Aktualnie mam Compala HEL80, ale brakuje mu już wydajności w grach. Chciałbym też, żeby notebook był w stanie wytrzymać 2-3h pracy na baterii. Budżet maksymalnie 2500 zł. Laptopy bez systemu jak najbardziej, mogę mieć Windowsa za darmo z uczelni.
O sklepie X-Kom mam również pozytywne zdanie. Sam kupowałem u nich laptopa (tego z podpisu), nie przez Allegro ale przez ich stronę internetową i złego słowa nie moge powiedzieć. Kontakt mailowy w zakresie wyboru odpowiedniej konfiguracji był bezproblemowy a i sama przesyłka dotarła na drugi dzień od zamówienia.
Do tych zastosowań wystarczy wersja z procesorem i3. i7 w tym laptopie to strata pieniędzy, w grach będzie go ograniczać słaby układ graficzny (GT635M).
Inspirion zawsze był wykonany słabiej od serii biznesowych. Jeśli już używany dell to Vostro/Latitude. Z używanych zainteresowałbym się jeszcze ThinkPadami (ale wygląd pewnie skutecznie Cię odstraszy).
na zintegrowanej grafice ciężko będzie grać nawet w starsze gry ,jak już kupować to z lepszą kartą żeby nie żałować w cenie tamtych lepsze będą i zagrasz na HD 7670 w takie gry jak BF3 i to nawet w średnich detalach
Patrząc na parametry wydaje mi się, że obydwa komputery mają “w sobie” to samo, a różnica w cenie jest dość znaczna. Co sądzicie o tych dwóch modelach i ewentualnie, który byście polecili?
Moimi głównymi wymaganiami są: przekątna 17,3" (mniejsza nie wchodzi w grę) oraz 8gb pamięci RAM. Cena około 3000zł. Ma być wielozadaniowy i służyć przez kilka dobrych lat.
Z 17.3" jest jeszcze Lenovo G780A (wersja z i3, 6 GB RAM i GT630 za 2499 zł powinna wystarczyć jeżeli nie grasz) oraz droższe (bardziej do gier, GT650M jest jakieś 30% wydajniejszy od GT630M) MSI GE70 (ale w tej cenie to raczej bez systemu klik) i Dell Inspirion 7720 (ale z systemem kosztuje ~3300 zł). Do czego będziesz wykorzystywać laptop? do GT630M opłaca się wziąć procesor max Core i3. Recenzje tych laptopów znajdziesz w Internecie.
Dzięki za odpowiedź. Jak już wspomniałem laptop ma być wielozadaniowy, tzn. służyć do codziennego użytku, jak i do pracy naukowej, a specjalistyczne oprogramowanie naukowe ma swoje wymagania, które z czasem będą rosnąć, dlatego nie chcę za 3-5 lat wymieniać komputera. A co sądzisz o Samsung 350E7C I5-3210 8GB 1TB HD7670M Win8 17,3’’? Dostępny jest na allegro w cenie 2699zł, więc myślę, że bardzo rozsądna cena jak na takie parametry. (http://allegro.pl/samsung-350e7c-i5-3210-8gb-1tb-hd7670m-win8-17-3-i2993544236.html). Pozdrawiam.
bLaYd proponowałbym CI model Asus R700VM K75VM i5-3210M 12GB 750GB GT630M Win7 http://allegro.pl/asus-r700vm-k75vm-i5- … 30626.html Procesor i5, aż 12 Gb ramu… Moim zdaniem jest to dobra opcja dla Ciebie, względem tych wymagń jakie podałeś. Mozesze znalezc wersje bez systmu i działać na Linuxie. Cena spadanie o jakies 400 zł. Pozdrawiam