Chcesz kupić laptopa? Koniecznie zajrzyj tutaj

… czyli jeśli R5650 różni się tylko od R5730 taktowaniem GPU, to nie dałoby się podkręcić go do 650MHz, w końcu i tak producent napisał w specyfikacji, że ma zakres od 450-650, zależnie od modelu laptopa z jakim został wypuszczony, czyli ja to rozumiem tak, że po podkręceniu do 650MHz, nie powinno być problemów. Czy dobrze myślę?

W takim razie, szala przechyla się na stronę Acera 5552. Tylko że, Acer? Może ktoś miał już doświadczenia z tą firmą? Jak ją ocenia?

a czy to prawda ze procesory AMD to grzejniki ?

2300 zł do gier i to nowych to kiepski pomysł, jak ten laptop nie będzie się przemieszczał to lepiej zajrzeć do tematu zestawy komputerowe, bo teraz będziesz musiał zjechać z suwakami.

AMD mobilne starszych generacji były cieplejsze od Intelowskich, obecne są sporo chłodniejsze. X3 w tym Acerze będzie miał ponad 50 st, Quady Intela też się nagrzewają w laptopach, marka nie ma znaczenia, coś co jest wydajne musi się grzać. Jak chcesz mieć wyższą wydajność w niskiej cenie to nie ma co wybrzydzać, chcesz chłodniej to bierzesz z dwurdzeniowym procem, jak ma być wydajnie i chłodno to dokładasz.

Poszukuje laptopa:

• głownie do photoshopa, intgernet, filmy

• troche do gier ( nic wymagającego tylko jakieś damskie gry )

Priorytetem będzie w miare silny procek i ram potem grafika.

Cena to około 2000 zł

Podchodze do kupna laptopa juz z 3 raz i mam totalny mętlik w głowie prosze o jakies propozycje.

Propozycje:

http://allegro.pl/laptop-asus-k52-2x2g- … 64216.html

http://allegro.pl/laptop-dell-studio-17 … 72471.html

Jeśli mocny procesor i “znośna” grafika to najlepiej połączenie i3 + R5470. Tylko, że trzeba by ciut dołożyć, np.:

http://www.x-kom.pl/p/61092-notebook-la … vd-rw.html

@ Marqiusz , w teorii tak, a w praktyce różnie może być. Chociaż nawet na youtubie jest filmik z kręcenia R5650 550@650MHz, z tym, że bez informacji czy i jak to działa. Myślę, że problemów nie powinno być, w końcu R5650 i R5730 to właściwie to samo.

Tylko ten Acer, jakoś Asus mnie bardziej przekonuje, zwłaszcza, że kumpel po sąsiedzku ma laptopa tej pierwszej marki i pół roku po zakupie padł mu dysk + później miał problemy z napędem (czyli 2 razy lądował w Czechach na gwarancji). Z drugiej strony zawsze jest jakiś % awaryjnych modeli, także może nie ma na to co patrzeć…

Mam pytanie. Czy ten model ASUS K50ID-SX168V ma bluetooth? Bo dowiedzałem opinie ze on nie ma bluetooth.

Czy Samsung RV510 opłacalnie kupic?

Dobra promocja:

http://www.electroworld.pl/produkt/tosh … epl-33824/

W innych sklepach sporo drożej. Niestety R5650 wg. recenzji którą widziałem, ma taktowanie rdzenia 450MHz. Za to laptop jest 100zł tańszy od ASUSa N52DA, a dostajemy także system operacyjny. Przyznam, że mam teraz straszny mętlik.

JA chcę kupić laptopa głównie pod obróbkę zdjęć. Do tego czasem też się pogra, posłucha muzyki, posiedzi na GG, SKYPE, necie, poogląda filmy

Jakie parametry powinien mieć taki laptop ?? I jaką firmę ??

Panowie, pomóżcie proszę stworzyć mi parametry dla mojego laptopa, chcę kupić go do użytku na studiach. Cena to do 2500 zł. Używany będzie do Internetu, pakietów biurowych oraz robienia projektów, np. AutoCad, itp. Bardzo proszę o pomoc!

