Ja brałbym tego pierwszego Acera z 17,3" ekranem. Mocniejszy procesor drugiej generacji i5, mocniejsza karta graficzna, RAM wszędzie taki sam, dyski tylko pojemnością się różnią.
No to absolutnie grafika w samsungu była zdecydowanie za cienka. Na dobrą sprawę to do takich gier poleciłbym dozbieranie tych 300zł na tego acera z 4rdzeniowym sandy bridge i przede wszystkim z HD6850M.
Zaczynam się rozglądać za lapkiem. Póki co takie coś mi by najlepiej odpowiadało:
17 cali
Klawiatura wyspowa, oczywiście numeryczna niezależna, ewentualny ‘fn’ nie moze być w samym lewym dolnym rogu na lewo od ctrl.
Fajnie jakby matryca byłą matowa.
Karta graficzna musi uciągnąć drugi monitor/projektor w full hd tka, żeby hd mogło tam lecieć płynnie przy jednoczesnej pracy na drugim
Komputer zastosowania biurowe/filmy, czasami bardziej wymagające aplikacje, ale już już zdaję sobie sprawę, że płynności nie uzyskam. Ale jakąś wydajność powinien mieć, bo mam często sporo programów otwartych, sporo okien w przeglądarce itd.
Dobrze jakby wyjście słuchawkowe było na bocznej ściance
Obowiązkowo HDMI
System Win7
Lekki
Nie HP
Bluetooth (to chyba już standard, nie?)
W miarę możliwości wiadomo dobra bateria.
Kozacko jakby miał wbudowany modem 3g, ale raczej wątpię, że na takie dobrodziejstwo trafię.
Ma mi zastąpić HP ProBooka 4710s
Cenowo im mniej tym lepiej, to później będę decydował jak będę wiedział w jakim przedziale w ogóle takich maszyn szukać.
edit: z tego co patrzę, to najlepsze pierwsze wrażenie zrobiły na mnie Samsungi.
Jakoś ten model głównie kojarzył mi się z 4rdzeniowym i7… tak czy siak 6850M jest zdecydowanie najmocniejszą grafiką jaką spotkasz w laptopach do ~4000zł, więc relatywnie nie jest to wcale tak drogo ;p
Ok… to teraz muszę wybrać czy iść na spore kompromisy i celować w coś w stylu Samsunga RC710, gdzie za 2400 zł mam całkiem przyzwoite urządzenie o sporej wydajności, z dobrze rozmieszczonymi złączami, wydajnościowo nawet mi odpowiadające, niby całkiem fajne z wyspową klawiaturą
… czy może sprawić sobie np. Della Vostro V3750. Gdzie dopłacam 850 zł za to dostaję matową matrycę (może idzie sie do tego przyzwyczaić… ale ja póki co twardo na matowych… tym bardziej, że drugi monitor z którym laptop będzie wykorzystywany to tez mat), jeszcze większą wydajność, rzekomo większą wytrzymałość (metalowa obudowa, dell jako marka), podświetlaną klawiaturę (co dla szczęśliwego użytkownika lycosy jest sporą zaletą i muszę przyznać, że nawet nie marzyła mi się podświetlana klawiatura w lapku :3), jeszcze więcej ramu, który nie wiem na co wykorzystam, porty USB 3.0, a także jakieś mniej istotne dla mnie rzeczy jak system w wersji professional, złącze e-sata.
Oczywiście ten pierwszy lapek tez jest już w miarę konkretny…
Coś jeszcze możecie polecić w tych klimatach? Może jakieś opinie o tych dwóch… wiem, że głupio porównywać sprzęt za 2,4k ze sprzętem za 3.2k… no ale ogólnie chodzi mi o jakieś może powszechnie znane wady związane z tymi konkretnie modelami. Może na coś nie zwróciłem uwagi?
8gb ramu, 4rdzeniowy i7, mocny radeon 6850M i mocny 9 ogniwowy akumulator. Matryca niestety nie matowa nad czym ubolewam.
Z drugiej strony patrząc na twoje wymagania, czyli zasadniczo komputera biurowego z matową 17’calową matrycą, wystarczy tobie na prawdę prosta konfiguracja, np.
intel HD3000 bez problemu poradzi sobie z dwoma ekranami fullhd, a wydajność aplikacji zależ od procesora i w tym wypadku i3 sandy bridge jest bardzo wydajny.
A system możesz sobie dokupić odpowiednio do preferencji, ewentualnie jeśli odpowiada tobie seven home premium, to najlepiej pasowałaby wersja powyższego della z sevenem, ale taniej by wyszedł powyższy + kupienie licencji na sevena na allegro:
Ok, czyli gdybym chciał zostać przy dellach to mogę mieć i3 za ok. 2200 zł netto i i5 za ok. 2500 netto. Czyli teraz jeżeli idzie o cena/wydajność czy wydając już i tak 2 klocki z hakiem nie warto dokładać 300 zł na komputer, który jednak trochę nam posłuży? W tych 300 zł mieści się przejście z i3 do i5, lepsza grafika, i dodatkowe 2 GB ram. Oczywiście wiem, że obie konfiguracje mi starczą wydajnościowo…
A co do tego acera ‘zasadniczo taniej konfiguracji’ to w sumie jak można odnieść jego wydajność do probooka 4710s, któremu jednak zdecydowanie wydajności brakuje i mam problemy z płynnym odtworzeniem filmu hd i jednocześnie robieniem czegokolwiek na drugim ekranie, czy nawet z płynnym odtwarzaniem flasha w wyższej rozdzielczości. Jak już wymieniam lapka to chyba chciałbym coś lepszego mieć niż miałem. Poza tym mimo wszystko jakoś średnio póki co acerom ufam
Dużo lepszy ten geforce nie jest… w sumie główną jego zaletą jest dedykowany ram, co zwalnia jeszcze więcej ramu systemowego. i5 od i3 jest wydajniejszy głównie w aplikacjach obsługujących tylko jeden rdzeń dzięki turbo boost, a że takich aplikacji jest większość to w sumie ma nawet sens taka dopłata.
Ten problem w probooku o którym piszesz to albo kwestia złych kodeków, albo po prostu zbyt wolnego dysku twardego w lapku, bo sprzętowo jest w zupełności wystarczający aby sobie poradzić z zadaniami o których wspominasz i nowy lapek nawet za 4tys. będzie też miał z tym problem jeśli będziesz z jednego dysku twardego odtwarzał film fullhd i coś na nim robił.
Aha, dzięki, póki co najbardziej skłaniam się do tego tańszego della. Sporą zaletą jest 38 miesięcy gwarancji, tylko muszę jeszcze dokładniej o niej poczytać. Z dyskiem może będzie lepiej jak będę miał 7200, zamiast 5400 ;]
z tym że system kupić należałoby oddzielnie i dorzucić te 200zł jeszcze. Tak czy siak słabsze grafiki niż 6850M (popularny poziom GT540M i HD6650M), będą na granicy minimalnych wymagań tej gry, więc może być ciężko, szczególnie jak wyjdą później patche pogarszające wydajność gry jak to było np w bf2.
Jeśli budżet jest nieprzekraczalny, to absolutnym minimum będzie coś takiego:
btw. tak patrzę na te win7 na alledrogo… i w sumie dziwnie to wygląda, bo prawie wszyscy sprzedają za ok 350 i tez tyle liczy sobie sklep za dorzucenie od razu do lapka… raptem pojedyncze oferty są za 250 zł i tak w sumie to bym sie obawiał tam kupić… przecież nikt akcji charytatywnej z windowsami nie prowadzi, zęby 100 zł od tak odpuszczać…
edit: “Komplet stanowi oryginalny klucz produktu oraz oprogramowanie Windows 7 Home Premium 64 Bit PL w wersji elektronicznej.”
No i jest przyczyna… jednak zostanę przy płytce chyba… jakoś mi się nie widzi jakieś ściąganie obrazu płyty po kosztach od typa mającego kilkadziesiąt komentarzy.
Chciałbym kupić laptopa ale przedtem chciałbym się dowiedzieć czy na którymś z nich pójdzie wiedżmin 1 i 2, jeżeli tak to na jakiej grafice. Oto laptopy: