Chcę kupić nowego laptopa, ale nie znam się za bardzo, więc liczę na waszą pomoc.
Na pewno ma mieć ok. 15 cali i dotykowy ekran, do tego oczywiście ma być dobry jakościowo. Generalnie laptop służy mi do śmigania po internecie, ale chciałabym żeby nie było większych problemów z jakimiś grami. Chodzi o to, żebym za pół roku nie żałowała, że nie wzięłam czegoś lepszego.
Wstępnie spodobał mi się Sony Vaio Fit E.
Pierwsza sprawa to procesor. Ten Vaio ma Intel CoreTM i3 + Intel GPU, ale do 13 stycznia można wziąć w tej samej cenie Intel CoreTM i5 + NVIDA 1GB. Warto brać taki procesor czy może kupuje się jakieś inne?
Druga sprawa to RAM. Ile ramu się teraz kupuje? Do wyboru jest 4, 6 lub 8GB. Standardowe 4GB w cenie, 6GB to dopłata 130zł, a 8GB 250zł. Mój stary laptop ma 4GB i śmiga, ale skoro 6 lat temu kupowało się 4GB to może teraz potrzeba więcej?
Trzecia rzecz to ekran. Standardowo rozdzielczość 1366x768, za dopłatą 420zł Full HD (1920x1080) - różnica jest widoczna?
I jeszcze pytanie co z ekranem dotykowym? Czy jest to funkcjonalne, przydatne? Jak wygląda użytkowanie od strony praktycznej? Widziałam, że w niektórych laptopach można całkowicie obracać ekran i zrobić sobie z niego tablet. Nigdy nie miałam w rękach takiego laptopa, więc liczę na opinie.
Oczywiście fajnie będzie jak zaproponujecie też coś od siebie.
Proszę o poradę, chcę kupić nowego laptopa do przeglądania Internetu i oglądania filmów ,cena do 1500 zł. Ogólnie żeby dobrze działał- nie przycinał. Proste codzienne czynności.
Chcę go używać głównie do internetu oraz obsługi Office’a, no i (chociaż z racji wieku wstyd się przyznać) do Simsów (na razie 3, potem 4).
Czyli chyba lepiej wziąć 8gb i zastanowić się nad tym full hd, a co z procesorem? Jest duża różnica między IntelCore i3-4005U a i5-4200U? Bo to różnica 500zł.
Przejrzałam jeszcze ofertę Sony i chciałabym kupić VAIO Fit multi-flip, chociaż nad fit E też jeszcze myślę, ma dobre głośniki a to duży plus.
GT730M ma 4 razy więcej potoków (Shader), 2 razy więcej jednostek renderujących (ROP), ponad dwa razy szybszą pamięć, jest chłodniejsza, można ją podkręcić. W grach różnica to jakieś 40-50%.
Lenovo z Radeonem HD8750M wydajnościowo będzie około 20% słabszy od Acera z GeForce GT730M. Oprócz tych dwóch laptopów, w cenie do 2000 zł nie wydajniejszego nie ma.
Do podanych zastosowań wystarczy najtańszy laptop z Core i3-3xxxM i 4 GB RAM.
Ile pieniędzy chcesz wydać? Potrzebujesz licencję na Windows? (jeżeli jesteś na studiach, to jest duża szansa, że możesz mieć Windowsa za darmo)
Chciałabym, żeby laptop który kupię był dobry przez kilka następnych lat i jeśli zachce mi się jakiejś gry to żeby dobrze chodziła. Mam na myśli coś w stylu Simsów czy przygodówek.
Najbardziej podoba mi się ten vaio fit multi-flip, bo łączy w sobie laptopa i tablet, ale z procesorem i5, 8gb ramu i full hd wychodzi za 5100. Warto tyle dać?
Witam, potrzebuję laptopa dla gimnazjalisty, internet, oglądanie filmów i słabe gierki, nie jest zapalonym graczem w cenie 2500zł, ma to być prezent a po tym względem moja wiedza jest słaba, myślałem o tym modelu co o nim sądzicie;