freedom , ale żeś odnalazł niezły sprzęt, na allegro taki co najmniej 2300zł stoi. W sumie parametry Asusa, kartę można (teoretycznie) podkręcić, do tego Windows 7, a Toshiba to nie taka zła marka, miałem do czynienia z kilkoma Toshibami znajomych, do tego Toshibę ma moja dziewczyna i się dobrze wszystko trzyma, tylko design taki sobie i klawisze w touchpadzie duże i głośne, poza tym OK. Ale jeśli schodzimy do tematów innych marek, to nie lepiej już kupić tego Acera z N830? Aha i znalazłem jeszcze haczyk na tamtego Asusa, otóż niema matrycy LED, co dla mnie osobiście jest dosyć ważne, i ta Toshiba też takiego niema, bo w końcu różnica spora w jakości obrazu i zużyciu energii, ale parametr nie jest decydujący. Acer z kolei ma LED, ma najlepszego proca, dobrą kartę, reszta podobna, jedynie eSata i Bluetooth niema, tylko czy nie wyjdzie ten zakup bokiem po kilku miesiącach, bo sprzęt wyląduje w serwisie. Może ktoś miał/ma Acera i się wypowie w temacie?

grzegorz0plonka , z tego co jest napisane w parametrach, ten laptop ma bluetooth, co prawdopodobnie jest prawdą, ponieważ Asusy w większości posiadają wbudowany bluetooth. A czy można Samsung RV510 opłacalnie kupić? Moim zdaniem, NIE! Za taką kasę, jaką byś wywalił na tego samsunga można mieć lepszy sprzęt, oczywiście ważne do czego byś go używał, bo np. okrojony Samsung z aukcji TEJ wygląda na opłacalny. BTW piszesz przez translator? :slight_smile:

m.kizielewicz , zależy do jakiej kwoty? Jeśli byś wykorzystywał wszystko o czym napisałeś na maksa, to możliwie najlepszy do własnej granicy wedle wzoru kasa*chciwość/rozum :slight_smile: A marka, tak jak napisałem wcześniej, to z własnych doświadczeń mogę powiedzieć, że Asus to dobra firma, do Toshiby byłem sceptyczny zawsze, ale jeszcze żadna nikomu z mi znanych nie nawaliła (a nawet bardzo dobrze się trzyma), Acer wydaje mi się, że jest lepszy niż opinia o nim, ale nie miałem okazji się przekonać, z Samsungami i MSI nie miałem do czynienia, a HP to słaby i drogi sprzęt.

_Kinga_ wydaje mi się, że jeśli do 2500zł, to możesz sobie pozwolić na coś z dobrym prockiem najlepiej i3-i5 oraz dużą ilością RAM, grafia chyba niema wielkiego znaczenia, bo przynajmniej w wymaganiach AutoCADa nic o tym nie wspominają. Proponowałbym Toshiba L505 albo Asus K52JC

Ale ja zawsze mogę się mylić :^o , więc lepiej niech ktoś jeszcze doradzi :slight_smile:

Acer 5552G ma do tego matową obudowę, która nie brudzi się tak szybko jak błyszcząca. Z tego co wyczytałem, rdzeń R5650 jest taktowany na poziomie 550MHz, także kolejny plus. eSata nie używałem nigdy, ale Bluetooth by się przydał. W sumie mam pod USB, więc jakoś przeżyję, chociaż to już jeden port zajęty.

Ja przyznam, że coraz bardziej jestem zdecydowany na tego Acera. Tyle, że czekam na pieniądze to i jeszcze się rozglądam po internecie. Szkoda, że nie ma tego modelu w podobnej cenie z procesorem Phenom II X2 N620. Rdzenie dwa, ale taktowanych 2,7GHz :slight_smile:

Marqiusz: do 2300-2400zł :smiley:

A co powiecie o tym ?? ;>

http://www.x-kom.pl/p/60987-notebook-la … vd-rw.html

Możecie mi pomóc znaleźć jakiegoś laptopa ? Kwota jaką mogę przeznaczyć na niego to max 2100 zł.

Będzie mi on służył głównie do przeglądania Internetu oraz do sporadycznego grania w gry internetowe, których wymagania nie są zbyt duże. Zależy mi najbardziej na jego szybkości ( RAM i procesor są tu chyba priorytetem).

Mam nadzieję, że da rade za tę kwotę wybrać coś rozsądnego żebym potem nie musiał żałować wyboru.

Aha zależy mi na tym aby Laptop sprzedawany był w Media Markt (po promocji (odliczanie VAT-u) będzie kosztował sporo mniej)). Chyba, że będzie naprawdę na rozsądne pieniądze i będzie to dla mnie bardziej opłacalne .

