Chcesz kupić laptopa? Koniecznie zajrzyj tutaj

Witam,

Z racji tego, że mój temat umarł, zwracam się z prośba tutaj, za pare miesięcy, mam zamiar kupić laptopa. Budżet do 3.500pln.

Chciałbym, aby matryca była max 14" (najlepiej 13, ale nie widziałem, jak już to bardzo drogie).

Z wymagań to wyjście HDMI (koniecznie, bo podłaczę go do monitora). Ogólnie będzie mi służył do pracy w środowisku CAD, muszę być mobilny, więc w grę wchodzi lapek + monitor. O grach nie mówię, gram rzadko, jak już to w jakąś FIFĘ, czy COD’a ewentualnie NFS’a ale to to w tych czasach co 2 laptop uciągnie ;).

Głównie zależy mi na sporej ilości ramu i mocnej grafice (widziałem coś od nvidii 540 i 550, z ATI mało co), szczerze powiem, że od 2008 roku przestałem interesować się komputerami, więc sam nie wiem co jest dobre.

Z marek to preferowałbym Lenovo, MSI, Sony, Samsunga lub Della (chociaż teraz mam Della i chyba chciałbym spróbować czegoś innego:)).

Pozdrawiam. :slight_smile:

Jeśli grafika profesjonalna to może jakieś Quadro?

Właśnie takie karty mają Lenovo ThinkPad.

Które za parę miesięcy będą sporo tańsze. Jak będziesz tuż przed zakupem wtedy zadaj pytanie. Ceny sprzętu zmieniają się bardzo dynamicznie.

:smiley:

A co sądzicie o takim laptopie http://primakomp.pl/p/79/80431/acer-asp … booki.html

albo takim

http://primakomp.pl/p/79/81589/asus-k53 … booki.html

albo http://primakomp.pl/p/79/66102/lenovo-g … booki.html

Który bęezie najlepszy pomocy

No tak tak, oczywiście, wiem jak jest z cenami :wink: tylko tak bardziej zastanawiam się czego mam się spodziewać w tych pieniądzach. :wink:

chociaż może za te klika mies. za 3,5k kupię lepszy sprzęt.

Quadro? Hm. jeżeli tylko zmieściłbym się w budżecie i nie byłoby spowolnień na tle procek-karta to why not ;).

Dzięki, Mariosti, za odpowiedź.

Vostro ma powłokę antyrefleksyją, ale poczytałem trochę o jego matrycy i okazuje się, że jest słaba.

XPS-y niektóre mają matowe matryce, ale takie modele kosztują, z tego co patrzyłem, ~1500zł powyżej początkowego planowanego budżetu.

Ogólnie może zatem niepotrzebnie się skupiam na modelach z matowymi matrycami?

A jeśli bym zapytał o najlepszy wybór za ok. 3500PLN (bez ograniczania się do Delli i Toshib, i do matowych matryc) - to jakie modele byś mi polecił? :slight_smile:

Laptopy MSI są godne polecenia?

Matowa matryca to rzecz bardzo ważna, moim zdaniem. Ale matryca błyszcząca jest też lepsza, niż dziadowska matowa (np. w używanym przez mnie Samsungu NP400-B5B-H01PL), bo zapłaciłeś więcej, a dostałeś właściwie niewiele - światło i tak dość mocno się odbija, tylko że nie jak w lustrze, a bardziej rozmazane.

@Jaahquubel_

Napisałeś zupełnie jakbyś nie miał porównania między błyszczącą matrycą a nawet półmatową. Z błyszczącą fakt iż na dworze jest jasno już sprawia w zamkniętym pomieszczeniu problem jeśli nie masz zasłoniętych okien, podczas gdy na matrycy matowej problem z pracą jest dopiero przy ostrym świetle, nieporównywalna różnica w komforcie użytkowania.

@obuszek

Owszem, ta w vostro nie wyróżnia się jakoś jasnością i kolorami, ale to samo można powiedzieć o 90% konkurencyjnych matryc, które w odróżnieniu od tej w vostro są błyszczące, co powoduje że niebywale często są bezużyteczne.

@Mariosti*

Mam własnego Sony Vaio VGN-NR310E (z błyszczącą matrycą) i używam w/w Samsunga (z niby matową matrycą) oraz starego IBM ThinkPada T43 (z matową matrycą). Matryca w Samsungu jest pod względem wygody bardziej zbliżona do tej w Sony, niż do tej w T43, a powinno być na odwrót.

Co masz na myśli pisząc “półmatowa”, nie wiem. Nie znam się na matrycach (i sprzęcie w ogóle). Wiem tylko, że na stronie producenta jest napisane “antyrefleksyjny” i dlatego złożyłem wniosek o przydział takiego.

Ponadto, ten Samsung miał być twardy, biznesowy, jak ThinkPady, a jest miękki tak, że wszystko się ugina od lekkiego naciśnięcia, więc nie polecam, jeśliby się ktoś zastanawiał.

A wracając do matryc, chodziło mi o to, że jeśli już płacić więcej za matrycę, to za rzeczywiście lepszą matrycę. Ta w Samsungu 40B5B jest na tyle słaba, że i tak przy świetle jest niewygodna.

Witam

Przymierzam się powoli do kupna laptopa. Moje wymagania to m. in.:

1. musi mieć 15 cali. Jakieś 14,6 czy 15,6 oczywiście również mogą być. Nie wiem jakie są dokładnie wielkości. Ale z uwagi na to, że przy laptopie będę spędzał stosunkowo dużo czasu nie może to być np 13" ponieważ po kilku dniach wzrok mi padnie :slight_smile: nie biorę też pod uwagę 17" ponieważ jest on już raczej mało mobilny. Także uznałem, że 15" będzie optymalne.

