Strasznie głośno mi chodzi chłodzenie w komputerze. Kupiłem m.in. dodatkowy wentylator, zamontowałem go, ale zauważyłem przy okazji, że strasznie zakurzony jest radiator przy procesorze - a to właśnie z procesorowego chłodzenia wydaje mi się, że jest największy hałas (im bardziej komp pracuje, tym głośniejszy). Na radiatorze mam plombę, więc nie mogę go zdjąć, ale sam wiatrak można. Problem w tym, że próbowałem na tysiące sposobów, ale wiatraka nie zdjąłem. Próbowałem przekręcać (nie idzie), nie wiem zatem - może jakoś podważyć? W końcu powinno być jakieś ludzkie zdjęcie wiatraka, żeby go nie zniszczyć?
Przy okazji zapytam się co tego dodatkowego wentylatorka, który kupiłem. Czy lepiej umieścić go z tyłu obudowy, czy może dać przez tubę od procesora?
Plomba jest na jednym z zacisków radiatora, ale wiatrak jest oddzielną częścią i da się go zdjąć nienaruszając plomby. Z dwóch stron wiatraka jest taka obudówka lekka zachodząca na radiator (widać na głównym planie), a po dwóch stronach jest wcięcie w środku radiatora i tam nachodzą plastiki od wentylatora. Nie mam pojęcia jak to zdjąc…