Damianos 19938 , jeśli zależy Ci na kupnie laptopa w Media Markt, to ja bym zrobił tak: poszedłbym do sklepu i obejrzał laptopy które mają co najmniej procek i3 (i5 ewentualnie, chociaż jest droższy i może nic nie być w tej cenie) oraz 4GB RAM DDR3, dobrze by było, żeby karta była dedykowana, ale niekoniecznie jeśli nie grasz w gry, to nawet zintegrowana wystarczy. Fajnie, żeby miał ekran LED i jakiś bluetooth wbudowany, kamerkę, klawiaturę numeryczną i inne bajery, które naprawdę potrafią umilić pracę. Drugą rzeczą na jaką musisz po tym jak już znajdziesz kilka laptopów spełniających wymagania to marka, ja zaczynałbym od Asusa, potem Toshiba, może Acer (ale tylko z serii Aspire), później reszta. Powinieneś coś znaleźć. Ciężko doradzić coś więcej, bo niewiem w którym Media Markt chcesz kupić, a są różne promocje. Może coś w gazetce by się znalazło.

a alienwory i makboki to gdzie sie podzialy w tej trzeciej klasie ?

hehe, z nimi to jak z TP, jak ktoś lubi to niech przepłaca :slight_smile:

Co do poszukiwań ciąg dalszy…

to znalazłem coś takiego na Allegro: Packard Bell LM85

Packard Bell LM85 - 2300zł

* Procesor Intel Core i3 370M 2.40 GHz (przewyższa w testach N830 zobaczcie sobie)

* 3 GB szybkiej pamięci operacyjnej DDR3

* Dysk twardy o pojemności 500 GB

* Matryca 17,3" podświetlana diodami LED

* Karta graficzna ATI Radeon HD 5650 1GB

Jedynie co mnie irytuje, to to że ma matrycę 17,3" (ale może mają mniejsze), bo wolałbym 15". Ma i procek i3 i dobrą grafę R5650, a RAM zawsze można dokupić potem na szczęście :slight_smile:

Co o tym sądzicie?

@ Marqiusz , konfiguracja bardzo atrakcyjna jak na taką cenę, ale jak sam zauważyłeś, laptop jest sporych rozmiarów. 15.6" jest już średnio mobilny, a co dopiero większy. Musisz się zastanowić czy będzie wygodny dla Twoich zastosowań.

U mnie budżet lekko się zmniejszył, dlatego szukam laptopa koło 2000zł. Coraz bardziej się przekonuję do Acera 5552G. Np. na tej aukcji piszą:

http://allegro.pl/hit-5552g-n830-3gb-50 … 58327.html

Co oznacza, że pewnie każdego R5650 idzie tak wykręcić. Przypominam, że standardowe takty R5730 to 650/800MHz (efektywnie 1600).

freedom , nowinka odnośnie R5650 jest świetna i bardzo obiecująca :smiley:

Ogólnie Acer 5552 jest dobry, tylko co do tego procka w N830 to mam kilka zastrzeżeń. Czytałem że bardzo się grzeje, poza tym 3 rdzenie dają świetną wydajność w użytkowaniu, ale z kolei dosłownie kilka gier dopiero wykorzystuje wszystkie rdzenie procesora, reszta ciągnie na dwóch, w czym N830 jest dość słaby, o czym już w sumie pisał freedom. W recenzjach ogólnie cały sprzęt wypada średnio, ale tak samo jak większość laptopów z tego zakresu cenowego. Z drugiej strony zbliżają się święta, sylwester itp… i też wolałbym kupić sprzęt trochę tańszy, ale o wystarczających parametrach, a ten Acer takie ma.

BTW cały czas liczę na ciekawe promocje cenowe, ale na nieszczęście wszystkie z którymi się spotkałem dotyczą laptopów z kartami Geforce takich jak np. 310M. Fajnie by było, żeby znalazło się coś po promocji z i3 i Radeonkiem 5650 lub lepszym, jak pisał wcześniej freedom. I jak narazie to jeszcze trochę poczekam i jeśli nic takiego się nie pojawi, kupię tego Acera, a może będzie już troszkę tańszy :smiley:

Byłem dzisiaj w sklepie oglądać laptopy i znalazłem kilka w moim przedziale cenowym:

ACER EME730G-332G25Mnks

SAMSUNG Q530-JS02

PACKARD BELL EASYNOTE LJ75-JN-011PL

ACER AS5741G-334G32N

ASUS K52JE-EX063V

Laptop ma mi służyć przede wszystkim do przeglądania internetu i grania w gry internetowe o niezbyt dużych wymaganiach sprzętowych.

Co o nich sądzicie?

Nadaje się jakiś ?

Witam,

kupuję na dniach laptopa i w sumie już jestem zdecydowany, ale może ktoś mądrzejszy coś podpowie. :slight_smile:

http://allegro.pl/laptop-asus-n53jn-i5- … 84166.html

Czy pogram na nim na max detalach w najnowsze gry?

Czy ta karta graficzna (NVIDIA GeForce GT335M) obsługuje directx 11?

A może w tej cenie można znaleźć coś lepszego, innej marki np. ?