Otóż tak: Chcę utworzyć nowe konto administratora, albo pozostawić to co mam, chronię je hasłem i chcę utworzyć nowe konto dla mojej siostry, tak żeby nie miała dostępu do moich dokumentów w C:/Document and Settings/ Czynności pokolei robię takie, bardzo dokładnie opisuje ten problem na screenie:
Aby siostra nie mogła wejść w Twoje pliki zaszyfruj katalog z plikami, inaczej zawsze będzie mogła w nie wejść.
Pozdrawiam GF
Gdzie mam to zaszyfrować?
Pewnie jak tam zauważyłeś są 3 konta użytkowników, a dlaczego w panelu sterowania mam tylko 2:( Ja bym chciał być tym 123 i zmienić nazwę np. na Marek. I to konto chciałbym mieć, a tamtego drugiego administratora wyrzucić po prostu.
Uruchom Eksplorator windows, prawym klawiszem wybierz właściwości swojego katalogu i w zakładce Ogólne na dole po prawej kliknij Zaawansowane.
Dlatego, że konto Administrator jest zawsze ukryte, a możesz sie zalogować na konto Administrator, kiedy pokaże sie okno do logowania do systemu użyj ctrl+alt+delete, tam wpisujesz user - Administrator i hasło, o ile utworzyłeś, dla Administratora
Jeśli chcesz zminic nazwe kota 123 na np Marek, korzystaj z polecenia control userpasswords2 i skorzystaj z wlaściwosći tego konta gdzie jest możliwość wpisania nowej nazwy i nowego hasła.
:!: Pamiętaj, że wszystkie rzeczy robisz na własną odpowiedzialność, a ja nie mogę zapewnić Cię, że nie pojawią sie problemy, etc. :!:
Pozdrawiam GF
A próbowałeś wchodzić z poziomu konta siostry do swoich katalogów? Normalnie powinien się wyświetlić komunikat o braku dostępu, więc nie ma potrzeby szyfrowania plików.
Co do wyrzucenia konta administratora, to nie da się tego zrobić - ono jest wbudowane i domyślnie wyłączone i nie widać go przy logowaniu, a przecież skoro masz swoje konto o uprawnieniach administratora, to możesz na nim robić to, co administrator, czyli wszystko
Bzdura, normalnie to na jednym kompie ani pliki, ani katalogi nie są chronione przed użytkownikiem konta z ograniczeniami.
to jak mam to zrobić żeby z konta siostry nie było dostępu do moich plików?
http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=2&id=597&t=85
Możesz np. skorzystać z programu pod linkiem lub korzystać z szyfrowania systemu, jak podałem powyżej.
Dodatkowo możesz przejrzeć inne programy
http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=1&t=85
:okulary:
a bezpośrednio z ustawień na koncie użytkownika nie da się? Mój kumpel ma od razu taką opcję żeby chronić prywatne pliki. Dlaczego u mnie ich nie ma? Mam xp z sp2
uruchom Eksplorator Windows i prawym klikiem wybierz jego właściwosci (katalogu swojego profilu).
W zakładce Udostępnianie- zahacz “Uczyń ten folder folderem prywatnym”
Czy ta metoda jest skuteczna, sprawdz to logując się na konto siostry i spróbuj otworzyć swój katalog.
Więcej poczytaj w Help’ie windows pod hasłem “ochrona plików”
:okulary: