Chown, dlaczego pliki tylko do odczytu?

Instalowałem windę, kilka postów temu. Wywaliłem. Ale coś się stało z moim "podręcznym HDD.
Nie mogę na nim zapisywać .
chown -R nie pomaga

Przez dolphina też nic. Restart robiłem. Juz pomijam to, ze zmienił nazwę z “magazyn” na win_c2

Masz Ubuntu 20.04? Ja mam go na drugim dysku i jak montuję partycję windowsową na pierwszym dysku w trybie rw to dostaję komunikat, że “Partycja jest w użyciu i system plików został zamontowany w trybie tylko do odczytu”.

Nie mam Ubuntu.

@jajecpl co ci daje polecenie:

sudo fdisk -l

Wygląda na to, że NTFS ma ustawiony ‘brudny bit’. Wtedy jest montowany w trybie ‘ro’.

2 polubienia

Tylko partycja Windowsa jest tylko do odczytu? Z tego, co pamiętam, to instalowałeś Windows 10. System ten się hibernuje, zamiast wyłączać. Musisz go włączyć i przytrzymać (chyba) shift, gdy wybierzesz opcję wyłącz. Można także to jakoś zmienić w ustawieniach.

1 polubienie

https://forums.linuxmint.com/viewtopic.php?t=272910

control.exe > System i zabezpieczenia > Opcje zasilania > Wybierz działanie przycisków zasilania > Zmień ustawienia które są obecnie niedostępne > zabranie “ptaszka” “Włącz szybkie zamykanie”

chyba “powercfg -h off” robi to samo szybciej :wink:

A faktyczne, Fast Startup robi coś takiego z Windows 8+
Zapomniałem o tym, zawsze wyłączam tę funkcję - ale efektywnie chodzi o to samo: brudny bit ^^

Dirty bit można usunąć przy pomocy sudo ntfsfix -d /dev/sdx , ale nie polecam, bo Windows może się zbuntować i nie uruchomić jak zmieni się stan partycji dodając/modyfikując/usuwając jakiś plik. Jest to celowe ze strony Windows, aby nie uceglić bootowania systemu. Fast start to nic innego jak częściowa hibernacja, ja to wyłączam zawsze wolę pełny cykl uruchamiania systemu. (jak ktoś ma szybki SSD to moim zdaniem opcja powinna być wyłączona domyślnie z braku wyraźnych korzyści)

To nie jest przypadkiem NTFS?

No i o to chodziło.
Windę jak na razie wywaliłem, tak więc się nie przejmuję konsekwencjami.
Dzięki :slight_smile:

1 polubienie