “You must by first connected to a server” http://img854.imageshack.us/g/23767721.gif/
Wpisz prawidłowe hasło, z czego masz neta ?
Nie z TP tylko od prywatnego providera, WiFi, Jagi 5GHz, Microtic, router d-Link DIR-655. Wpisuje adres IP ale nic, żadnego hasła nie ustawiałem.
Chodzi mi o dostawcę. Co do samego braku połączenia, musisz mieć ustawione jakieś hasło ew firewall blokuje połączenie, albo masz wyłączony program do owego ftp. Bo rozumiem że to ss z klienta.
Sprawa wygląda tak że to stało się nagle gdy wyłączałem zapory. Ale ok, jest to sprawa jednego komputera na drugom działa. Mimo to nie mogę ustalić adresu na IP.
Hej,
Błąd o którym pisze wynika z faktu, że w konfiguracji serwera (Menu -> Control -> Open Startup Dialog) wybrałeś połączenie z serwerem zdalnym. Możesz używać wspomnianego w sytuacje, gdy serwer uruchomiony jest na innym komputerze i chcesz się do niego dostać, w celach konfiguracyjnych. Jeśli zarządzasz serwerem uruchomionym na tym samym komputerze zaznaczasz po prostu Control a local….
Jeżeli jednak łączysz się z serwerem na innym komputerze musisz pamiętać o otworzeniu portów w zaporze sieciowej zarówno na jednym, jak i na drugim komputerze - domyślnie dla programu jest to port 8540.
Ostatnia kwestia to połączenia z zewnątrz. W ustawieniach routera dokonujesz przekierowania portu 21 na adres lokalny maszyny, na której zainstalowany i uruchomiony jest CeaserFTP. Odblokowujesz ten sam port - 21 - w zaporze i tyle. Powinno działać bez zarzutów.
Pozdrawiam,
Dimatheus
Niestety, localhost to sieć domowa a nie internet.
Hej,
W tym przypadku chodzi o coś nieco innego. Przy połączeniu wybierasz, do którego serwera masz się połączyć - wspomnianą funkcją nie nadajesz adresu IP serwerowi, gdyż on domyślnie przyjmuje adres lokalny komputera, na którym jest uruchomiony. Wpisując cokolwiek innego zawsze otrzymasz błąd w połączeniu do serwera.
Sam fakt, że masz uruchomiony serwer na komputerze w sieci lokalnej nie jest jednak problemem - możesz do niego dostać się z zewnątrz sieci jeśli dokonasz przekierowania portu 21 na ten właśnie lokalny komputer. Zapytanie wysłane z sieci do routera zostanie przekazane na zdefiniowany komputer w sieci lokalnej, na którym uruchomiony jest serwer FTP.
Pozdrawiam,
Dimatheus