Chrome mocno obciaża procesor

Witam!
Mam pewien problem.
Otóż zauważyłem ostatnio, że podczas używania Chrome laptop zaczyna hałasować, ku mojemu zdziwieniu potrafi używać 30% procesora. Procek to Xeon e2176m (6 rdzeni).
Żadnych rozszerzeń nie mam. Dosyć często się zdarzają jakieś dziwne problemy z Chome, nie wiem czy nie zmienić przeglądarki.
W czym może być problem?
image

Zależy co robisz na przeglądarce, jak leci jakiś film czy reklamy na stronie to na tym procesorze jest całkiem normalne. Przecież to wydajność Ryzen 5 3550H, więc normalnie.

W czym jest problem? Rozumiem, że chodzi Ci o to, że 30% masz gdy na niej nic nie robisz.

Tak w momencie jak mam otwarte kilka kart, np w tym momencie fb, poczta i ta karta i zużycie procesora 30-36% wydaje się wysokie.

Ogólnie to on ma takie odpały. Teraz korzystam mając otwartych kilka kart yt i jest nawet nie 5%. A czasami po prostu mając otwarych kilka podobnych kart dochodzi do 40% nawet kiedy zostawię jedną. Dopiero po wyłączeniu i właczeniu chrome się uspokaja.

Sprawdź bez facebooka lub oglądaj fanpejdźe w jakimś alternatywnym kliencie (kiedyś był „nofb.pw” ale padł lub Facebook przyblokował API).

Nic nadzwyczajnego, te strony to duże oprogramowanie, ładowane i uruchamiane przez przeglądarkę. Czasami pomaga instalacja dobrego adblocka wraz z szeregiem dodatkowych list, ponieważ sam kod reklamowy potrafi wygenerować spore obciążenie.

Możesz sprawdzić jaka karta lub jaki proces przeglądarki używa najwięcej zasobów. Jak będziesz w Chrome to naciskasz shift + Esc.

Procesor nie jest najgorszy ale to jednak połowa mocy obecnie sprzedawanych budżetowców, więc też trzeba z nim delikatnie. Sprawdź, czy masz wolną pamięć, im więcej tym lepiej. Jeżeli jest mało wolnej/wstrzymanej pamięci RAM, to użycie CPU może wzrastać.

Chrome potrafi się rozrosnąć i czasami restart pomaga. Jak teraz będziesz miał 30% użycia i uznasz, że nie powinno go być, to shift + Esc i zobacz co tam się dzieje. Sprawdź też ile masz w tym momencie wolnej pamięci RAM a ile będzie po restarcie przeglądarki