Notatnik napiszesz od ręki, polecam nie czytać, a pisać i szukać rozwiązań. Taki projekt to gdzieś 1 rok studiów. Środowisko graficzne zaś napsizesz w ramach pracy licencjackiej. Pozostałe gdzieś pomiędzy.
Do poważniejszych programów chyba C++ by się nadał. Jest stosunkowo prosty i sporo materiałów.
Nie jest to prawdą. C++ jest jednym z trudniejszych do opanowania języków, składnia jest tak rozbudowana, że spokojnie starczyłoby dla kilku języków. Materiałów jest sporo i ilość nie idzie w parze z jakością.
Jeśli chcesz pisać w GTK to C, jeśli miałeś na myśli GTK+ to C++. Możesz też jednak użyć Rusta. Generalnie wybrałbym Qt zamiast GTK.
Gdyby GTK nie było wyznacznikiem to możesz to wszystko o czym wspomniałeś napisać w prawie dowolnym języku.
Qt można pisać w praktycznie każdym języku podobno (i każdą platformę, nawet na swój kernel ) ale nie wydaje mi się, że to pytanie tytułowe było poważne
Prawdę mówiąc jeśli pragnie szybko i bezboleśnie tworzyć aplikacje typu notatnik, kalkulator, odtwarzacz czy przeglądarkę i niema nacisku na bardziej ambitne projekty, to polecam pobawić się tym: https://www.pilotlogic.com/sitejoom/
Pascal ma strasznie nielogiczną strukturę! Nie polecam bo trochę znam (mało) Tyle dobrze, że uczy ścisłego typowania zmiennych, ale dla przykładu, ze średnikami tam jest zamiecha. Czasem kończą wyrażenie, czasem są jego częścią (chyba w warunku case). Jest tam dużo takich wyjątków, ale sobie ich nie przypomnę, bo jest wieczer
Pamiętam, że miałem z nim też przejścia z deklaracjami procedur i funkcji, albo zapętlaniem modułów…
Ja nie polecam Pascala, to stary język…
Pascal który był w szkołach vs Object Pascal w Lazarus czy CodeTyphon.
To tak jak porównać pisanie c++ w notatniku vs korzystanie z Visual Studio.
Zaczynając od korzystania z oprogramowania typu RAD szybciej się nauczy programować niż przebijając się przez 50 kursów gdzie wszystko skupia się na wyświetlaniu wyników w konsoli itp.
Nie, oficjalnie biblioteka jest tylko pod C++, można go używać na każdej platformie jedynie, a to nie jest jednoznaczne z językiem. Niemniej są adaptery np. do C i Rusta, ale biblioteka Qt dalej jest w C++.
@Fizyda OK, ale masz taki qtcreator, w którym można nawet JS pisać? Albo code::blocks (chyba tak się to pisze) który pozwala ci w wielu językach pisać pod biblioteki Qt?
@anon65865446 object pascal ma dalej tę nielogiczność w warunkach case… więc…
Ja jestem amatorem/entuzjastą Nie znam się na programowaniu, więc nie jestem w stanie podjąć z tobą dyskusji na poziomie Napisałem tylko tyle co mi się przypomniało.
Kalkulator, notatnik etc w czym będzie lepszy lub gorszy jeśli zostanie napisany w różnych językach ?
Ma spełniać swoja funkcję i tyle.
Nie potrzeba tu szalonych prędkości, optymalizacji i innych cudów.
Pewnie, że w czymś, co jest najprostsze, pewnie nawet bez GUI… W pascalu napisze szybko i będzie to działać dobrze. Może python? ale ten jest podatny na ukryte błędy ze względu na swoje zmienne inteligętne
No to cobol!
Ja w średniej uczyłem się VB na zadaniach kalkulatora z możliwością przekształcania wyników decy na binarne… W każdym jeżyku da się prosto, ale co jest teraz przyszłościowe?