Chińczyk w okolicy tysiąca

Ostatnia szansa dla telefonu z Androidem

• Szukam czegoś niewielkiego: 4 do 5, maksymalnie 5.2 cala
  • Nie mam ciśnienia na żadne marki
  • W ogóle nie zależy mi na aparacie
  • Przeżyję bez dual sima
  • Prawdopodobnie nigdy nie zainstaluję na nim żadnej gry
  • Dobrze, żeby miał radio FM, ale to nie warunek konieczny
  • Podobnie z GPS (fajnie jak będzie, nie musi być super szczegółowy)
  • Nie przeszkadza mi nakładka producenta, o ile ten po dwóch miesiącach nie porzuci aktualizacji
  • Dostęp do sklepu Google’a musi być
  • Najlepiej przynajmniej doba na baterii (przy bezczynności ale w stałym połączeniu z LTE)
  • Fajne byłoby jakieś w miarę solidne wykończenie, żeby nie pękł w kieszeni ani po upadku z 30 cm
  • RAM-u musi wystarczyć, żeby bez problemu na raz odpalić Spotify, sprawdzać maile i otwierać linki w Chrome. Żeby to wszystko działo się w miarę błyskawicznie, a Android nie usypiał procesów z tła

Myślałem nad P9 Lite albo Umi Plus E (chociaż ekran trochę spory…). Jakieś ciekawe propozycje? Coś doprecyzować?

Xiaomi np redmi 3s, usypianie procesów w tle możesz sobie ustawić w MIUI

Xiaomi Redmi Note 4X
(Snapdragon 625 LTE 3+32GB Dual Sim 2,5D)

Co prawda 5.5’’, ale gabarytowo mało co odstaje od mojego Mi5.
151 x 76 x 8.45 mm, waży 165 g

Jest jeszcze jego “mniejszy brat”, (bez note w nazwie), ale trzeba będzie poczekać na jego dystrybucję w Polsce, bo “świeżak” :stuck_out_tongue:

MIUI jest dość RAMożerne (ma się to zmienić przy wersji MIUI9), więc tak 3GB RAM wystarczy do prawidłowego działania aplikacji.
Procesy z tła się w ustawieniach oszczędzania baterii ustawia, aby nie usypiało.

Redmi 4 Pro wydaje się być tym czego szukasz. Co prawda nie dostępny w polskiej dystrybucji, ale nie widzę abyś miał taki wymóg. AliExpress albo jakiś inny chiński sklep o po 2 tygodniach masz telefon za 800zł, który konkuruje że sprzętami bliżej 1,5tys.

Xiomi masz na pewno w polskiej dystrybucji, kiedyś widziałem je w sferisie.Osobiście mam p8 lite i myślę, że odpowiadałby on Twoim wymaganiom wie p9 lite już na pewno