Witam. Moim problemem jest kupno nowego wentylatora na chipset. Chodzi mi o to, że w internecie nie mogę znaleźć wentylatora który będzie miał wejście 4pin. I tu mam takie pytanie czy jak kupie wentylator i czy mogę wsadzić rozgałęziacz molex i pod to podpiąć wentylator, czy to nie obciąży to mojego komputera? Czy są tego jakieś wady czy zalety w porównaniu do 4pin na płycie. Jeśli ktoś by widział wentylatory 4 pin na płyte to prosił bym link. Z góry dziękuje.
Możesz kupić wentylator z wtyczką 3 pin i podłączyć do mobo na wejście 4 pin, będzie działał bez problemu
Dobra ja już tak zrobiłem i mi nie chciał wentylator ruszyć. A czy to dobre jest takie coś 3 pin pod 4 pin ?
Na upartego może dać przejściówkę 3p do 4p, możesz też podłączyć pod Molex, wentylator nie pobiera aż tyle prądu aby w znaczący sposób obciążyć resztę jednostki…
BTW> Mam 3 wentylatory 120mm (3pin) podłączone do wejść 4 pin, wszystkie działają bez problemu
To teraz które mam wybrać wentylator pod molex czy 3 pin ?
– Dodane 13.06.2012 (Śr) 14:52 –
Tylko dodam jeszcze takie coś że miałem już kupiony wentylator 3 pin i nie chciał ruszyć.