Chłodzenie procesora

Witam. Wczoraj zakupiłem nową płytę główną pod procesor Pentium D 830 2x3.00. Złożyłem kompa włączyłem wszystko pięknie ładnie ale procesor ciągle jest obciążony. Raz ma 17% i nagle skacze np na 70% i tak ciągle :confused: Czym to może być spowodowane ? Czy jest możliwe że wiatrak jest za mały i tak się dzieje ? Gdy podnosi sie zużycie to wiatrak szybciej pracuje a jak spada to wolniej. Proszę o pomoc bo nawet się pograć nie da :confused: Mój system to Vista Ultimate.

jeżeli uruchomiłeś kompa, system i on działa, tzn procesor jest sprawny. (odpal sobie jakiegoś linuxa liveCD i sam zobaczysz, że cpu będzie zachowywać się normalnie).

błędu powinieneś poszukać w systemie. Wejdź w menadżer zadań i napisz który proces tak obciąża procesor.

Zaraz zainstaluję Sevena i napiszę czy pomogło bo pytałem w sklepie komputerowym i radzili mi usunąć Vistę.

Dodane 24.12.2009 (Cz) 15:58

Jest ok . Zainstalowałem 7 i procesor pracuje normalnie. Ale mam pytanie czy macie może jakieś sprawdzone wentylatory które są wydajne i ciche ? Bo strasznie mi głośno komp chodzi po zmianie proca i płyty.