Chłodzenie komputera

Znalazłem w domu wkład (pojemnik z jakimś specjalnym płynem) do lodówki turystycznej. Trzyma zimno przez 12 h :slight_smile:

Pomyślałem, że mógłbym zamknąć ten wkład w moim blaszaku :slight_smile:

Spotkałem się z opinią znajomego, że jest to niebezpieczne i że to spowoduje zwiększenie się wilgotności, czy coś takiego.

Teraz was się zapytuję : “Czy to jest w pełni bezpieczne ?”

Mniej więcej wygląda to tak:

05982.jpg

CANALETTO imo troche za extremalne :slight_smile: Powiedz mi jak sobie to wyobrażasz ?? Trzymasz takie coś w lodówce a potem jak włanczas kompa to wsadzasz to do obudowy ?? :smiley: Po za tym przypuszczam tak samo jak twój kolega, że może to troche zawilgocić kompa. Ja bym się nie bawił :slight_smile: Jak chcesz fajne chłodzenie to Wather Cooling :stuck_out_tongue:

komp studzony jest powietrzem, owszem zwilżanie powietrza obniżą jego temp. ale sa tą małe wartości! :wink: a pozatym zawsze gdzieś coś może sie skroplić, zawilżyć, i zwarcie gotowe :slight_smile:

jednym slowem, gra nie warta świeczki :slight_smile:

Dzięki za rady :smiley:

Jednak zrezynuję z tego projektu 8)

Mam jeszcze czysto teoretyczne pytanie.

Gdyby komputer obudować szkłem i wyssać ze środka powietrze, powstałaby próżnia. Jakby to mogło wpłynać na zachowanie, np. tempereturki ??

FIZYKA się kłania - w póżni to tylko przez promieniowanie podczerwone- a do obudowy daleko - normalnie absolutna większość przez konwekcję do powietrza!! ( po to są wentylatory) - resztę sobie dopowiedz… :twisted: