Probook będzie dobrym wyborem.
Probook 450 z Radeonem HD8750M z postu wyżej + SSD mSata 128GB. A jeżeli zamierzasz grać to Lenovo Y580.
Probook będzie dobrym wyborem.
Probook 450 z Radeonem HD8750M z postu wyżej + SSD mSata 128GB. A jeżeli zamierzasz grać to Lenovo Y580.
Witam,
w grafice 3D stawiam pierwsze kroki, więc moje projekty na razie nie będą wielkimi kolosami…
Poszukuje w miarę wydajny sprzęt.
Oto moje uwagi:
ekran min 13 cali (jak rozdzielczość?)
RAM, myślę że na początek wystarczy 4 GB (a może od razu 8 GB?)
karta graficzna zintegrowana czy nie?
dysk, myślę że dzisiaj 500 GB to standard , ale może być też 120 GB
bateria, dobrze by było gdyby dawała radę 4-5 h
stosunkowo lekki
Tak jak wspomniałem - dopiero zaczynam(głównie Blender, z czasem może Cinema 4D / 3DS Max), więc sprzęt nie musi być demonem szybkości, ale dobrze by było gdyby się miał trochę zapasu oraz pozwalał na średnio zaawansowane i dość realistyczne projekty…
Czy znajdę coś takiego do max 2 000 zł (wiem, że trochę mało jednak na razie jestem ograniczony…)?
Z czasem mógłbym dołożyć np RAM…
jeśli chodzi o ekran to za jakiś czas mogę podłączyć zewnętrzny i większy (słyszałem, że lepiej się pracuje na 2 ekranach).
Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.
Witajcie. Szukam w miarę dobrego laptopa, który posłuży mi na dobre kilka lat. Cena jaka mnie interesuje to max. 2200zł. Najlepiej gdyby laptop posiadał już system.
Moja propozycja to.
co o tym myślicie?
Witam serdecznie,
Chciałbym kupic w najbliższych dniach lapka do 2,7k w dość wydajnej konfiguracji. Ma on głównie służyć codziennemu użytkowaniu, pracy programistycznej i od czasu do czasu graniu. Nie kręcą mnie najnowsze gry z bajeczną grafika więc nie mam tu dużych wymagań. Kwestia aby był w miarę wydajny i nie przegrzewał się.
Upatrzyłem 2 modele:
http://allegro.pl/lenovo-g500-i7-3612-3 … 98141.html
oraz:
http://allegro.pl/lenovo-g500-i7-3632-3 … 84248.html
Moje pytanie dotyczy CPU/GPU. Która konfiguracja jest lepsza na moje potrzeby ? Procki są mniej wydajnymi wersjami 3610 i 3630 z obniżonym taktowaniem.
Bardziej skłaniam się ku 3612qm gdyż wydajność procesora są podobne i różnicy pewnie nie zauważę, a jednak na grafice mogę ją zauważyć w jakiejś grze (chociaż obie są mało wydajne i na DDR3). Nie chciałbym bym utknąć z kartą która pozwoli mi jedynie zagrać w tetrisa.
Pytania: czy procesory w tych konfiguracjach w płyną na grafikę w jakikolwiek sposób ? Który układ mniej się przegrzewa (chyba identycznie to wygląda).
Oddzielne pytanie jest takie, czy SSHD z 8gb starczy ? Wydaje mi się, ze w zupełności do programowania i kompilowania - Photoshopa nie planuję używać.
Ewentualne drugie pytanie - czy może zastanowić się nad kupnem wydajnej i5 i lepszej grafiki ? gt635 ? Raczej nie dostane w tej cenie żadnego ddr5.
Zależy mi na kupnie sprzętu w ciągu 2 dni więc jakakolwiek pomoc lub słowo wsparcia/dezaprobaty będzie mile widziane
Witam,
Szukam rozsądnego wyboru do 2500. Generalnie brak jakichkolwiek wymagań poza tym, że laptop ma posłużyć przez najbliższe 3 lata. Wydaje mi się, że w tej cenie znajdzie się coś z i5, ale nie wiem jakiego producenta brać pod lupę. Przeznaczenie : Internet, filmy.
Co myslicie o tym sprzęcie http://allegro.pl/laptop-lenovo-g505s-a … 89227.html nie jestem pewien co do procka. Nie spotkałem się jeszcze z takim i nie wiem czy to dno czy może nie
Witam zamierzam kupić laptopa, już prawie się zdecydowałem na della proszę opinie na temat tego sprzętu bo nie mogę nigdzie znaleźć opinii na temat tego produktu:
martwi mnie trochę procesor no nisko taktowy da radę do gier?
o chłodzeniu też nigdzie nic nie mogę znaleźć informacji.
