Mam problem z laptopem,wyczytałem w internecie,że jednym ze sposobów jest reset baterii,tzn trzeba wyjąć baterię i nacisnąć przycisk power.
Tylko,że u mnie jest uszkodzone ładowanie laptopa ( działa tylko na podłączeniu) zostało mi 10% i czy jeżeli zresetuję baterię to nadal będzie 10% czy może spaść mi na 0 % ? Proszę o szczerą odpowiedz
Nie ma takiego czegoś jak reset baterii.
Napisz co się dzieje i co chcesz osiągnać.
Tak się robi reset Biosu w niektórych laptopach.
Jaki laptop (model)? W wielu modelach HP i DELL często pomaga aktualizacja BIOSu (jak to nie jest zużycie baterii).
Dziękuję za zainteresowanie problemem.
Sprzęt to acer aspire one -ma 7-9lat.
Zaczeło się od uszkodzenia zasilacza i mrugania na czerwono diody baterii.Kupiłem nowy zasilacz ,komputer działa tylko na podłączonym zasilaczu,dioda baterii nadal miga,jest komunikat o rozważeniu wymiany baterii.Wyczytałem,że powodem może być uszkodzona płyta,uszkodzone gniazdo ładowania lub bateria.
Wiem,że najlepiej iść do serwisu,ale to jest stary komputer i nie opłaca się dokładać do naprawy a po nowym roku planuję i tak wymienić komputer,i chciałbym na obecnym dotrwać.
Wczoraj jeszcze się pogorszyło bo odłączył mi się zasilacz i jak wróciłem komputera nie mogłem włączyć.Dzisiaj się udało ale poziom baterii spadł do 5% mruga ekran i komputer wolniej działa.
Czy zmiana baterii pomoże ? czy jak kupię nową baterie to będzie fabrycznie naładowana ?
czy jak kupię nową baterie to będzie fabrycznie naładowana ?
Powinna być częściowo naładowana (czy tam rozładowana jak to kiedyś określił nauczyciel techniki) ale prawie na pewno nie do maksimum (choćby z leżakowania w sklepie / magazynie).
Z podłączonym zasilaczem też są takie cyrki czy tylko na baterii?
Wyjmij w ogóle tę baterię i pracuj bez niej, tylko na podłączonym zasilaczu. Bo o ile dobrze zrozumiałem, to i tak nie korzystasz z odłączonego od zasilania laptopa, bo bateria się w ogóle nie ładuje.
Zobacz jak się wtedy zachowuje.
Nie napisałeś jak masz system operacyjny, jeśli Windows 8 lub 10, to uruchom ponownie komputer, zresztą nawet na starszym to nie zaszkodzi. Chodzi o zwykłą opcję z menu start (nie “zamknij”, a “uruchom ponownie”).