mam pewien nietypowy problem z dyskiem. Mianowicie: często chrupie, chrobocze, czy jak to tam nazwać. Zwykle dzieje się to podczas gdy komputer jest w stanie bezczynności, ale również podczas gry (Warcraft III i inne starsze tytuły) tudzież podczas pracy z Visual C++. Objawia się to następująco: chrup chrup po czym freeze systemu i po chwili wszystko wraca do normy. Dzieje się to już mniej więcej od 2 tygodni. Zrobiłem skan programem HDTune i ku mojemu zmartwieniu wykres jest dość nieregularny:
Pokaż screena z zakładki Health w tym HD Tune. Chociaż już po wykresie prędkości widać, że dysk jest uszkodzony. Wyzerowanie dysku raczej nic nie da. Dźwięk chrupania sugeruje uszkodzenie mechaniczne. Na tabeli SMART (tej w zakładce health) można zobaczyć co dokładnie dzieje się z dyskiem.
G-sense error rate ma wartość 134. Wskazuje to na ilość błędów wywołanych wibracjami lub wstrząsami z zewnątrz. Czy dysk jest stabilnie zamocowany? Odczyty wyglądają nieźle. Ile lat ma dysk?
Ile lat ma dysk nie mam pojęcia, natomiast laptopa mam ponad 3 miesiące. Na temat mocowania nic powiedzieć nie mogę, ponieważ rozkręcenie komputera wiąże się z utratą gwarancji prawda?
Prawdopodobnie zmyliła mnie nieco informacja ze strony HD Tune KLIK, która mówi, że aktualna wartość to Current, jednak ta bardziej sensowna jest Data.