MSI GE60 2OC i5-4200M/8GB/750 GT750M-DDR5w X-KOM za 2899 zł /+mSata, +matowa matryca, -wykonanie gorsze od Y580;
Lenovo Y580A i5-3230M/8GB/1000 GTX660Mw X-KOM za 2969 zł /+mSata, +akumulator 6700 mAh, +Podświetlana klawiatura, +Aluminiowa obudowa, -Pod dużym obciążeniem trochę grzeje się dysk -Błyszcząca matryca;
Lenovo Y510P i5-4200M/4GB/1000/DVD-RW GT755Mw X-KOM za 2999 zł /+Akumulator 5800 mAh, +Podświetlana klawiatura, +Aluminiowa obudowa -mSata zajęte przez malutki SSD;
GT755M = GT750M-DDR5 = nieco podkręcony GTX660M.
Jeżeli nie chcesz w nic grać (chyba, że jakieś stare, niewymagające gry) to zastanów się nad HP Probook 450 z Core i5. O ile mnie pamięć nie myli laptop posiada gniazdo mSata, do którego można włożyć dysk SSD.
i tak w lenowo jakoś taki mam sentyment ( nie wiem czy słusznie ) do nVidii no i napęd ale za to waga
DELL jak to dell mój stary 420 przeżył 1000 upadków i dwa razy zamarzł tak ze musiałem matrycę skrobać i dalej działa
a samsung jakiś taki się wydaje nowoczesny w tym aluminium no i podoba mi się rozmieszczenie klawiatury jakoś tak intuicyjnie w te knefle trafiam
jak widać wiedza u mnie żadna więc czekam na oceny moga byc nawet ostre i może inne propozycje
oczekuje w miarę szybkiego laptopa z systemem , szybko się uruchamiającego nie tnącego przy włączonej przeglądarce i kilku,kilkunastu oknach i kilku innych aplikacjach biurowych z grupy MS, i na tyle wytrzymałego żeby po 12 miesiącach normalnego użytkowania nie zrobił się biały zamiast śrebnego jak VAIO
Y510P ma nieco wydajniejszy procesor oraz układ graficzny (który jest podkręconym GTX660M). Za to ma 2x mniej RAMu. Z kolei w Y580 pod obciążeniem trochę grzeje się dysk.
@ fabokl
Napisz na czym najbardziej Ci zależy w nowym laptopie. I zobacz sobie HP Probook 450 - seria biznesowa, więc wykonanie troszkę lepsze niż budżetówki w podobnej cenie.
Czy dysk SSD (w konfiguracji: 120GB SSD w mSATA + 750GB HDD) znacznie przyspieszy pracę komputera? Chodzi mi o to, czy przeciętny użytkownik zauważy skok wydajności (np w grach, pracy z programami typu autocad, photoshop, matcad).
Witam chciałbym zakupić laptop w granicy cenowej 1500 - 1700 zł(oczywiście jeżeli w tej grupie cenowej nie znajdę tego czego oczekuje to proszę o propozycje o większej cenie do 2000 zł). Laptop będzie mi służył do nauki (programowanie, programy sieciowe , administracja systemów itp.), a także chciałbym mieć możliwość pogrania na nim.