również mam podobny dylemat więc się podepnę…
z wymienionych tu:
HP Pavilion dv6-6030ew - 8 GB
MSI GE620DX-443XPL
ASUS X53SV SX-200 -8 GB
który będzie najbardziej wydajny w grach?
Niby Radeon 6770 w HP i Nvdia 555m w MSI są zbliżone według tego rankingu, a gt540 odstaje znacznie
http://www.notebookcheck.pl/Mobilne-kar … 174.0.html
Natomiast Asus jako jedyny ma i7, względem i5 w dwóch pozostałych i zastanawiam się jak duży wpływ na wydajność w grach ma grafika, a jak procesor? (w pracy 4-rdzeni nie wykorzystam więc nie wiem co ma być priorytetem, stąd zaznaczenie gier)
A może ktoś poleci coś innego?
wymagania to:
cena do ok 3000
matryca 15,6 cala (na sensowne 17,3 mnie raczej nie stać, ale nie pogardze gdyby było bo mobilność/czas pracy na baterii nie jest kluczowa) - obecnie mam 15,6" i rozdziałke 1440-900 i to mi najbardziej odpowiada ale teraz dostać coś takiego graniczy z cudem
procek od i5 wzwyż (drugiej generacji)
matryca lepsza byłaby matowa ale w tej cenie zapewne moge o tym zapomnieć (przy zachowaniu reszty parametrów)
dysk (sam moge wymienić na 7200 z obecnego lapka) oraz system (Win z uczelni+ubuntu) nie są ważne, jakieś usb 3.0/Blue-ray to zbędny bajer (będzie to si, nie to świat sie nie zawali)
przeznaczenie to głównie zabawa z CAD/GIS i od czasu do czasu w coś pograć (gierki raczej starsze, i na medium ustawieniach mogą chodzić - najbardziej wymagający tytuł to zapewne mafia II i licze sie z tym że może przycinać)
Wiem, że to nie do końca jasno określone kryteria ale na tą chwilę nic innego nie przychodzi mi do głowy.
Starałem się też przekopać przez posty w temacie i od czasu do czasu pojawiały się ww modele ale nie były zestawione razem.