pod koniec maja chce zakupic pierwszego w zyciu laptopa. Sporo o tym czytam ale opinie jest tyle ilu jest uzytkownikow - kazdy poleca co ma i pisze ze w tej cenie jest najlepszy.
Czasem w cos zagram, czasem cos porysuje w autocadzie/bricscadzie no i internet.
Mam na oku takie cos:
Sony VAIO VPCCW27FX/B
4 gb ddr3
dysk 500gb
procek intela i5 2.4 ghz
NVIDIA GeForce GT 330M
Blu-Ray ROM / Dual Layer DVD±RW
“monitor” 14 cali
bateria do 3,5h
cena 3300 zl - warto ?
opcja druga, ale nie mam przekonania co do firmy, bo wydaje mi sie ze HP sypie sie na potege
Intel® Core™ i7-720QM processor z tubro bostem do 2,8
Witam. Mam dosyc nietypową prośbe,a mianowicie : Do tej pory miałem HP PAVILION DV5,komputerek średni,juz mój 3 hp i ogólnie nie jestem do nich przekonany. Teraz chcę laptop ,który uciągnał by taką grę jak battlefield bad company 2 na low detalach( high nie sa mi potrzebne :))Na tym hp’ku ( proc : AMD Turion 2x Dual-Core Mobile RM-72 2,10 GHz
4 GB ramu ,karta graficzna ATI Radeon HD 3200 Graphics (256 MB).) w/w gra nie dziala.
Własnie,ale jest jedno ,ale. Chodzi mi tylko wyłaczne o laptopy ze strony bestbuy.com. Cena max to jakies 1000 $,chociaz wolałbym taniej
Więc tak : Cena tak jak pisałem max 1000 $ chociaz po namysle wolałbym coś tańszego . Głownym celem jest zeby był lepszy od HP Pavilion dv5,którego podałem wyżej,bo na nim nie idzie bfbc2 ,nawet na low :<. Jesli chodzi o rozmiar,wage etc to ten hp’ek był ok. Także ogólnie- jak najtaniej i lepiej od hp pavilion dv5 z bebechami podanym wyzej Niestety nie znam się kompletnie na komputerach więc nawet nie mam jak porównac ; d. Z góry dzięki za odpowiedz
Nadszedł czas na zmianę wysłużonego już laptopa a co za tym idzie stanąłem przed wyborem następcy.
Budżet jakim dysponuję na ten cel to 3000 PLN.
Laptop będzie bardzo często przewożony, więc musi być w miarę możliwości najbardziej wytrzymały, jak to tylko możliwe. Choć nie zamierzam nim rzucać to wolę być pewny, że przy przewozie nic się nie stanie.
Kolejną sprawą jest użytkowanie, będę na nim pracował w programach graficznych, będą to programy dość mocno obciążające system, więc wieszanie się itd. nie wchodzi w grę, musi być po prostu wydajny. Mile widziana karta graficzna, która uciągnie bez problemu profesionalne programy graficzne (niestety nazw nie jestem w stanie podać, ponieważ dostaniemy je wkrótce).
Następną rzeczą jest matryca, i tutaj jest problem ponieważ nie jestem pewien, czy 15.4’’ - 15.6’’ wystarczy, jeśli chodzi o rozmiar. Nie jestem również do końca przekonany do technologii HD LED, za którą wiele osób stoi murem, czy ta technologia lepiej odwzorowuje kolory i barwy? Jak z pracą na świerzym powietrzu przy słoneczku, będę widział wyraźnie w takich warunkach obraz wyświetlany na matrycy?
Niestety jestem “wczorajszy”, jeśli chodzi o nowinki i technologie, które wchodziły od ponad roku.
Bardzo proszę o podanie modeli polecanych oraz tych, które powinienem unikać jak ognia oraz miło byłoby, aby wybory były poparte argumentami.
Z góry serdecznie dziękuję za wszelką udzieloną pomoc!
NoFckingWay, od Twojego laptopa to ciężko znaleźć słabszy (no chyba że ze zintegrowaną grafiką Intel HD - wtedy w grach będzie słabszy). Z tych dwóch podanych przez Ciebie, Sony ma wydajniejszy procesor (w grach liczy się procesor, grafika, trochę RAM i dysk), ale podstawowa różnica, to rozmiar matrycy. 14’’ i 17’’ przy takiej samej wysokiej rozdzielczości 1600x900 wyglądają bardzo różnie.
Dla gier szukałbym raczej czegoś z mniejszą rozdzielczością natywną, bo gry skalowane wyglądają kiepsko, a na tak dużej rozdzielczości może być problem z uzyskaniem wystarczającej wydajności w niektórych grach na wysokich detalach.
jeśli ma on służyć tylko do tego co podałeś to nie ma sensu pchać się w i5, i3 w zupełności wystarczy, nawet podczas grania dużej różnicy nie zauważysz, chyba że laptop będzie służył do programów, które wymagają dużej pracy procesora to wyższy procek się przyda
Dell Studio 15
Intel® Core™ i3-330M (2.13Ghz, 4Threads, 3MB cache) edit
OPERATING SYSTEM Genuine Windows® 7 Home Premium, 64bit, English
LCD 15.6" High Definition (1366x768) WLED edit
MEMORY 2048MB 1333MHz Dual Channel DDR3 SDRAM [1x2048] edit
HARD DRIVE 250GB (5,400rpm) Serial ATA Hard Drive edit
GRAPHICS CARD 512MB ATI Mobility Radeon™ HD 545v edit
OPTICAL DRIVE DVD +/- RW Drive (read/write CD & DVD) with DVD Burn software edit
PRIMARY BATTERY Primary 6-cell 56 WHr Lithium Ion battery edit
WIRELESS CONNECTIVITY Dell Wireless 1520 Half Mini Card (802.11n) edit
WEB CAM 2.0 Mega pixel Integrated Web Camera edit
KEYBOARD Internal UK/Irish Qwerty Backlit Keyboard edit