Chłodzienie CPU od AMD, jaki kupić?

Witam.

Mam procesor AMD FX-8350 (AM3+) chwilowo na BOX’owym chłodzeniu Wraith. Samo chłodzenie długo nie pociągnie przy moim zużyciu CPU.

Na razie mam na oku:

W internecie najczęściej testowali głośność cooler’ów, a mi zależy na wydajności nie na głośności.

Mój aktualny budżet to ok. 400zł+dostawa.
Sądzę, że >300 TDP będzie optymalne, a wysokość raczej dla mnie nie gra roli (i tak muszę się pozbyć bocznej blachy, bo chyba żaden wydajny cooler nie wejdzie).

Jeśli macie jakieś inne propozycje z lepszym stosunkiem ceny do wydajności, to z chęcią rozważę.

moze cos takiego https://allegro.pl/wyprz-aio-arctic-liquid-freezer-240-i7444871845.html

Już go patrzyłem i nie wiem czy będę miał jak go zamontować. W mojej obudowie może to być trochę problematyczne, a poza tym nie mam tyle wejść na płycie by zamontować 4 wentylatory (bez adapterów lub łączek).

Obudowa: SilentiumPC regnum RG2 Pure Black

SilentiumPC Grandis 2 XE1436 (SPC154) za 175zł

Thermalright Macho X2 (TR163) - 229zł

W droższe powietrzne to naprawde nie ma sensu, już lepiej robić przesiadkę na nowe Ryzeny.

macho x2 jest za wysoki ale grandis akurat zmiesci sie na styk. ewentualnie ten https://www.x-kom.pl/p/340303-chlodzenie-procesora-thermalright-macho-le-grande.html

Pamiętajcie że to AMD FX, w zimie u mnie w pokoju to nawet grzejniki są czasem zakręcone a i tak w pokoju ciepło (około 50 m3), CPU ma TDP rzędu 125W i potrafi się mocno zagrzać mimo testowanego cooler’a 200 TDP

W sumie powinno się zmieścić.

Wszystko się tam zmieści, ale czy to będzie wydajne?

Weź sobie Noctua NH-D15, bardzo wydajne i przemyślane chłodzenie.

Cześć, wg mnie tylko wodne chłodzenie 240mm, np:

Tutaj masz spoko test na jego temat:

1 polubienie

A coś wydajniejszego? W opinii na Morele użytkownik napisał że przegrał z Dark Rock Pro 3, a ja mam zamiar kupić (ponoć wydajniejsze) Pro 4.

Noctua NH-D15 idealnie sprawdzi się skoro Dark Rock Pro 3 nie dał rady. Ew. AiO jakieś

Noctua mi do obudowy nie wejdzie (tak by zamknąć boczną ścianę), zaś AIO SPC Navis 240 Pro ewentualnie ten MasterLiquid 240, a z wydajności chyba podobne

Ja bym się przyłączył do opinii FXJ jeśli chodzi o cenę chłodzenia. Nie chce mi się wierzyć by taki Grandis nie dał sobie rady z tym prockiem. Poza tym jeśli dobrze kojarzę to Grandis nie blokuje slotu pamięci RAM jak niemal wszystkie duże coolery. Za “chiny ludowe” nie uwierzę by dwa 14-sto centymetrowe wentylatory na obrotach około 1500 RPM nie dały sobie rady ze schłodzeniem procka.

Jeśli chcesz wydać powyżej 3 stów to lepszym rozwiązaniem będzie chyba jakieś wodne aczkolwiek nie jestem pewien czy znacznie wydajniejsze.

Niestety, ale opinie Grandisa nie są zbyt przychylne, sporo osób twierdzi, że wewnętrzny wiatrak ociera o coś.

W recenzjach które widziałem nikt o tym nie wspominał. Może wchodzi w grę kwestia niedokładnego montażu(zbyt słabo dokręcone śruby, niedokładne dopięcie wentylatorów) i przy większych obrotach wentylator “odlatuje” dotykając radiator. Nie wiem.

W sytuacji autora wątku chyba najlepsze jednak będzie jakieś rozwiązanie wodne.

Moim zdaniem wodne byłoby lepsze bo powietrzne się mi do obudowy nie wejdą przez co wydajność spadnie,a wodne do 240 wsadzę. Tylko nie wiem który wybrać: navis 240 pro czy masterliquid 240 (ponoć to te z wydajniejszych), albo nawet jakiś inny wydajniejszy w podobnej cenie.

na grandisa wydasz mniej niz 200zl i zmiesci się w budzie, z tych wodnych brałbym w Twoim przypadku navisa https://youtu.be/nnonwBk-O3I?t=4m53s

No to wygląda, że https://www.x-kom.pl/p/392669-chlodzenie-wodne-silentiumpc-navis-pro-240.html
masakruje konkurencję.

O co ociera? Mój grandis chyba nie wie o co ma ocierać, bo działa bez szemrania. Wentylatory nie mają żadnego luzu zarówno w wersji pierwszej, jak i drugiej i nie wystają poza ramki. Problemem czasem jest montaż środkowego wentylatora, bo jak to konstrukcje dwuwieżowe potrafią się lekko wyginać jak montuje je jakiś nieogarnięty monter.

W tej cenie Grandis jest chyba najlepszym rozwiązaniem. Mam go na podkręconym FX 8320 na 4.2 GHz i w grach nie widziałem więcej jak 60 stopni. Ludzie piszą pierdoły w opiniach o chłodzeniu, bo łatwo o złe zamontowanie - Grandis jest dość trudny w montażu i najlepiej to robić przy wyjętej płycie głównej.

1 polubienie