Chcesz kupić laptopa? Koniecznie zajrzyj tutaj

Witajcie.

Chcę kupić nowego laptopa, ale nie znam się za bardzo, więc liczę na waszą pomoc. :slight_smile:

Na pewno ma mieć ok. 15 cali i dotykowy ekran, do tego oczywiście ma być dobry jakościowo. Generalnie laptop służy mi do śmigania po internecie, ale chciałabym żeby nie było większych problemów z jakimiś grami. Chodzi o to, żebym za pół roku nie żałowała, że nie wzięłam czegoś lepszego.

Wstępnie spodobał mi się Sony Vaio Fit E.

Pierwsza sprawa to procesor. Ten Vaio ma Intel CoreTM i3 + Intel GPU, ale do 13 stycznia można wziąć w tej samej cenie Intel CoreTM i5 + NVIDA 1GB. Warto brać taki procesor czy może kupuje się jakieś inne?

Druga sprawa to RAM. Ile ramu się teraz kupuje? :wink: Do wyboru jest 4, 6 lub 8GB. Standardowe 4GB w cenie, 6GB to dopłata 130zł, a 8GB 250zł. Mój stary laptop ma 4GB i śmiga, ale skoro 6 lat temu kupowało się 4GB to może teraz potrzeba więcej?

Trzecia rzecz to ekran. Standardowo rozdzielczość 1366x768, za dopłatą 420zł Full HD (1920x1080) - różnica jest widoczna?

I jeszcze pytanie co z ekranem dotykowym? Czy jest to funkcjonalne, przydatne? Jak wygląda użytkowanie od strony praktycznej? Widziałam, że w niektórych laptopach można całkowicie obracać ekran i zrobić sobie z niego tablet. Nigdy nie miałam w rękach takiego laptopa, więc liczę na opinie.

Oczywiście fajnie będzie jak zaproponujecie też coś od siebie. :))

Pozdrawiam.

Asia

co do gier to nic szczególnie wymagającego, tzn seria NFS, GTA IV, Fify itp.

GTA IV - to jest szczególnie wymagające :stuck_out_tongue: pomimo swojego wieku :slight_smile: Nie podchodził bym do tej gry na karcie z wydajnością integry.

to co polecacie w takim razie w tym przedziale cenowym? :slight_smile:

Witam

Proszę o poradę, chcę kupić nowego laptopa do przeglądania Internetu i oglądania filmów ,cena do 1500 zł. Ogólnie żeby dobrze działał- nie przycinał. Proste codzienne czynności.

Za pomoc z góry dziękuję.

A co powiecie na to? http://www.komputronik.pl/product/211752/Komputery/Laptopy/Lenovo_G500S_Slim_59_395230_8_GB.html

@asiulekk

Co do ekranu dotykowego to poczytaj recenzje podobnych konstrukcji:

http://www.dobreprogramy.pl/Scorpions.B/Recenzja-Acer-Aspire-P3-urzadzenia-ktore-definiuje-na-nowo-slowo-ultrabook-oraz-testy-jeszcze-bardziej-niskonapieciowego-procesora-od-Intela,42346.html

http://www.dobreprogramy.pl/Scorpions.B/Dell-XPS-12-Duo-dotyk-w-Windows-8-oraz-jego-jakosc-w-Dellu-sklep-Windows-czyli-spojrzenie-nr.-5,40729.html

4GB większości użytkownikom wystarcza do podstawowych zadań tj. kilkanaście kart w przeglądarce, muzyka i komunikator jednocześnie.

FullHD to 2x więcej pikseli na ekranie, więc różnica jest KOLOSALNA.

Teraz najważniejsze: Do czego będzie używany laptop?

@Echo1

Laptop ma być z licencją na WIndows czy może być bez systemu?

@Georg76

Jeżeli chodzi o GTA 4 to na 100% zadziała na Medium na tym laptopie: http://www.redcoon.pl/B481575-Acer-Aspire-V3-571G_Notebooki-konsumenckie

Chcę go używać głównie do internetu oraz obsługi Office’a, no i (chociaż z racji wieku wstyd się przyznać) do Simsów (na razie 3, potem 4).

Czyli chyba lepiej wziąć 8gb i zastanowić się nad tym full hd, a co z procesorem? Jest duża różnica między IntelCore i3-4005U a i5-4200U? Bo to różnica 500zł.

Przejrzałam jeszcze ofertę Sony i chciałabym kupić VAIO Fit multi-flip, chociaż nad fit E też jeszcze myślę, ma dobre głośniki a to duży plus.

A duża jest różnica w wydajności między GeForce 720 a 730? 

Jeżeli to nie sprawi kłopotu,to  podaj dwie  oferty.

Zawsze lepiej mieć wybór, licencje można dokupić.

GT730M ma 4 razy więcej potoków (Shader), 2 razy więcej jednostek renderujących (ROP), ponad dwa razy szybszą pamięć, jest chłodniejsza, można ją podkręcić. W grach różnica to jakieś 40-50%.

Lenovo z Radeonem HD8750M wydajnościowo będzie około 20% słabszy od Acera z GeForce GT730M. Oprócz tych dwóch laptopów, w cenie do 2000 zł nie wydajniejszego nie ma.

Do podanych zastosowań wystarczy najtańszy laptop z Core i3-3xxxM i 4 GB RAM.

Ile pieniędzy chcesz wydać? Potrzebujesz licencję na Windows? (jeżeli jesteś na studiach, to jest duża szansa, że możesz mieć Windowsa za darmo)

A jaki jest czas pracy na baterii tego Acera? 

Przy przeglądaniu Internetu po WiFi będzie działać powyżej 3 godzin.

@Jaro070

Okej dzięki za pomoc. :slight_smile:

Chciałabym, żeby laptop który kupię był dobry przez kilka następnych lat i jeśli zachce mi się jakiejś gry to żeby dobrze chodziła. :wink: Mam na myśli coś w stylu Simsów czy przygodówek.

Najbardziej podoba mi się ten vaio fit multi-flip, bo łączy w sobie laptopa i tablet, ale z procesorem i5, 8gb ramu i full hd wychodzi za 5100. Warto tyle dać?

Laptopy na lata to tylko serie biznesowe. Vaio Fit to laptop multimedialny.

Za 5k można mieć gamingowy laptop.

Mój obecny ma 6 lat i uważam, że jest ok (intel core 2 duo i 4gb ramu), chodzi o coś co za kilka lat nie będzie złomem.

Złomem pod względem trwałości czy wydajności?

pod żadnym

Witam, potrzebuję laptopa dla gimnazjalisty, internet, oglądanie filmów i słabe gierki, nie jest zapalonym graczem w cenie 2500zł, ma to być prezent a po tym względem moja wiedza jest słaba, myślałem o tym modelu co o nim sądzicie;

http://www.x-kom.pl/p/148485-notebook-laptop-15,6-samsung-ativ-book-2-i3-3120m-4gb-500-win8-gf710m.html?ceneo_spo=true#oceny

jeżeli inny to jaki proszę o pomoc i z góry dziękuję.