Po pewnym czasie korzystania z portalu jako aktywny użytkownik zauważyłem brak podstawowych funkcji jakie powinien on spełniać.
Pierwszą z nich jest brak wspomnianego w temacie ChangeLog-u w bazie programów. Wszędzie są informacje o nowych wersjach danego programu itd. ale co mi po tym skoro nie wiem co aktualizacja wnosi do programu? Może nie chcę wykonać aktualizacji bo jakaś nowa funkcja mi nie odpowiada. A w obecnej sytuacji nie mam zielonego pojęcia co tak na prawdę ściągam.
Pojawią się pewnie komentarze typu “za dużo szukania” itp. Może i tak ale domyślam się że programy są dodawane ze stron producentów danego oprogramowania razem z ChangeLog-iem który wystarczy skopiować czy chociaż podać odnośnik do niego.
Niby to prawda, każdy chciałby wiedzieć. Czy to jest możliwe? Weźmy mozillę. Nawet publikuje stronę z historią zmian w nowej wersji. Do tego jeszcze trzeba by było w opisie podać zmiany w kodzie aplikacji. Ale to dla specjalistów. A ci, to umieją sobie znaleźć.
Podstawowa wiedza, to ma być informacja o głównych funkcjach. Raczej skłaniałbym się do aktualizacji opisu pod nową wersję programu. Z tym, to często opis ma się nijak do zmian. Są programy ze screenami sprzed lat i z nieaktualnymi opisami. Jest też nieprawda.
Widzę, że braknie w opisie ashampoo win optymizer tego, co zawiera. Przecież, to taki porządny program. No, ale - przecież obsługuje technologię Live-Tuner, a to przecież w nowym kubraczku stara małpa optymizer XP dostosowana do więcej systemów.
Co do produktów glary, to widać teksty reklamujące wzięte ze strony glarysoft, a nie rzetelny opis. No i brak ceny.
Changelog przy każdej aktualizacji to jest praktycznie niemożliwe. Nie chcę tutaj nas przechwalać, ale wiele aktualizacji pojawia się u nas szybciej niż producenci zdążą zaktualizować swoje oficjalne strony i poinformować o wydaniu wersji Poza tym producenci rzadko chwalą się zmianami, a większość aktualizacji jest tak niewielka że nie byłoby o czym pisać. W przypadku popularnych programów i dużych aktualizacji modyfikujemy opisy lub nawet wstawiamy oddzielne paragrafy “co nowego w wersji X”, piszemy o tym też często na stronie głównej przy okazji wydania nowych, dużych wersji ważnych programów.
Bogdan_G, jeśli masz konkretne zastrzeżenia do konkretnych opisów to prześlij je proszę na maila redakcyjnego.
To prawda, widziałem takie programy, np Firefox, którego na oficjalnej stronie Mozilli jeszcze nie było, a u nas był, ale nie o to chodzi. Bywam na nowe wersje i zauważam. Właśnie zgłosiłem do poprawienia opisu przeglądarki Avant Browser, bo została pominięta ważna funkcja związana z pobieraniem wideo wbudowane w przeglądarkę.
Zgłoszenie wysłałem wczoraj wieczorem. No i nie powinienem zaśmiecać maila redakcyjnego, chyba, że zgłoszenia nie będą dochodziły.
Na razie nie widzę zmian w opisie Avant…
A i grafika pokazuje stare DP sprzed lat…, ale podoba mi się stary wygląd i za chiny nie będę tych obrazów reklamował, że stare. Takie skrzywienie
Sugerowałbym, żeby była podana data opisu programu i jakiej wersji dotyczy. Pomijając drobne zmiany, to dopiero zmiana ważnych funkcji i wyglądu aplikacji, byłaby powodem aktualizowania opisu.
Mam tylko jedno pytanie? Czyim obowiązkiem jest utrzymanie bazy programów aktualnej? Wydaje mi się że nie odpowiadają za to użytkownicy
Poza tym argument że czasami zdarza się że aktualizacje docierają tutaj szybciej niż ze strony wydawcy. Poślizg z dodaniem informacji o zmianach o dzień czy dwa nic nie zmieni. Szczególnie że nawet opisu nie jesteście w stanie zmienić skoro nie macie żadnej informacji o tym jakie zmiany nastąpiły (tak wynika z twojego postu).
Edit: No dobrze. ChangeLog do każdej nowej wersji to może delikatna przesada. Ale wypunktowane ważniejszych zmian przy każdej nowej wersji stabilnej uważam co najmniej za obowiązkowe.