Chłodzenie karty graf. Radeon 9550 przestało działać

Wszystko zaczęło się kilka godzin temu. Grałem sobie w San Andreas, gdy nagle gra się zawiesiła i po chwili obraz zrobił się cały niebieski. Nie przejąłem się tym i wyłączyłem komputer. Po jakimś czasie znowu go włączyłem i po dwóch bluescreenach Windowsa otworzyłem obudowę, włączyłem komputer i zauważyłem, że wiatraczek na mojej karcie graficznej Sapphire Radeon 9550 nie obraca się (przy starcie ledwo się poruszył i po chwili stanął). Co mogło się stać? Ma to może jakiś związek z tym, że kartę odkupiłem od sąsiada i pracowała u niego na AGP 8x, a moja płyta ma 4x (myślałem, że te złącza są ze sobą zgodne).

Ona pracuje na AGP X8, a ty masz X4 i być może dlatego nie działa. Mógł jeszcze się spalić wiatrak.

Tylko, że ona do dziś działała.

Tylko jak to się mogło stać. :frowning:

po prostu przegrzał się ;] albo się zatarł ze starości

Według mnie doszło do spalenie wiatraczka tez mam Radeon’a 9550 Secondary wiec zamiast wentylatora ma radiator. I moja płyta główna nie wspomaga technologi AGP 8x wiec na pewno to niema nic wspólnego ze złączem bynajmniej z tym ze jest to 4x czy 8x a jedynie z nieznacznym spadkiem wydajności.

a jaka roznica? :rotfl:

wentyl sie zatarl, bo akurat w sapphire jest denny - kawal blachy wokol szajsowatego fana (mam gdzies takowa)

Autor - zdejmij to chlodzenie i przeczysc a jak nie ruszy, to byle jakis radiator wiekszy i nawiew lekki - te radeony sie az tak mocno nie grzeja; mozesz rowniez dopasowac w pasywie od gf4 lub NB starej plyty