Chcę założyć stronę www


(Krzysztof 7) #1

Tak jak w temacie. Tylko jak to zrobić. Czy ktoś mógłby przybliżyć mi podstawy tworzenia strony? Podobno można skorzystać z programu takiego jak pajączek, później wysłać total commanderem,tylko jak?

Pozdrawiam i z góry dzięki


(Monczkin) #2

Krzysztof 7 zacznij może od przejrzenia tematów w tym dziale - zwłaszcza przyklejonych - temat poruszany wielokrotnie


(Marcinm93) #3

Najpierw załóż konto WWW, np. na http://www.republika.pl

Potem musisz stworzyć stronę, ja polecem FrontPage Express.

Potem zapisać do pliku.

Następnie nawet Internetem Explorerem można wysłać na serwer.

Wpisujesz w pasku ftp.republika.pl

Potem zażąda użytkownika czyli w tym wypadku to co jest zaznaczone * http://republika.pl/***

Hasło to wiadomo.

Dajesz kopiuj na plik ze stroną a potem wklej w oknie IE, no i już wrzuciłeś na serwer. :slight_smile:


(Misial14) #4

najpierw naucz sie html przynajmnie fajny kurs jest na http://www.kurshtml.boo.pl. Tam masz kurs html, którego będziesz mógł użyć w Pajączku i też jest napisane jak publikować za pomocą Total Comandera


(Marcinm93) #5

On jest początkujący, więc myślę, żę FrontPage Express będzie mu łatwiej. Tymbardziej, że nie musi znać htmla.


(Misial14) #6

Ale nauczyć się html nie jest trudno, a html się przydaję nawet. A podstawy to pewnie godzinka nauki ( te najbardziej podstawowe :slight_smile: ).


(Krzysztof 7) #7

A jak zmienić alias? To już jak mam gotową stronę na serwerze?


(Misial14) #8

wejdź na http://www.blo.pl tam się zarejestruj i wpisujesz jaki byś chciał mieć adres, później sprawdzają czy jest już taki, a poźniej wypełniasz kilka info i już masz alias :smiley:


(Krzysztof 7) #9

A który darmowy serwis polecacie? Jest ich dużo i trudny wybór. Chodzi mi o taki żeby szybkość ładowania stron była dobra, nie było reklam i limitu transferu


(Marcinm93) #10

Polecam aliasy http://www.go.pl


(Dny15) #11

http://www.60free.ovh.org --- Oczywiście jeśli coś polskiego szukasz, zero reklam. :mrgreen: Fajny serwis też:

http://www.goin.pl.


(Krzysztof 7) #12

Oto screen z 60free

plik2ne.jpg

Co to jest to zaznaczone?


(Balon) #13
  1. jesli register_globals jest wylaczone to nie musisz pobierac zmiennych za pomoca $_POST['zmienna'] ani $_POST['zmienna'], tylko masz dodatkowo odblokowany 3 krótki styl który w takim przypadku wygladalby - $zmienna. Poprostu dostep do formularza masz besposrednio przez zmienna. Jednak nie poleca sie korzystania z niego bo nieumiejetnie napisany skrypt z register_globals na on moze być smacznym kąskiem dla hackera ;]

  2. Chba chodzi tu o to ile moze byc wlaczonych jednoczescnie skryptow na Twoim koncie korzystajacych z bazy mysql.

  3. To pokazuje ile maks moze byc wlaczonych skryptow CGI

  4. Analogicznie - ile moze byc maks wlaczonych skryptow CGI przy obciazaanym seerverze

  5. Maksymalny czas wykonania skryptu CGI. Bo w zaleznosci do czego jest przygotowany skrypt to moze duzo dłużej działać. Np. jesli skrypt mialby generowac pliki PDF to raczej przekroczylby limit czas u;]

  6. No i maksymalny czas wykonywania skryptow na obciazanym serverze

Złączono Posta : 30.01.2006 (Pon) 18:07

http://pl.wikipedia.org/wiki/CGI w razie gdybys nie wiedzial co to jest CGI


(Krzysztof 7) #14

Dzięki za wszystkie odpowiedzi,bardzo mi pomogliście

Pozdrawiam :slight_smile: