Szukam laptopa w przedziale do 2tys zł. Mam zamiar używać go głownie na studiach, wiec praca w Wordzie czy Excelu a także przeglądanie stron będą jego głównymi zadaniami. Poza tym chciałbym, aby jego czas pracy był w miarę długi przy niezbyt dużych gabarytach. Nie zamierzam grać na nim w najnowsze, wymagające gry, aczkolwiek miło byłoby, gdyby gry typu League of Legends działały płynnie i nie "raziły: pikselami. Poza tymi, chciałbym mieć możliwość w miarę komfortowego oglądania na nim filmów. Czy moglibyście polecić coś ciekawego ?
Planuję zakup laptopa z Win7 lub Win8, w cenie ok. 2500zł. Planuję go wykorzystywać do gier, ale nie tylko do tego ma służyć - filmy, Internet, praca z pakietem Office. Ma mi zastąpić mojego wysłużonego desktopa i słabiutkiego jak na obecne czasy kilkuletniego laptopa Dell Inspiro 1318 PP25L (może uda mi się go sprzedać…)
Mam mysz i 22’ monitor. Nie zależy mi na 17’ wypasionej matrycy i mobilności, bo zdecydowanie będę z niego częściej korzystał w domu. Ze względów estetycznych wolałbym matrycę matową i jak najmniej błyszczących plastików. Nie zależy mi też na FHD, zadowolę się płynną grafiką HD…
Który z nich jest godny polecenia, a może polecicie mi jakieś inne firmy lub modele w tym przedziale cena/wydajność? Proszę o podpowiedź i nie sugerowanie się tym co sam znalazłem, bo kiepsko się na tym znam i nie chciałabym za rok żałować wyboru.
HD8570M wydajnościowo jest na poziomie zintegrowanej grafiki Intel HD4000. G500S przy przeglądaniu internetu po WiFi wytrzymuje ponad 3 godziny, więc nie tak źle. Dodatkowo GT720M jest sporo wydajniejsza od Radeona.
Dzięki Jaro za odpowiedź. Ten Acer wygląda spoko, szkoda tylko, że ma błyszczącą matrycę i sprawia wrażenie takiego “plastikowego”. Ile byś sugerował dołożyć i jaki inny model/firmę byś polecił, aby nie przekroczył zbytnio założonego budżetu i dobrze spełniał planowane zastosowanie?
Acer jest całkiem dobrze wykonany, przeszkadzać może tylko błyszczący plastik.
Z matową matrycą będzie drożej i trochę mniej wydajnie:
Toshiba Satellite L50-A-12Q i5-3230M/6GB/500/ 7Pro64 GT740M +zestaw w X-KOM za 2449 zł
Układ graficzny ma obcięty rdzeń o połowę w porównaniu do GT730M z Acera, ale za to ma mocno podbite taktowania. Ogólnie jest kilka procent mniej wydajnie.
Zauważalny skok wydajnościowy jest dopiero w kwocie 2900-3100 zł.
Wtam! Poszukuję lapka dobrej klasy. Duża matryca - wygodna do filmów, przyzwoita jakość dźwięku, o wifi, bluetooth i dobrej kamerce chyba nie muszę wspominać. Do zastosowań domowo-biurowych, choć do gier służył raczej nie będzie.
Dobrze, żeby laptop cieszył się niezawodnością (dobrze mieć wydłużony okres gwarancji), bo dosyć mam wymian pękniętych zawiasów i psującej się klawiatury w HP Compaq. Preferowany jest Windows 7 (w grę ewentualnie wchodzi coś bez systemu lub linux).