Check cable connection- problem z Lenovo


(trotek90) #1

Witajcie, Mam problem z laptopem Lenovo G510. Przy uruchomieniu mam komunikat:
“Check cable connection
PXE-M0F EXITING INTEL PXE ROM
No bootable device”

Cały czas pojawia sie ten komunikat, a później napis Lenovo po chwili czarny ekran, reset i ponownie ten komunikat.

Wszedłem do biosa i w zakładce boot ustawione jest:

Boot mode: legacy support
Boot priority: legacy First
USB boot: enabled

Próbowałem też przywracać ustawienia default, ale bez efektu. Data i godzina w biosie ustawiona poprawnie.
Myślałem, że dysk skończył swoje życie, więc kupiłem nowy ale na nowym te same efekty. Więc raczej dysk nie jest tutaj winny. Proszę o poradę gdzie może być przyczyna i co mogę jeszcze spróbować zrobić

Z góry dziękuję


(ak6) #2

Czy dysk w ogóle widoczny jest w biosie?


(Morfik777) #3

Zainstaluj ISO jakiegoś linuksa za pomocą programu Rufus na pendrive i zobacz czy odpali. Najpierw sprawdź na tej konfiguracji BIOSu co masz, a potem ustaw pena jako pierwsze urządzenie, z którego zabootuje. Jeśli sys wejdzie normalnie, to winne jest prawdopodobnie samo podłączenie dysku. No bo przecież wymieniłeś dysk a nie złącze.


(Longhorn2009) #4

Jeśli na dysku nie ma systemu to mając włączone bootowanie po LAN, BIOS będzie szukał systemu w sieci lokalnej. Stąd komunikat.


(trotek90) #5

Obydwa dyski są widoczne w biosie. Stary dysk ma system, nowy nie ma i na obydwu jest taki sam błąd.
Spróbuje z linuksem i dam znać jak efekty


(trotek90) #6

Sprawdzałem USB z Linuxem i odpalił się odrazu bez żadnych problemów. Czyli winne może być złącze od dysku?


(LORDEK) #7

Może na starym siadła tylko partycja rozruchowa, a reset jest wynikiem BSOD, którego możesz nie widzieć gdyż komputer od razu się restartuje. Po pojawieniu się loga Lenovo wciskaj F8. Jeżeli to tylko Windows nie odpala - bo dysk jest widoczny to uruchomi Ci się menu z możliwością naprawy systemu. Sprawdziłeś w ogóle dysk jakimś programem do diagnozy dysku, zanim kupiłeś nowy?


(trotek90) #8

Próbowałem F8 i nic się nie dzieje wyskakuje cały czas to samo okno i reset komputera. Nie sprawdzałem bo nie miałem innego komputera


(Morfik777) #9

Napisz co było przyczyną, jeśli chcesz. Chyba, że wyrzuciłeś tego laptopa przez okno ; ) Pomoże to innym zanim zdecydują się na serwisowanie. Błąd ten nie dotyczy tylko Lenovo. Twierdzisz, że w BIOS widać oba dyski. Sugerujesz, że sprawdziłeś hardware odpalając linuksa z gwizdka. Załóżmy, że masz wyłączone bootowanie w LAN, to w takim razie zostaje instalacja systemu na czystym dysku, bo rzeczywiście wychodzi na uszkodzenie sektora rozruchowego, ewentualnie naprawa partycji rozruchu. Myślę, że starający się tutaj pomóc Tobie sami są ciekawi głównej przyczyny.


(trotek90) #10

Póki co stoję w martwym punkcie, nie miałem dostępu do komputera przez ostatnie dni. Jest dokładnie jak piszesz, w Biosie obydwa dyski są widoczne, ale żaden nie startuje. Stary dysk ma system, nowy nie. Wyłączałem botowanie Lan- bez efektu. Linuks z pendrive odpala bez problemu. Nie wiem co jeszcze mogę zrobić, komputer pewnego dnia poprostu się nie włączył :slight_smile:


(SlawekB44) #11

Dla opornych:
http://gramont.eu/serwis-komputerowy/jak-uruchomic-bios-w-laptopie-lenovo/
Oczywiście diagnostyka z bootowalnego nośnika(Hirens, winPE, strelec itp)
RAM - np Memtest86+
HDD - MHDD, HDAT2, ViVard i podania SMART na forum
nie chce się sama wykonać
Niedobry Linuks z pendriva, również nie chce uruchomić GSmartControl i tegoż SMART’a odczytać
Napisz choć czy potrafisz tego Linuksa obsługiwać.