Z pierwszego linku odpada kompletnie - pentium dual-core to ma ale mój 3 letni Lenovo, z takimi procesorami bym w ogóle nie brał pod uwagę gdy mamy dostępne już i core 3- generacji , oszczędniejsze w zużyciu prądu ( ten też kosztuje) i planujemy zmianę na coś wydajniejszego i lepszego.
Z drugiego linku - chyba już podawałeś , masz do sklepu kilka minut to jutro czy w wolnej chwili możesz się przejść i kupić na miejscu , no i widzę że Samsungi Cię rajcują - to zdecyduj się na tą firmę bo im więcej będziesz przeglądał tym większy mętlik będziesz miał.
Wiesz już jaki mniej więcej Cię interesuje , z jaką grafiką i prockiem i jaka wielkość. Możesz wybrać bez systemu - zawsze będą tańsze lub z systemem które zawsze będą droższe.
Czyli reasumując - albo Samsung z allegro.pl ten z lombardu , albo spacerek do sklepu i wybór na miejscu - widzisz wtedy i możesz obejrzeć , po dotykać, pobawić się klawiaturą , itd.
Generalnie reasumując Twój laptop musi mieć co najmniej :
15,6 cala
i3 3110M ( 3 generacja)
grafę minimum Intel HD 4000 ( tą posiada każdy z procesorem wymienionym wyżej) który ma lepsze osiągi od GF 610M( jako dodatkowy Nvidii - nie zawadzi) , lub wyższą i uciągnie gry na średnich i niskich detalach , z roku 2011 - na wysokich też pokręci nieźle.
Do 1900 złoty - do wyboru , do koloru.
Tutaj wszystkie modele 15,6 cala , popatrz, poczytaj , zobacz co prezentują a na pewno na coś się zdecydujesz :
Chce dokonać dobrego wyboru, tamten z allegro. Jest problem z kontaktem ze sprzedawcą. I nie, że samsungi mnie rajcują. Tylko staram się dobrze wybrać, i faktycznie już zgłupiałem :P. W tym sklepie ponoć jest 10 dni na zwrot. Więc może warto go wybrać, gdybym sprawdziła jak pracuje na moich programach to bym wiedział czy się nadaje dla mnie idealnie. No mógłbym już jutro nabyć ten model, chyba skocze obejrzeć, ale zastanawiam się dalej
Najlepszym wyborem spośród tych tutaj wszystkich jest Samsung z allegro i to bez dwóch zdań. Te modele które były tu przedstawiane chociażby grafiką nie dorównują mu , nie wspominając o cenę. Także albo ryzykujesz i jakby co zwracasz , albo zakup bez większego ryzyka ( ale zdarzają się modele już fabrycznie schrzanione) w sklepie na miejscu.
Tak, właściwie dobrze to podsumowałeś. Coś takiego jest dla mnie odpowiednie. Zastanawiam się tylko nad Lenovo i samsungiem. Samsung ma matową matryce co jest wielkim atutem, gdy widzę matryce taką jak tu http://www.youtube.com/watch?v=IjaIEcdpzds wszystko się odbija w zwykły dzień. I to jest denerwujące trochę, ale Lenovo bardzo mi się podoba, tylko matryca też jest ważna. Wyśle, że raczej zostanę przy Samsungu tym. bynajmniej mam zamiar się przejść i zobaczyć osobiście go. Kto wie, może z nim wrócę. Szkoda, że koleś z allegro nie zgadza się na odbiór osobisty.
Nie znacie większego asortymentu z matrycą matową ? O parametrach Lenovo czy Samsunga tego ?
Z matrycą matową i takimi parametrami jak wyżej wymienione są zazwyczaj droższe niż 1900 złoty dlatego nie znajdziesz zbyt wiele. A jak są tańsze to zazwyczaj czegoś im brakuje ( np. w Samsungach i innych porty usb 2.0 zamiast chociaż jednego usb 3.0 , brak np. dodatkowej karty grafiki , itp…)
Dobry porządny “mat” to wydatek rzędu 2400 i wzwyż. :-o
Laptop na którym będzie wykorzystywane najnowsze Visual Studio i kilka innych programów obliczeniowych (czyli i7 Ivy Bridge), najlepiej z fajną grafiką od NVIDII (CUDA). Do 3000zł.
I teraz, boję się tej marki (o czym pisałem kilka stron wcześniej) ale czytając inne fora zastanawiam się czy by nie zaufać Lenovo Z500.
Oprócz niezbyt dobrej baterii piszą o modelu nieźle. I parametry ma słuszne, bo jest wspominany Intel i7, jest też GT 645M, czyli Kepler.
Dodatkowo prezentuje się nieźle i bardzo schludnie.
Kto ma w miarę nowe Lenovo? Działa niezawodnie? Nie wyłącza się? Bo mam negatywne doświadczenia z tą marką. Ale może nowe serie już nadają się do użytku
Tak jak wspominałem, budżet do 3000. Jeśli mielibyście inne propozycję to bardzo o nie proszę.
Instalka Windows 8 to około 3,5 GB przy czym po zainstalowaniu to już około 7GB. U mnie z programami zajmuje 12GB a nie jest tego dużo i problem w tym że lubi się rozrastać. Także te 27GB w sam raz. Z instalki nie zrobisz płyty botowalnej , musisz posiadać kopię systemu w postaci pliku iso.
Ale ten Lenovo Z500 - hohoho , jak bym miał wybierać - 2 minut bym się nie zastanawiał.
PS: Właśnie też kupiłem w x-kom.pl laptopika Lenovo G580. Sprzęt będzie za 2 dni w domu , to się podzielę wrażeniami. Wszak nie za 3000 złoty, ale ponad 2000 też kosztował.
Cześć, poszukuję porządnego laptopa do gier, na przyszłość, w rozsądnej cenie około 3.500zł, może być trochę drożej ale proszę mi to wtedy jakoś uzasadnić. Bardzo chętnie z matową matrycą, dużym dyskiem, i jeśli to możliwe drugim dyskiem SSD, lub możliwością łatwego montażu takiego dysku, Win 8 x64 . Na laptopie będzie nie tylko grane więc czym więcej wątków będzie obsługiwał procesor tym lepiej. Będę wdzięczny za wszystkie propozycje.
Wszystkie procesory do laptopów to max. 4 rdzenie , 8 wątków, tylko do PC spotykane są i7 980X , 6 rdzeni , 12 wątków. Jak widać standardowo 1 rdzeń to 2 wątki.
niestety nie moge pozwolic sobie na wybor laptopa z allegro ani innych sklepikow , zostal mi teraz media markt i do tego na raty pomozcie mi jakis wybrac , chodzi mi pod gry i to te najnowsze czy taki bedzie dobry
System to będzie Windows 8. w kwestii wykonania czytałem sporo opinii że solidnie jest zrobiony dlatego go wybrałem.
Mam teraz Lenovo Y530 i śmiga jak rakieta na dysku SSD Crucial M4. Nie wiem co to zawieszanie się laptopa.
Mój 3 letni już Lenovo nie miał takich " tematów" i generalnie wygląda cały czas jak nowy. Zero usterek , zero zawiech , zero czegokolwiek czy to był dysk talerzowy czy obecnie SSD. A z resztą Y530 wśród " tamtych" z 2009 roku Lenovo - to po prostu twardziel i żelazna maszyna, reszta była już jako taka.
W sobotę już będę pisał z nowego Lenovo , to podzielę się wrażeniami co to za sprzęt.
Co do Z500 tutaj jest opis maszyny , ma te “cuda” na pokładzie jak kamera HD 720p , Blue-Ray Disc , Dolby Home Theater 4 z extra bass-em i inne…
@japcok15 - obydwa z linków są dobrymi sprzętami , w gry pograsz spokojnie. Ale ja jako " maniak" Lenovo skłaniam się do wyboru właśnie tej firmy , gdyż mniej programów firmowych na pokładzie, a jak są to są pożyteczne i nie obciążające laptopa a Asusy są tym naszpikowane i większość tego trzeba odinstalować na dzień dobry bo mało przydatne i do d…y.
Witajcie! Chciałam prosić Was o pomoc przy wyborze sprzętu. Planuję zakup laptopa- cena max. do 1600zł, ale jak będzie trochę mniej to jeszcze lepiej:)
Chciałabym,aby sprzęt był w miarę wydajny. Będzie przeznaczony do użytku domowego. W gry nie gram, a jak już to bardzo sporadycznie. Zależy mi na dobrym dźwięku i dobrym odtwarzaniu filmów (ale nie musi odtwarzać blue ray’a), oprócz tego, cichy, żeby się nie grzał. To chyba byłoby wszystko… będę wdzięczna za pomoc:)
Niedługo planuję kupić laptopa - mój budżet to ok. 2200-2300 zł. Sprzęt służyłby praktycznie do wszystkiego - przeglądanie internetu, poczty, gry, czasem jakiś film. Szukam czegoś w miarę wydajnego w stosunku do ceny, z dedykowaną grafiką, Bluetoothem, preinstalowanym Win 7. Fajnie by było jakby laptop miał porty USB 3.0. Zależy mi na tym, żeby się zbyt mocno nie grzał - mój obecny netbook strasznie się grzeje, często z tego powodu się wyłącza. Przejrzałem trochę allegro i znalazłem takiego Della: http://allegro.pl/dell-15r-i3-2370m-15- … 03165.html
Co o nim sądzicie? Dałby radę? Chyba że macie jakieś inne propozycje, chętnie ich wysłucham.
