W tym tygodniu, maksymalnie w poniedziałek mam zamiar zakupić nowe chłodzenie na procesor. Już byłem zdecydowany na karakorum, kiedy zobaczyłem chłodzenie Arctic Cooling Freezer Xtreme. Oczywiście w grę wchodzą też inne chłodzenia, aczkolwiek nie wiem czy jest coś lepszego w tej cenie. Właśnie, cena… to jest to co mnie ogranicza, 100zł i ani grosza więcej, prawdę mówiąc byłoby najlepiej gdybym w tej cenie zamknął się już z przesyłką. Które chłodzenie jest według was lepsze ? Naczytałem się już masę testów, ale nadal nie mogę się zdecydować. Proszę o pomoc. Mile widziane też inne propozycje !
Tak, wiem tyle że testów chłodzenia Arctic Cooling Freezer Xtreme jest niewiele, ja znalazłem tylko jedną recenzję… a to niewiele, tym bardziej że nie było bezpośredniego porównania z karakorum.
Tyle że Arctic Cooling Freezer Xtreme kosztuje zdecydowanie ponad 100zł, i nijak się ma do “100zł i ani grosza więcej, prawdę mówiąc byłoby najlepiej gdybym w tej cenie zamknął się już z przesyłką”, dlatego sądzę, że to chłodzenie jest odrzucone.
Wybór padnie raczej na Karakorum. Już mówię dlaczego. W Arctic Cooling Freezer Xtreme nie da się bez przeróbek wymienić wentylatora. Jest to spora wada, ponieważ jeżeli trafię na wadliwą sztukę lub wentylator po prostu ulegnie uszkodzeniu, mamy mały problem. Pozostaje nam gwarancja i czekanie… W Pentagramie nie ma już tego problemu, gdyż można tam walnąć prawie każdy 120mm wentyl. Z tego co widzę, Pentagram jest deczko wydajniejszy, ale i dość głośny. Ale o głośność się nie martwię, ponieważ myślę, że chłodzenie pentagrama będzie lepiej się spisywało na 1500rpm, od boksowego, które kręci się do 3000rpm, ale jest sporo mniejsze. Jeżeli nie mam racji, proszę mi powiedzieć. Druga sprawa to cena, aby kupić arctic Cooling-a, musiałbym dość mocno nadwyrężyć mój, już nadwyrężony budżet. Powiedzcie mi jeszcze, czy pasta dołączona do Karakorum jest aż tak tragiczna? gorsza od boksowej ? Jeśli tak to mamy problem, ponieważ pasta kosztuje w okolicach 15zł + przesyłka, czyli robi się nam 25zł jak nic, a wtedy korzystniej wychodzi kupić Arctica, który posmarowany jest już dobrą pastą.
Czytałam, że pasta dołączona przez Pentagrama jest tragicznej jakości. Testy tego chłodzenia były przeprowadzane na pastach Arctica albo Zalmana. Nie sądzę, by z tą oryginalną “pastą” chłodzenie osiągało tak dobre wyniki.