Podczas przeglądania folderów, a nawet przy pobieraniu plików (ale nie zawsze) mój dysk cichutko chrobocze. Jest on nowy, bo komputer złożony odebrałem 3 dni temu, ale mam to od prawie samego początku. Co może być tego powodem i czy jest to oznaka wadliwości dysku czy nie?
Chciałem powiedzieć jeszcze, że w pierwszym dniu korzystania z dysku kopiowałem poprzez pendrive na dysk ok. 80-100 GB.
Dysk jest z firmy WD o pojemności 1TB. Jeżeli to potrzebne to jutro sprawdzę jego model.
Pozdrawiam.
P.S:. Byłem w sklepie, w którym składano mi komputer i powiedzieli mi, że to jest normalne, ale można to wyeliminować przykręcając dysk na śruby (bo jest chyba zamontowany jakoś inaczej). Czy to prawda?
Generalnie, prawda! Są modele, nawet nowoczesnych dysków, które trzeszczą, chroboczą itp. Czasem można sobie z tym poradzić (np. gumowe podkładki między dysk a obudowę, pod śrubki), ale to półśrodki. Warto zwracać po prostu uwagę na opinie o dysku. Szkodliwe to nie jest, ale denerwujące bardzo. Niedawno, przez to trzeszczenie, musiałem zrezygnować z zupełnie nowego dysku 500 GB. Reklamuj!
Sprawdź ten dysk za pomocą HDTune. (link) Poza tym rozważ wysłanie go na gwarancję.
@seba791p Seria Green nie ma tu nic do rzeczy. Sam mam WD z serii green (jako magazyn plików) i działa bez problemów i bez hałasu. Pracuje ciszej od mojego głównego dysku czyli Samsunga.