Ogólnie lepszy jest w testach Pentium B980, lecz do gier ważna jest też grafika nie tylko procesor.
Najlepiej napisz ile możesz przeznaczyć na laptopa oraz czy ma być z systemem czy bez. Bez będzie tańszy lecz musisz sam się zaopatrzyć w system i zainstalować.
Jaki laptop do ok 2000zł proponujecie kupić ? Laptop będzie używany głównie do gier i filmów.
Obecnie użytkowałem Acer Aspire 5740G (4GB RAM, Radeon HD 5650, Intel Core i5, dysk 640GB). Czyw tym przedziale cenowym da radę kupić coś lepszego ? W obecnym laptopie jest uszkodzona karta graficzna, a nieopłacalne jest go reanimować… Będzie w tej cenie coś lepszego do kupienia czy może kupić drugi raz to samo ? smile.gif
już Acer Aspire V3-571G za 1600 zł będzie lepszy do gier niż ten co miałeś . Ma i3 co w zupełności wystarczy i wcale nie będzie jakoś specjalnie odbiegać wydajnością od i5 do tych zastosowań o których piszesz. Dodatkowo posiada geforce 640m czyli grafikę o niebo lepszą od twojej.
Za 1999zł masz asusa k56cb. Też z i3 ale z lepszą grafiką niż Aspire V3 bo z geforce gt740m. Poza tym asusu ogólnie będzie lepszy. T.z matowa matryca, wykonanie (aluminium) itp.
Jeżeli jednak chcesz i5 w co moim zdaniem nie ma sensu inwestować to kup za 2200zł asusa k56cb z i5
Reasumując ja kupiłbym asusa z i3 i na pewno będziesz zadowolony i mieścisz się w kwocie 2000. A za 200zł drożej masz z i5
A poza tym wykonanie asusa i acera to inna bajka na korzyść tego pierwszego.
Szukając laptopa do gier sugeruj się zawsze kartą graficzną a nie procesoren
W tym roku idę na studia informatyczne i w związku z tym zachodzi potrzeba zakupienia laptopa. W tej chwili posiadam Dell’a D630 + PC dual-core 2,5 Ghz, 4 gb, gf 9600. Chciałbym zakupić laptopa, gdyż w związku z częstymi podróżami dom-Kraków posiadanie wszystkich danych przy sobie będzie bardzo wygodne. Obecny sprzęt już, szczerze mówiąc, też średnio mnie zadowala, ponieważ praca przy wielu otwartych aplikacjach czy z Lightroom’em, Photoshopem przy większych rozdzielczościach jest uciążliwa. Ponadto używam komputera do programowania (C++, PHP na razie nie są to oczywiście jakieś zaawansowane projekty), tworzenia stron internetowych, czasami jakieś bardzo proste detale w Autocadzie (i pokrewnych), filmy, internet. Nie grywam w gry (Czasami może Wolfenstein ET, ale pewnie moja zmywarka nawet by obsłużyła tą grę). Chciałbym, aby laptop był solidnie wykonany i służył możliwie długo, nie chciałbym także, aby bateria trzymała poniżej przeciętnej, nie jest to mój priorytet ale nie chciałbym także zaniedbać tej kwestii. Byłbym zobowiązany gdyby w Waszych propozycjach zawrzeć też takie zadania jakim sprostać będzie musiał mój laptop podczas studiów.
Cena ~2500 zł, może być bez systemu (będzie chyba od uczelni, jeśli nie, ew. przeniosę moją obecną licencje)
Ja z kolei poszukuję netbooka dla kolegi, który chce używać go do notowania na wykładach. Głównym kryterium jest wytrzymałość baterii, pozostałe kryteria mniej istotne. Cena ma być jak najmniejsza. Czy dobrą propozycją będzie Samsung NP-N102S z 2 GB RAM? Podobno 1 GB to za mało do komfortowej pracy. Będę wdzięczny oczywiście za inne propozycje.
Dziewczynie takiego kupiłem i jest zadowolona, mały i lekki z długo trzymającą baterią. I spokojnie można go kupić taniej niż w podanym przeze mnie linku
Podoba mi się ten Asus nawet za 1789 zł znalazłem, więc bardzo dobra opcja. Wiesz może gdzie jest umieszczona w nim karta graficzna ? W moim obecnym Aspire 5740G jest pod WSADem… Asus z i5 najtańszy znalazłem za 2299zł, więc moim zdaniem nie opłaca się dopłacać 500zł
dzięki za propozycję, też się zastanawiałem nad nim, ale wolę uniknąć Lenovo, bo są droższe tylko dlatego, że to Lenovo A poza tym Asus zaproponowany przez dexter1515 ma lepszą grafikę
Twoje propozycje również mają słabsze baterie niż Samsung. Chodzi się o to, że na mojej uczelni od przyszłego roku będą obowiązkowe wykłady, a kolega jest pilnym studentem i będzie chodził na wszystkie :). Załóżmy, że zajęcia są od 8 do 15, czyli wychodzi 7 godzin. Netbook, którego będzie używał, nie może mieć zbyt dobrych parametrów, bo wtedy automatycznie bateria nie będzie tyle trzymała.
Poszperałem trochę w Google i ten Smasung występuje w wersji z akumulatorem 3-komorowym oraz 6-komorowym. 3-komorowy akumulator ma pojemność 2200-2600 mAh.
mój problem co do laptopa do gier powraca. Po pierwsze, model asus k56cb odpada, bo ma procesor niskonapięciowy, który raczej nie nadaje się do gier. Druga sprawa jest taka, że mogę nagiąć budżet do 2500zł do 2000zł najciekawszy wydaje się wymieniany tutaj Lenovo Z500 lub Acer Aspire V3. Znajdzie się coś lepszego do 2500zl ?