@jacek007g - Asus X53SV-SX200 - nowa generacja i7, możliwość rozbudowy RAM o dodatkowe 2/4 GB, brak systemu (nie wiem, mi to niespecjalnie przeszkadza, 10-15 minut i wywalone masz, czego nie potrzebujesz - a obecnie nawet nie ma tego crapware tyle, co było kiedyś), Acer Aspire AS5750G - druga generacja i5, jak na tą kat. cenową jedna z mocniejszych kart graficznych (ta sama, co wyżej), z RAM-em tak samo, MSI GE620-417XPL.
Zastanawiam się między tym Asusem X53SV-SX200 (i7;4gb;750gb) i Samsungiem RF511 (wersja i5;4gb;640gb). Na Samsunga przemawia te USB 3.0, szybszy dysk, i recenzje, zaś ten Asus jest z aluminium, szybszy procesor, brak USB 3.0, pojemniejszy i wolniejszy dysk. Sam już nie wiem :?
Samsung z 640GB hdd też ma 5400rpm więc nie jest szybszy od tego w asusie tylko mniej pojemny. Różnica w procesorach jest znaczna bo mamy tutaj 4 rdzeniowca z 6mb pamięci podręcznej vs 2 rdzeniowca z 3mb. USB 3.0 to miły dodatek do samsunga, ale to zdecydowanie za mało w porównaniu do asusa.
Na korzyść Asusa przemawia według mnie jeszcze najniższa awaryjność obecnie produkowanych laptopów.
Witam,
Co sądzicie o notebooku SAMSUNG NP-RF711-S03PL? Ma go ktoś? Co możecie o nim powiedzieć? Opinii o nim niewiele, ale same pozytywne.
Od strony czysto technicznej - druga generacja i5, karta graficzna nie jest najgorsza, RAM-u powinno starczyć.
Jakie zastosowanie i budżet? Może co innego się jeszcze znajdzie ;-). I może jakieś wymagania?
Głównie CS, internet, filmy HD (choć z tym już chyba zintegrowane sobie radzą? ) i oczywiście od czasu do czasu gry
Budżet 2500-3000 MAX. Wymagania - i5 i żeby się nie psuł
Witam, mam na oku 3 konfiguracje, przeznaczeniem będą gry i sprzęt ma potrzymać trochę czasu : )
Kwota na sprzęt wynosi 2500-2600 zł
Duża jest różnica wydajności między i5-2410 a i5-2430? Z tego co się zdążyłem zorientować to moc i7 jeszcze długo nie będzie w pełni wykorzystana do gier, dlatego chyba lepiej zainwestować w grafikę?
MSI ma najszybszy dysk… dużą odczuję pomiędzy tymi dyskami różnicę?
Czy 4GB w przypadku MSI nie osłabi całego zestawu ? Jest opcja dodania ramu 50 zł więcej za 2GB i 100 zł więcej za dodatkowe 4GB… ale przy 8GB wyjdzie już 2700zł a to już zaczyna być trochę za dużo A może te 8GB w każdym z zestawów to ułańska fantazja i 4 albo 6 wystarczy?
Jaka rozdzielczość najlepsza do gier? Acer ma 17,3" a pozostałe 15.6"
Pytanie ostatnie: W tych kategoriach cenowych to najsłuszniejsze konfiguracje bez systemu czy coś pominąłem?
Hitm3n , a co sądzisz o tym? http://allegro.pl/nowosc-lenovo-g570-i3 … 31353.html 2 generacja i3 a aczkolwiek widzę tu grafikę zintegrowaną a to chyba kiepska opcja…?
@Czesiolek_ - jeśli nie będziesz grał, albo te gry będą starsze, to nie powinno być problemu - do domowych zastosowań + biuro + filmy wystarczy ;-).
@szumi - źle wstawione linki, to raz. MSI GE620DX - 50 zł więcej, ale ma 6 GB RAM, co może się przydać niedługo. Acer Aspire AS7750 - 8 GB RAM, ale karta minimalnie słabsza od tej w MSI, tyle, że z kolei cena - 100 zł tańszy model. Asus X53SV-SX200 - 8 GB RAM, procesor i7 drugiej generacji, ale za to najsłabsza z porównywanych karta graficzna niestety, co dyskwalifikuje go jako sprzęt jako tako do grania, bo nie oszukujmy się - laptopy nie są do nie wiadomo jakich gier - szybko się grzeją z racji małej przestrzeni między klawiaturą a dolną klapą laptopa, gdzie wszelkie części się znajdują, do tego tylko jeden wylot powietrza najczęściej, czasem dwa się znajdą.
Z tego co się naczytałem na forach wynika, że ten MSI GE620DX to straszna loteria. Wielu egzemplarzy dotyka throttling. Karta w Acerze nie wiele gorsza, ramu więcej, procesor szybszy. Chyba już wybrałem
Witam,
Poszukuje jakiegoś netbooka dla siostry za ok. 1000zł. Wiadomo, że netbook jest przeznaczony głównie do internetu, ale myślę, że ona będzie chciała na nim troszkę pograć. Oczywiście nie mówię tu o grach typu crysis 2 Byłem w komputroniku, doradzili mi tam:
Różnią się tym że atom ma dużo mniej wydajną architekturę, a jego zintegrowana grafika nie nadaje się do niczego. Dopiero nowe atomy serii 2000 w połączeniu z nvidią ion są porównywalną platformą do brazosa od amd, tak więc w tym przypadku nie masz wyboru i tylko asus z C-50 jest sensowny.
Co do takich netbooków możesz jeszcze rozpatrzeć takiego acera http://www.x-kom.pl/p/70874-netbook-11, … ieski.html - jak widać ma odświeżoną lepszą wersję procesora C-60, matrycę o tej samej rozdzielczości, większy dysk twardy, więcej ramu, kilka kolorów do wyboru (co może być plusem dla siostry ), no i na dodatek jest 100zł tańszy, ale zapewne plusem asusa jest zainstalowany windows.
No tak, jednak w komputroniku (gdzie zamierzam zakupić netbooka) podobny model (nieco słabszy) kosztuje już 1300zł
Acer Aspire ONE 722-C52kk czarny (http://www.komputronik.pl/product/130616/Laptopy/Netbooki_netbooki/mini_laptopy_/Acer_Aspire_ONE_722_C52kk_czarny.html)
Prosiłbym o coś co jest dostępne w komputroniku.
A nie masz x-kom’a u siebie w mieście? Mają sporo salonów. Ten acer z komputronika jest i w wersji z C-60, ale ma za to więcej ramu i windowsa 7, tak więc w sumie całkiem dobrze jest wyceniony.
Jeśli x-kom odpada to pozostaje ci tamten asus na C-50 z 1gb ramu, co jest średnio atrakcyjną wizją.
Niestety w woj. Warmińsko-Mazurskim chyba w ogóle nie ma x-komu, więc raczej odpada. W sumie mógłbym jeszcze poszukać w Media Markt, ale tam sporo przepłacę. Hmm… poszukam jeszcze na stronie komputronika czegoś sensownego.
Jak wpadniecie na coś ciekawego, to jestem otwarty na propozycje
Jestem z Olsztyna zatem służę odpowiedzią Najbliższy x-kom jest w Gdańsku
Sam będę z niego zamawiał. Zastanawiam się jeszcze czy brać kuriera czy podjechać osobiście bo w sumie na jedno mi wyjdzie a można by pozwiedzać 8)
A co myślicie o tych Asusikach?? Który według was jest wart uwagi??
Potrzebuję laptopa do 3tys zł. Głównie do pracy (studia informatyczne) ale i do gier. 15-16".
Co myślicie:
Wyprzedażowa cena niewątpliwie atrakcyjna, laptop solidny, ze świetną gwarancją, jedną z lepszych matryc montowanych w laptopach, no i ten 9ogniwowy akumulator. Grafika co prawda nadmiernie szybka nie jest, a procesor choć wydajny to jednak sporo słabszy od nowych modeli. Jako całokształt to całkiem dobra oferta, bo porównywalnego laptopa na procesorze sandy bridge nie ma szansy dostać.
Można rozpatrzeć jeszcze takie nowe vostro: http://www.x-kom.pl/p/69831-notebook-la … zloty.html
Co prawda nie ma systemu operacyjnego (ale na studiach z informatyki nie powinien być to problem bo w razie czego z msdn aa będziesz miał licencje na windowsa) i ma gorszą matrycę (nie chodzi mi nawet o mniejszą rozdzielczość) chociaż jest matowa co jest zdecydowaną zaletą. Jednak ma on zdecydowanie mocniejszy procesor i grafikę.
Licencję masz zapewne na jeden komputer, a starter nie jest darmowy, co ogranicza wybór do tego z systemem, ale ten 1gb ramu to trochę za mało jednak. Model z 4gb ramu mógłby długo służyć.