2. z uwagi na fakt, iż chciałbym go podłączać co jakiś czas do tv żeby oglądnąć film w dobrej jakości musi spokojnie udźwignąć filmy w rozdzielczości HD. Telewizor z którym będzie łączony to Sony LED 46" -jeżeli to w czymś pomoże…

3. w związku z pkt 2, musi mieć przynajmniej te 3 GB ddr3, co do procesora i karty graficznej nie mam zielonego pojęcia… jeżeli chodzi o dysk to myślę że pojemność ok 320GB wystarczy, co nie znaczy że nie może być więcej :slight_smile: jaka optymalną konfiguracja?

4. i ostatnie, może nie tyle wymaganie co raczej pytanie… jaki rodzaj matrycy wybrać? błyszcząca, matowa, inna? interesuje mnie taka która będzie możliwie najmniej męcząco wpływać na zmęczenie wzroku…

5. musi być bardzo cichy, najlepiej w ogóle nie słyszalny dla ucha :slight_smile:

Dodam, iż sprzęt nie będzie raczej użytkowany do gier, przede wszystkim praca, różne dokumenty, tak jak wyżej wspomniałem filmy hd… najchętniej kupiłbym komputer w sklepach typu komputronik, vobis, proline, i inne na terenie zabrza, gliwic, bytomia, katowic (może zna ktoś tutaj lepsze sklepy)

Aha i komputer będzie brany na raty tak więc podałem orientacyjną cenę, jeżeli spełni on moje powyższe warunki to może być ona oczywiście niższa, co na pewno by mnie ucieszyło (student :))

Pozdrawiam

Z góry dziękuję za pomoc

a’propos matowych matryc - mam Della latitude D630 i powiem krótko: zaczyna mnie irytować, jakaś słaba jest. Kąty widzenia są okropne, czerń?jaka czerń :/. Albo to ja jestem zbyt wymagający, albo naprawdę coś w tym jest.

To podaj tę cenę. :wink: Bo ja jej nie widzę :stuck_out_tongue_winking_eye:

Właśnie nie podałeś ceny. W ciemno w zależności od budżetu wybrałbym:

lub z lepszą moim zdaniem matrycą - http://www.vobis.pl/oferta/notebooki_i_ … _15_6.aspx

upsss… cena w okolicach 2200zł…

Dodane 22.02.2012 (Śr) 18:48

poprzeglądałem trochę polecany sklep x-kom… mam cztery pytania:

1. wszędzie jest zainstalowany system operacyjny, czy jest on zainstalowany “jednorazowo” czy dostaję do niego płytkę z win?

2. czy zainstalowany system operacyjny znacząco podwyższa cenę laptopa?

3. czy istnieje możliwość zakupu z czystym dyskiem, bez zainstalowanego systemu?

4. czy np ten laptop http://www.x-kom.pl/p/73974-notebook-la … hp64.html# bez problemu udźwignie filmy HD? zachęca ilość pamięci ram, natomiast nie wiem jak z wydajnością karty graficznej i procesora?

1. zwykle nie dostajesz płyty, jednak fabrycznie na dysku jest partycja Recovery, dzięki której zainstalujesz system

2. oczywiście

3. bez problemu

A więc tak, doszedłem do wniosku że chcę co najmniej te 4 GB ddr3. natomiast tak jak wspomniałem kompletnie nie znam się na kartach graficznych i procesorach? jaki najlepiej brać procesor żeby te 4 gb nie były “nie wykorzystane” ? brać intela czy może Amd? i jaka grafika, żeby nie było problemów?

Witam

Musze jak najszybciej kupic sobie laptopa. a niestety jestem w tych kwestiach laikiem:( nie znam sie który procesor najlepszy itd.

Laptop głównie potrzebny mi jest do pisania pracy magisterskiej, ogladania filmów, przeglądania internetu. Zalezy mi na laptopie w cenie 1400-1700.

oczywiście najmniej awaryjnym. :slight_smile: Zeby miał oczywiście juz oprogramowanie Windows 7.

Zastanawiam sie nad:

Notebook ACER AS5749Z

Lenovo G570 B800 2GB 320GB W7HP

Poradzcie cos:) NP jaki procesor najlepszy. Bo ja sie na tym nie znam. CZy celeron czy Pentium lepszy?

co do lenovo to słyszałem że są to dobre laptopy, ale są problemy z ewentualnymi reklamacjami i naprawami gwarancyjnymi… czy to prawda? to dosyć ważny punkt przy kupnie …

Hej,

Konfiguracyjnie zdecydowanie Acer. Pod tym względem Lenovo nie ma czym szaleć - oczywiście mowa o wersji, która zamknie się w zadanej kwocie, bowiem laptop ten dostępny jest też w wersji z procesorem i5-2410M, 4GB RAMu na pokładzie, pojemniejszym dyskiem i dedykowaną kartą graficzną Radeon HD 6370M. W wersji bardzo podstawowej laptop przegrywa taktowaniem i rodziną procesora (Pentium 2,1GHz vs Celeron 1,5GHz), ilością pamięci RAM (4GB vs 2 GB), wielkością dysku twarfego (500 GB vs 320 GB) - reszta konfiguracji porównywalna. Cenowo oba modele wychodzą w internecie w granicach 1 700 PLN. Polecałbym zatem Acer’a - sam tej marki laptopów używam od ładnych kliku lat. :slight_smile:

Pozdrawiam,

Dimatheus

A coś dobrego jedn lapek do 2000 adrugi lapek do 2500

Szczerze mówiąc - pierwsze słyszę. Zresztą znam bardzo mało osób, które miał do czynienia z serwisem Lenovo :stuck_out_tongue_winking_eye: Może nie bez powodu :wink:

Czasem nie dostaniesz wersji bez systemu operacyjnego