Chkdsk na dysku SSD zatrzymuje się

Witam serdecznie.
Posiadam laptopa z dyskiem SSD.
Laptop był nieużywany przez parę miesięcy i po tym czasie jego pierwsze włączenie się trwało bardzo długo. Po włączeniu się laptopa z systemem windows 7 64bit zaplanowałem sprawdzanie dysku z odzyskiwaniem danych podczas ponownego uruchomienia komputera. Niestety kiedy dochoszło do sprawdzania danych pliku przez chkdsk proces się zatrzymał przy pliku 23798 z 383984. Po około 50 minutach straciłem cierpliwość i zrobiłem twardy reset. Komputer włączył się już z normalną prędkością. Zainstalowałem więc SSDPro trial i który wskazał zdrowie dysku na 100% przy ponad 3 miesiącach pracy. Mimo wszystko ma obawy z powodu tego długiego startu i wciąż zawieszającego się chkdsk (sprawdziłem po 2-3 restartach komputera jeszcze raz i znowu zawiesił się przy tym samym pliku). Cóż więcej można obecnie zrobić?

Hej,

Generalnie bym się nie stresował. Jeśli analiza S.M.A.R.T nie pokazuje nic niepokojącego, to z dyskiem raczej nic się nie dzieje. Elektronika nie lubi dłuższych przerw w użytkowaniu. Jak długo czekałeś nim zresetowałeś komputer w czasie operacji skanowania?

Pozdrawiam,
Dimatheus

Witaj.
Dokładnie tak jak jest napisane. Było to 50 minut zanim straciłem cierpliwość.
Trochę mnie zdziwił ten raport z SSDLife bo zrobił się natychmiast. Takie sprawdzenie dysku nie powinno trwać trochę dłużej?

Hej,

To zupełnie normalne - program odczytuje parametry i od razu wyświetla raport. Więc odpowiadając na pytanie: tak, to trwa bardzo krótko. Możesz też spojrzeć, jaką kondycję pokaże program Crystal Disk Info.

Może więc warto zostawić to na noc?

Pozdrawiam,
Dimatheus

Witam.
Nigdy bym nie pomyślał, że sprawdzanie dysku SSD 250Gb może trwać tak długo. Skoro jednak proponujesz zostawić to na całą noc, to tak zrobię.

Hej,

Wiesz co, po przeniesieniu systemu Windows 7 z dysku talerzowego na SSD i zmianie rozmiaru partycji, system sam wymusił sprawdzenie dysku i trwało to dobrych kilkadziesiąt minut. A w sumie na dysku wielu danych nie było.

Pozdrawiam,
Dimatheus

Witam.
Rzeczywiście, po zostawieniu laptopa na noc chkdsk się zakończył bez znalezienia żadnego błędu.
Uznać można temat za zamknięty.
Dzięki za sugestie i pozdrawiam serdecznie.
Sheaker

1 polubienie