Najlepsza konfigurację ma 2 link. Ale od grafiki nie ma co się spodziewać jakiegoś szaleństwa
Witam,
zamierzam kupić laptopa, który będzie służył przede wszystkim do przeglądania internetu i zabawy w photoshopie. Czasami trzeba też będzie rozerwać się przy jakiejś mniej wymagającej grze lub filmie… Upatrzyłem sobie ten model na allegro: http://allegro.pl/item1082560946_laptop_asus_k50ie_t6670_4gb_500gb_g310m_512mb_hdmi.html (UWAGA! Prezentowany na aukcji notebook posiada pamięci DDR2 800MHz. Za błąd w opisie serdecznie przepraszamy.)
Jednak chciałbym zapoznać się z Waszą opinią. Mogę dołożyć ~ 200zł jeżeli miałoby to w znaczący sposób poprawić wydajność…
Witam,
jako przyszły student muszę zaopatrzyć się w dobry i tani notebook. Napiszę jakie cechy byłyby pożądane :
-
matryca 13-14" (może być większa ale nie kosztem ceny ;p ) LED (bo oszczędna) - priorytet
-
wytrzymała obudowa i nie uginająca się klawiatura - priorytet
-
czas pracy na baterii nie ma większego znaczenia gdyż sprzęt będzie użytkowany w domu
-
waga… nie orientuje się ale pewnie 2,5kg max jak dla mnie
-
parametry techniczne: procesor wolałbym jakiś energooszczędny c2d ~1,6GHz, HDD ~80GB (mały, ale dysk 250gb+ zwyczajnie będzie się u mnie marnował), grafika może być zintegrowana byleby można płynnie odtworzyć od czasu do czasu jakiś film (yt bez przycinania) jakąś starszą grę (warcraft 3), pamięci wiadomo nigdy za wiele - myślę że 2GB ddr2/3 wystarczy w zupełności na początek (dodatkowe wolne sloty mile widziane), napęd optyczny: może być jakieś dvd+/-r/rw, OS: może być bez systemu i tak dostane potem z MSDNAA co trzeba :), 3-4 porty USB +reszta dowolna
Wygląd nie ma znaczenia (byle obudowa nie była jakaś różowa ;p )
Wstępny budżet to 2k +/- 200 PLN
Hey
Aktualnie szukam laptopa w granicach ok. do 3k zl, (ew. troche wiecej, jakby sie oplacalo). Laptop bedzie przeznaczony w wiekszej mierze do gier. Zalezaloby mi aby matryca byla n LEDach, a laptop posiadal subofter, natomiast grafika najlepiej dedykowana z obsluga direct11
Bylbym wdzieczny za pomoc w znalezieniu takiego lapka
Witam!
Szukam laptopa do domu w cenie do 2500 zł (no jak jakiś kosztuje 2600 zł i jest wspaniały i sprosta temu niżej to mogę się zapożyczyć :? )
Od czasu do czasu fajnie by pograć na nim w jakąś grę( np. GTA4) (nie koniecznie na maks. detalach).
Na pewno często będę korzystał z internetu (koniecznie bez przewodowo(więc wifi to chyba konieczność))
Fajnie by było jakby pociągnął film FULL HD lub przynajmniej HD z YouTube … albo aby w ogóle HD zdołał odtworzyć i aby można było go podłączyć do telewizora (59 cali z FULL HD)(najlepiej kabelkiem HDMI).
Co chciałbym na nim odpalić : Photoshopa i jakieś nowsze gry
Jeżeli za tą cenę nie uda się tego osiągnąć no to wiadomo coś gorszego trzeba wziąć.
Z góry dziękuję za pomoc ;)
[http://www.chip.pl/artykuly/porady/2010/06/chip-pomaga-wybrac-jaki-notebook-do-2500-zl](http://www.chip.pl/artykuly/porady/2010/06/chip-pomaga-wybrac-jaki-notebook-do-2500-zl)
Czytałem to ,ale nie wiem czy sprosta memu opisowi czy nie lub czy niema lepszej oferty w tej cenie ;]
rozpruwaczq gry na dedykowanej grafice się wykluczają xD
Może MSI GE600 cię zadowoli
k-9, mam rozumiec ze grafika zintegrowna do gier jest lepsza? :o uwierze po moim trupie
a czy ja napisałem, że jest lepsza… wręcz przeciwnie.
wydaje mi sie ze w laptopie sa karty zintegrowane i niezintegrowane(dedykowane), moze cos mi sie powalilo…
ale nadal mi sie wydaje ze skoro na zintegorwanej odpada, to zostaje dedykowana;P
ej, ktory laptop lepszy?
on lepszy do gier? tz wiem ze procek troche lepszy a;le nie bedzie sie bardziej nagrzewal anizeli i3? no i wydaje mi sie ze ma troche mala matryce?
nie i3 nie jest zbyt gorącym procesorem. matryca 15.6 to standard 17’ za 3 tyś nie znajdziesz, więc nie wymyślaj,
chyba sie nie zrozumielismy, bo ja w zasadzie pytalem sie o procka i5 x) nie o i3 ^^ :x ale spoko xD
aaaaa no to i5 jest dość gorący temp może dojść do ok. 67 stopni.
a i3 ok 43 stopni
czyli ten tanszy lapek z mniejsza matryca i prockiem i5, tz ten do ktorego link dales, do overclockingu sie nie bardzo nadaje w takim razie? =d
procesor jest na tyle wydajne, że nie musisz przy nim grzebać. Trzeba pamiętać, że jest to ryzykowne, bardzo łatwo możesz spalić procesor bo chłodzenie nie da sobie rady z odprowadzeniem ciepła.
fakt. a jesli chodzi o tryb TurboBost? skoro wszedzie sie chwala ze jest taka mozliwosc i wgle, to to az tak niebezpieczne chyba nie jest? wiem ze procesory AMD sie bardzo szybko i latwo przegrzewaly, natomiast Intelowskie sa bodajze pod tym wzgledem o niebo lepsze ?;p
Nie no na turboboost nic się nie spali, zegar autowatycznie sie zwieksza gdy będzie taka potrzea. Myślałem że planujesz ingerować w taktowanie zegara.
Witam
Planuję zakup używanego laptopa do zastosowań multimedialnych na średnim poziomie, czyli oglądanie filmów lub prezentacji z możliwością podłączenia do zewnętrznego monitora/TV LCD o rozdzielczości większej niż matryca w samym laptopie (np HD: 1600x900), gry - nie koniecznie najnowsze, chociaż Starcraft2 mógłby działać bo ma małe wymagania
Dobrze by było móc na nim zainstalować Win7. Chciałbym też aby producent był godzien zaufania (np ASUS, Toshiba, żadnych “wynalazków”)
Mając to wszystko na względzie, moją uwagę zwrócił ten model:
http://www.allegro.pl/item1089281808_to … a_od1.html
Jest to Toshiba A200 z Intelem T7500, 3GB DDR2 i kartą ATI RADEON HD 2600 1GB.
Czy będzie on wystarczający do podanych zastosowań?
Jaka jest jego realna wartość, czyli do ilu warto licytować aby nie przepłacić?
Ewentualnie jeżeli podlinkowany model jest zbyt słaby, to jaka jest minimalna konfiguracja sprzętu jaki powinienem kupić aby spełniał on podane oczekiwania?
Będę wdzięczny za odpowiedzi, tym bardziej za szybkie odpowiedzi, póki licytacja jeszcze trwa (wieczór, 30 czerwca).
Dziękuję i pozdrawiam
Ile możesz maksymalnie przeznaczyć na laptopa?