Charczące głośniki w laptopie

Witam mam mały problem chodzi o dźwięk od kilku dni moje głośniki w laptopie zaczęły „charczeć” laptop asus R752L co może być przyczyną, dodam,że nic nie robiłem z nim nie instalowałem nowych sterowników po prostu z dnia na dzień zaczęły „charczeć” czyżby wymiana na nowe ?

Prawdopodobnie tak. Przetworniki padają. To charczenie to takie pierdzenie przy basie? Jeśli tak, to głośniki do wymiany.

Tak więcej basu większe charczenie. Może orientujesz się jaki to koszt by był i czy w ogóle dostanę takie głośniki ?

Możesz jeszcze się upewnić, jeżeli laptop ma złącze minijack to wepnij do niego słuchawki/głośniki i jeżeli nie będzie charczeć to 100% głośniki w laptopie.

Jaki koszt? W zależności od tego za ile znajdziesz moduł z głośnikami. Widzę na Ali
120 nowe (trzeba kliknąć tam gdzie namalowałem strzałkę)

ale musisz się upewnić czy masz dokładnie tą wersję laptopa !! Nie daję 100% gwarancji że to te. Poszukaj po sieci, może znajdziesz taniej.

Do tego robocizna to już zależy od serwisu. Chyba że sam zmienisz, tu pokazane jak ten laptop rozkręcić. Jednak uważaj, jeżeli nie masz trochę doświadczenia z rozbieraniem laptopów, to jednym nieprzemyślanym ruchem możesz zrobić koszty na 500zł. To wszystko w środku laptopów jest precyzyjne i deikatne.

obraz

Ewentualnie taki pomysł, wyciąć głośnik który zaczął charczeć? Jeżeli zależy Ci tylko żeby coś tam grało. Trzeba uważać zeby nie zostawić nic co mogłoby zwierać. Ewentualnie potem ustawić dzwięk w tryb mono

Dziwna sytuacja, że „moje głośniki w laptopie” zaczęły charczeć.
Raczej rzadko się zdarza, aby równocześnie obydwa się wyeksploatowały.
To chyba raczej coś z systemem a nie samymi głośnikami.
Warto sprawdzić na słuchawkach przewodowych.

Jak głośniki to na słuchawkach jest ok. Jak sterowniki z aktualizacji, to w systemie są stare. Wystarczy zaktualizować, kliknąć wybór ręcznie i będzie lista z datami. Wzmacniacz m-cz bardzo mało prawdopodobne, chyba, że jakieś zwarcie.

Na słuchawkach jest dźwięk ok.

Słuchawki na kablu podłączałeś, czy przez bluetootha?
Jeśli przewodowe, to faktycznie może głośniki już skończyły żywot, co jest bardzo rzadkie, oba w jednym czasie.

Fakt, musisz sprawdzić na słuchawkach podłączonych przez minijack. Nie mogą to być suchawki USB ani bezprzewodowe Bluetooth

Może tylko jeden charczy. @szpila1982 pobaw się balansem lewy/prawy. Jak np charczy tylko prawy to wystarczy sciągnąć balans na lewy. Może nawet uznasz że jeden głośnik jest OK.

• Kliknij Start → wpisz mmsys.cpl → Enter.
    (To otworzy Dźwięk w starym panelu).
  • Zakładka Odtwarzanie.
  • Kliknij prawym na swoje urządzenie (Głośniki / Słuchawki) → Właściwości.
  • Zakładka Poziomy.
  • Kliknij Balance obok głównego suwaka.
  • Wycisz L a potem R

na kablu i tak jak wspomniałem z dnia na dzień nagle zaczęły 'charczeć"

ale na kablu z wtykiem minijack ?
obraz

bo moze być też na kablu z wtykiem USB i wtedy to jest zupełnie inne urządzenie audio w 100% niezależne od obwodu przez który grają głośniki

Co do słuchawek tak na kablu z minijackiem Bradlee pokombinowałem i jeden głośnik tylko „charczy”

No to masz odpowiedź. Albo zostajesz na jednym głośniku, albo oddaj do serwisu (musisz się liczyć z wydatkiem pod 300zł) albo jeżeli laptop używasz w domu kup polecane tutaj wielokrotnie głośniczki Pebble

Polecam v3, wymagają wolnego złącza USB ale grają o niebo lepiej od wbudowanych w laptop https://allegro.pl/oferta/glosniki-biurkowe-creative-pebble-v3-czarne-13045615337 Dodatkowo możesz je spiać bezprzewodowo po Bluetooth, tylko musisz zasilić z USB np ładowarką

btw. możesz je spiąć też po kablu AUX (minijack) ale tego kabla nie ma w zestawie i wciąż musisz je zasilić z USB

Podsumowując wymiana , zostawiam (i gra jeden głośnik) albo głośnik zewnętrzny. Jestem w delikatnym szoku ,że z dnia na dzień tak się stało .Dziękuje za zainteresowanie się moim problemem i pomoc.

Zanim coś kupisz, to sprawdź osadzenie wtyczki głośników.
Bo efekt charczenia daje brak masy, a brak może być wywoływany drganiami od dźwięku który emitują.

Jakoś dla mnie bardzo mało realne uszkodzenie dwóch na raz. Chyba, że ktoś się przyzna do puszczenia na nich jakiegoś POM POM na max głośności.

Dźwięk był normalny cały czas i jak wspomniałem z dnia na dzień to się stało teraz po tak zwanych testach z wytycznych powyżej lewy gra normalnie a prawy „charczy” laptop nie był rozbierany ob bardzo dawna więc nikt nie grzebał.

Skoro jeden zaczął charczeć to owszem, tak się zdarza i to normalna sytuacja.
Częściej spotyka się to właśnie, kiedy głośniczki leżą na wierzchu niż są gdzieś pod spodem.
Czasem wpada do nich jakiś paproszek i zaczynają grzechotać.
Możliwe też, że przewód doprowadzający do cewki przetarł się w ten sposób, że napięcie jest w zależności od wychylenia membrany przerywane i to skutkuje też charczeniem.
Niestety, bez odkręcenia lapka i zbadania organoleptycznie nie dojedzie się co mu dolega.
Taniej faktycznie wyjdzie dokupienie jakichś, już w sumie powyżej 50 zł na jacka i zasilane z USB dadzą o wiele lepszy dźwięk niż te w lapku.

No właśnie. Przecież niech nie używa monofonicznego audio, kiedy były stereofoniczne głośniki.