Oto dokładny opis produktu,
Dell Inspiron 5737 i5-4200U/8GB/1000 HD8870M
wysoka rozdzielczość
przekątna ekranu LCD 17.3 cali nominalna rozdzielczość LCD 1600 x 900 pikseli
typ ekranu z powłoką antyrefleksyjną
procesor Intel® Core™ i5 model procesora i5-4200U (1.6 GHz, 2.6 GHZ Turbo, 3 MB Cache)
wielkość pamięci RAM 8 GB DDR3 (1600 MHz)
liczba gniazd pamięci
2 szt.
rodzaj dysku twardego magnetyczny (tradycyjny) pojemność dysku magnetycznego 1000 GB
karta graficzna AMD Radeon HD 8870Mpamięć karty graficznej 2048 MB
wyjścia karty graficznej
wyjście HDMI
Cześć,
dawno mnie nie było, ale wracam by się Was doradzić w sprawie laptopa.
Interesuje mnie 15.6 cala, w cenie do 2500 zł (wolałbym mniej ale jak znajdę jakiś kosior to chętnie kupie), głównie interesuje mnie ASUS i LENOVO, alternatywa to SONY lub DELL. Z doświadczenia jestem uprzedzony do Acera, HP czy MSI więc wolałbym nie powtarzać dawnych błędów.
Upatrzyłem sobie 2 modele odpowiednio ASUSA X550VB-XO002 15,6" i5-3230M 500GB 4GB GT740-2GB (2300 PLN) oraz Lenovo z510 i5-4200m 4GB 1TB+SSHD GT740 (2400 PLN). Laptop ma służyć zamiast mojego stacjonarnego komputera, głównie w domu, natomiast czasami w podróży. Proszę o wszelkie komentarze na temat tych 2 w/w modeli oraz sugestii dlaczego byście ich nie kupili i co wybrali w zamian.
Przeznaczenie : Internet, filmy. Preferowany procesor Intel, najlepiej IV gen.
Dzięki
Laptop dla programisty. Poniżej lista must have. Mama nadzieję, że znajdzie się coś dla mnie
inne:
Kwota w jakiej chciałbym się zamknąć to 3000zł.
Mam nadzieję, że znajdzie się coś w tym przedziale cenowym.
Sam mam niewiele różniącego się laptopa sprzed 2 lat (niestety szwankuje - z mojej winy),
który kosztował 2600zł, więc chyba nie powinno być problemów.
Z góry dziękuję za Wasze odpowiedzi i poświęcony mi czas
Jako, że ludzie chyba juz zapomnieli o “dawaniu” a jedynie “potrzebują” pomocy to udzielę kilku odpowiedzi. Jesli ktoś się nie zgadza niech odpisze, może coś się ruszy
Z marek to chyba najsensowniej kupic Lenovo, Asusa albo MSI. Ogolnie żadna nie daje gwarancji, że sprzęt będzie działał poprawnie - w końcu wszystkie i tak są produkowane w Chinach Co do wymagań to w zupełności i5 starcza (nawet i3 może być ok jeśli w fajnej konfiguracji). Najsensowniej w takim przedziale cenowym wziąć jakiś i5-4200m gdyż jest wydajniejszy niż i5-3230, a te spotkasz najczęściej na allegro i innych sklepach. Co do ramu to najsensowniej wziąć 8gb skoro ma być na 3 lata (1600Mhz), ale przy Twoim (planowanym) obciążeniu 4gb nie będzie się spisywało źle. Grafika - według uznania, dysk tak samo. Co do porównania procesorów to możesz sprawdzić tu:
http://www.cpubenchmark.net/cpu_list.php
i tu:
http://laptopy.benchmark.pl/laptopy-procesory-ranking.html
Procesor jest słaby - sprawdz te linki co wysłałem powyżej - porównaj sobie z innymi na liście - wybrałbym jakikolwiek i3 zamiast tego, ale nie wiem jakim budżetem operujesz. Jesli jest on niewielki to po prostu sprawdzaj na tamtej liście procesory. Co do grafiki to tez jest słaba. Proponowałbym zamiast sprawdzania po kolei każdej porównać te które znajdziesz. Tu masz przyjemną stronkę do tego:
Pop orsut podmień karty na te które znajdziesz.
Ja bym odradzał ten model, ze względu, że procesor jest dośc słaby. Ten podany występuje w wielu wersjach: U,M,H itd, róznią się głównie taktowaniem zegara. Porównaj je tu:
http://www.notebookcheck.net/Intel-Core-i5-4200U-Notebook-Processor.93563.0.html
Jedyne co go wyróżnia to bardzo dobra karta graficzna, pytanie tylko na jakiej kości pamięci jest (w opisie na alllegro nie było to podane). Jesli na GDDR5 to bardzo dobrze, jeśli na GDDR3 to słabiutko). Musisz sie dowiedzieć gdyż to głównie wyróżnia jak dobrze bedą się karty graficzne sprawowały. Tu karta wygląda rewelacyjnie:
http://laptopy.benchmark.pl/laptopy-karty-graficzne-ranking.html
Ale jak podałem wcześniej - każda karta graficzna zwykle ma 2 wersje zależne od rodzaju pamięci. Możesz się srogo zawieść jeśli będzie na DDR3
@r0berrt
Co do tyc hmodeli co podałeś to wybrałbym lenovo. Za 100zł dostajesz lepszego procka, 2x więcej HDD + cache SDD, to niewielka cena. Przejrzyj linki z tego postu aby porównać osiągi podzespołów. Martwić może jedynie mało RAM-u. Jesli planujesz postawić na nim win7 to powinno starczyć, a jesli win8 to sugerowałbym 8gb kosztem dysku (zwykle +4gb ramu to 100-150zł).
Zacznij poszukiwania od dysku SSD, w tej cenie jest niewiele sprzętu z takim dyskiem więc to powinien być wyznacznik i pomoże wyeliminować Ci 95% modeli jakim się przyglądałeś. Ja kojarzę jedynie Lenovo g700, które miało taki dysk (za 2800zł), ale ono było 17calowe.
3/4 Twoich wymagań nie da się nijak ocenić i spełnić bez pójścia do sklepu i sprawdzenia modeli - tak jak pisałem - opinie opiniami, ale każdy model produkowany jest w podobnych fabrykach w chinach - może Ci się trafić dobry Acer a kijowe Lenovo jesli masz pecha
Ciężar - sprawdz w opisie laptopów - jak masz 190cm i 90kg wagi to te 3kg na ramieniu nie zrobią różnicy, a jak 170cm i 75kg to już zrobią.
Chłodny - jak będziesz go wyłączał co 3h na 5min, każdy będzie chłodny
Cichy - zwykle kwestia jak tam ta fabryka w chinach dje radę ze składaniem go
Cześto odnoszę wrażenie, że ludzie poszukuja na tym forum konsultanta albo dealera aniżeli aktualnej pomocy technicznej.
radziłbym zainwestować czas i poszukać na własną rękę i zapytać się odnośnie sprzętu JUŻ UPATRZONEGO niż liczyć, że ktoś poświęci swój cenny czas aby szukać po allegro i innych stronach, bo ktoś woli iśc z kolgami na piwo niż sam wertować strony www.
Linki z tego postu pownny pomóc kilku osobom w dopasowaniu sprzętu.
Pozdrawiam
@
dzieki za odpowiedź
a i7 4500u będzie w stanie wykorzytać w pełni grafike hd8870?
Bo szukam lapka do 3200 zł z dobrym serwisem, będzie wykorzytywany 3-4 lata głownie praca, internet filmy i gry np fooftbal manager 2014, cywilizacja 4, czy world of tank…
Czy może lepiej kupić tańszy sprzęt z tym i5 4200u i grafiką 8850m,
Mam możliwość kupna laptopa nowego laptopa. Będzie służył do zwykłego korzystania (czyt. internet, filmy, muzyka) jak i również do cięższej pracy (na raz włączane autodesk autocad, autodesk robot, adobe reader, jakieś jpg, office i muzyczka
Skoro bez systemu to ja bym postawił na
solidnego
http://www.x-kom.pl/p/158272-notebook-laptop-15-6-hp-probook-450-i5-3230m-8gb-500-dvd-rw.html
Cześć,
Nie mam systemu wolnego, więc tak czy siak musiałbym kupić
Witam,
Chciałbym abyście przedstawili mi najlepsze oferty (waszym zdaniem) mieszczących się w kryteriach poniżej
Jestes pewny że dasz radę wykorzystać i7
(co to za programowanie -jakaś grafika 2d/3d projektowanie wnętrz ??!)
-aby nie było tak że ten procesor będzie się nudził a tylko generował znacznie wyższe temperatury
I co to za gry typu coś fifa czy bardziej ambitnego BF3,4
-rozumiem że system jest Ci nie potrzebny?
Który z poniższych laptopów wybrać/ który polecacie? (lub nie)
LENOVO B570e A
LENOVO B570e
LENOVO B570e L
LENOVO B570e M
LENOVO G580 AW
LENOVO G580 AY
LENOVO G580 BA
LENOVO G580 BB
LENOVO G580 BC
LENOVO G580 V
Z win 8:
LENOVO G580 W
LENOVO G580 AZ
LENOVO G580 AX
Prosze nie zwracać uwagi na cene
Coś na i7 /cztery rdzenie będzie z mniej wydajnym gpu
(a co za tym idzie słabiej spisze się w grach typu BF3 i pewnie BF4)
Taki acer na i5 z podkręconymi zegarami do gt~~740 na 128bit
(to znacznie lepiej spisze się w grach)
Jeśli na i7 to też wydajniej będzie od tej Twojej propozycji
z takim lenovo