Miałem napisać coś o moim nowym nabytku jakim jest Lenovo G580AH. A więc po kolei :
jakość wykonania rewelacyjna wręcz , nic nie skrzypi, nie trzeszczy , boki klawiatury jak i przestrzeń wokół touchpad-a wykonana z stopu podobnego do aluminium i jest bardzo masywna, jak jest plastik to dobrze spasowany i mocny,
pisanie na klawiaturze to przyjemność , jest wysypowa , lekko chodzi,
cisza, cisza , zupełna cisza , ciągle nic , nie słyszę wiatraka - czy on w ogóle jest!
procesor to i3 3110M a więc standardowy 3 generacji i tu jest pięknie gdyż maksymalną temperaturę jaką zauważyłem to 53 stopnie ( mierzę ją programem CoreTemperature który jest non stop w tray-u i jest bardzo dokładny) , podczas instalowania czegokolwiek na laptopie czy to zwykły program czy maszyna wirtualna, czy nagrywanie filmów Camtasia Studio nie robi wrażenia na tym procku,
matryca jest HD , pięknie świeci mimo że jest błyszcząca nie tak bardzo się w niej odbija,
dysk to 1000GD , 5400 rpm Samsunga SpinPoint który wraz z programem od producenta jakim jest Energy Management skonfigurowano tak by zużywał mało energii i jest bardzo szybki i wydajny , co najważniejsze program ten posiada także funkcję usuwania kurzu z wiatraka - jak dla mnie super,
laptop posiada 8GB pamięci ram więc zainstalowałem na nim Windows 8 Pro w wersji 64 bit , wcześniej formatując partycje gdyż utworzone miał linuksowe ( tzw. freeDOS - nie posiadał systemu i trzeba wszystkie partycje na takim dysku sformatować bo zbędne),
posiada standardowo grafikę Intela HD 4000 wbudowaną w procesor a także dodatkową Nvidia GeForce GT 610M , na razie w gry nie grałem ale wiem że potrafi uciągnąć nowe tytuły,
po zmierzeniu indeksu wydajności systemu Windows , a więc standardowego wbudowanego mój laptop osiągnął notę - 5.6 w oparciu o grafikę Intela HD 4000 , więc bardzo przyzwoicie,
z biegiem zmienię dysk w nim na SSD , choć taki posiadam marki Crucial M4 w starszym już Lenovo Y530 na razie nie wymieniam bo sprzęt posiada gwarancję , mimo tego za jakiś czas zapewne to zrobię
i jeszcze jedno , wbrew opinii że na dole laptopa zobaczymy napis - Made in China ( chociaż mi to obojętne gdzie zrobiony , sprzęt ma być dobry i bezawaryjny) na moim pod spodem jest Made in Canada , taki szczegół dla niedowiarków którzy myślą że wszystko co Lenovo koledzy z Chin muszą robić. :o
Podsumowując , zmiana ze starego już prawie 4 letniego Lenovo Y530 na Lenovo G580AH zrobiła na mnie pozytywne i duże wrażenie i wiem że dobrze zrobiłem ufając tej marce i nie wybierając sprzętu innego producenta , warto było i polecam tego laptopa , cena w zależności od ramu , dysku czy systemu lub jego braku 1750 - 2200 złoty. =D
Niestety, ten Lenovo ma Win 8, a ja wolę działać na sprawdzonej Siódemce. Chwilę poszukałem i znalazłem Lenovo P580. Ma prawie takie same bebechy, jedynie więcej RAMu i Win 7. Ma ktoś może ten model? Jak wygląda sprawa z chłodzeniem? Mocno się grzeje, czy da radę wytrzymać?
Napisałem Ci u góry recenzje laptopa , jeśli ma te same komponenty , nie sądzę by było inaczej jak w przypadku G580AH - jak postawisz szklankę z gorącą herbatą to go zagrzejesz. Jest zimy jak lodówka , przez dwa dni jak go mam i instalowałem swoje programy min . Camtasia , VMWare Workstation , stery , nagrywałem filmiki i inne - nic, zupełna cisza , aż myślę że Kanadyjczycy zapomnieli włożyć mu wiatrak na porocek. Ja dokonałem dobrego wyboru i nie żałuję ani centa wydanego za tego laptopa i jego markę.
PS: Najlepsze jest to że na maszynie wirtualnej postawiłem Windows 7 HP i po zmierzeniu indeksu wydajności - 5.3 , niektórzy na swoich fizycznych systemach nie dojdą nigdy do takiej punktacji a tu na wirtualu tyle system osiąga i chodzi płynnie jakby był na fizycznej maszynie włączony. :roll: