Cena 2 tyś. + około 100 zł upgrade do Win 7 + torba i myszka gratis.
Czy to dobry wybór, czy może w podobnej cenie znajdę coś lepszego ??
W gry grywam sporadycznie, więc nie zależy mi na wyśrubowanej grafice, komputer ma służyć jako domowo - przenośne centrum multimedialne i do typowych prac wykonywanych na komputerze.
Laptop ma być do prac biurowych, słuchanie muzyki, filmy, internet. NIE do gier.
Podoba mi się Dell bo matryca anty-błysk (nie matowa ale coś pomiędzy), szybki dysk i klawiatura po środku, dobra rozdzielczość nominalna, serwis w domu.
Minus Della (wg mnie) to sklep internetowy.
Acera natomiast mogę kupić normalnie w sklepie i dodatkowo (do wydania max. 3 tyś.)
poszukuję laptopa w w przedziale cenowym od 3000 - 3900 zł
* najlepiej o przekątnej matrycy zbliżonej do 15,6 ( w tych granicach) byłym bardzo zadowolony gdyby był to ekran panoramiczny
* wymagany jest solidny procesor preferuję Intela Core 2 Duo najlepiej z serii PXXXX
* do tego pamięć ram minimum 4 GB
* co do karty graficznej to preferuję NVIDIA GeForce GT240M lub coś podobnego np ati M Radeon HD4650 ( też z 1 GB pamięci dedykowanej)
* przyjemnym akcentem byłby także spory dysk twardy ale jest to sprawa 2 rzędna gdyż zawsze można skorzystać z dysku zewnętrznego
* dodatkowo fajnie było by zobaczyć w laptopie wszelkiego rodzaju nowoczesne złącza ale obecnie jest to chyba standard
laptop pedzie wykorzystywany do programowania ,tworzenia bazy danych , prostych niezaawansowanych operacji graficznych w PS, sporadycznie do gier i oglądania filmów
liczę na waszą pomoc ponieważ znalazłem się w gardłowej sytuacji i najdalej za 24h muszę zakupić sprzęt a nie za bardzo znam się na sprzęcie
ten model acera jest bdb, jedynie co można uczepić się do acera to że nie mają aż tak dobrego serwisu, fakt że lepszy mają niż HP. Lepszym wyborem wd mnie byłby asus n61vn ze względu np na lepszy serwis i dobrze wykonany model lub MSI gx623 lecz z 15,4’ z rozdziałką 1680 x1050 (jeśli zamierzasz mało grać)
a wracając do acera jak radzi sobie z chłodzeniem, jak głośno pracuje czy jest solidnie wykonany ? czy da się łatwo w każdej chwili zmienić natężenie dźwięku za pomocą dodatkowych klawiszy tak jak w np w hp
co do wykonania to raczej tak, fakt że w niektórych miejscach może się uginać, z hałasem to zależy od jak bardzo mocno będziemy używać proca, jeśli do podst aplikacji biurowych to jest do zniesienia, lecz jak będzie np chciał w coś zagrać i w mocnych akcjach czy co tam będzie może tutaj już zacząć hałasować mocno, jedni mówią ze jest to kwestia przyzwyczajenia i później niby wentylator ustabilzowuje się, oni i że w ciepłych pomieszczeniach potrafi dac swoje, temperatury tutaj też to jak mocno będziesz na nim pracował, przy lekkich aplikacjach laptop jest chłodny, a przy mocnych od spodu staje się ciepły
jak byś chciał się więcej o nim dowiedzieć to tu masz recke
Witam, przymierzam się do kupna laptopa (nie dla siebie). Mógłby mi ktoś doradzić? Będę wdzięczny po stokroć.
Wymagania są proste:
Procek: Core 2 Duo
Pamięć: 3 lub 4 GB
Monitor: 15,4 lub 15,6
Grafika: fajnie by było jakby nie była zintegrowana.
Asus, Lenovo, Dell, HP, MSI
Zależy mi na tym by spełniając powyższe warunki laptop prezentował jak najlepszą jakość wykonania. Nie mam też doświadczeń z serwisem, ale gwarancja, że w razie kłopotów można liczyć na pomoc techniczną była by mile widziana. Sugerowana cena to między 2000 a 2500 zł z tym, że osiągnięcie górnego limitu cenowego to nie tragedia. Wiem, że w tym przedziale jest sporo pozycji.
choć grafika nie spełnia założeń to jednak z faktu wyjątkowego upodobania firmy Lenovo i drugiego faktu, że znam użytkownika tego modelu oraz wiem, że jest zadowolony mniej więcej rekompensuje zintegrowaną grafikę Intela.
Laptop będzie wykorzystywany głównie do: nauki (studia, nie podstawówka w stylu “nauka nauka, a na końcu i tak samo granie”) oraz wszelkiego rodzaju multimediów (muzyka, film). Ze względu na charakter studiów przyszłego odbiorcy zwracam szczególną uwagę na moc obliczeniową.
Dzięki za wszelkie rady,
Pozdrawiam
Macenty
EDIT:
Ten sam laptop, ale oferta znacznie lepsza, brak systemu to nie taki problem nawet.
W nowszych laptopach jeszcze nie jestem “obcykany”, ale ten Samsung wygląda bardzo dobrze (to w sumie GT240M tyle że z podbitymi zegarami i chyba lepszym zarządzaniem energią, oczywiście GDDR3).
Ma być używany przede wszystkim do internetu i office. Czasem gry, ale raczej coś strategicznego bez wielkich wymagań graficznych. Zależałoby mi również na tym by długo działał na baterii. Co polecacie ??