Chrome nie wyświetla całego motywu na nowej karcie


(_tommy_) #1

Cześć.
Ostatnio zauważyłem, że w Chrome w nowej karcie nie wyświetla się cały motyw, jest na 2/3 okna, zaś reszta jest klasycznie biała.
Jeśli przeglądarka jest w trybie Incognito to motyw działa poprawnie.

Spotkał się ktoś może z czymś takim?


(krystian3w) #2

Osobiście nie, ale problemy są przynajmniej od 5 - 6 lat np. dla nowego okna nie wyświetlał -https://productforums.google.com/d/topic/chrome/WIlOetlJepI




Informacje o bugu w Chrome/Chromium 65:

https://bugs.chromium.org/p/chromium/issues/detail?id=819781




To co opisujesz:




Jeszcze jedno:


(Bluearga) #3

Mam dokładnie ten sam problem i pojawił się on po dzisiejszej aktualizacji Win 10. Reinstalacja Chrome ani motywu nie pomaga.

Chyba trzeba poczekać po prostu na fixa ze strony google.


(krystian3w) #4

Albo Microsoft z poprawką poprawki (lub odinstalować poprawki z marca 2018) jak one robią problem w Windows 10.


(_tommy_) #5

Problemu nie ma w trybie incognito. Ciekawe gdzie leży przyczyna.
Dzięki za odpowiedzi :wink: :ok_hand::+1:


(Bluearga) #6

Poprawkę poprawki wypuścili chwile temu, ale mój komputer nie może jej zainstalować. Jest coraz lepiej :stuck_out_tongue: Niemniej bardziej winne jest raczej samo Chrome, zwłaszcza, że sporo ludzi zgłaszało problem z motywami jeszcze przed dzisiejszym updatem Win 10.


(krystian3w) #7

W sumie dziwne, bo przypisali tło dla elementu “<body>” a jak ręcznie przeniosłem na element “<html>” to problem wyparował na chwilę. Tryb prywatny też ma tło przypisane do elementu "<html>".

Jakby w Chrome 61 nie zablokowali Stylus dla nowej karty to by można było sobie CSS-em poprawić. Np.:

  • dla elementu html ustawić tło przezroczyste bo biały kolor z tagu html prześwituje :rofl: (w chromium 67 takiego koloru nie ma element)
  • dla elementu body wysokość na 100% (chyba właśnie tak to naprawiono w chromium 67 i nie dodając białego tła dla body).

- po takim czymś by zniknął problem a styl można by wrzucić na userstyles.org.

Dodatkowo mam za niską rozdzielczość - 1366 x 768, musiałem zoomem na 80% uzyskać taki efekt jak na screenach z forum google / bugs chromium.


(_tommy_) #8

Chciałem poinformować, że motywy działają, przynajmniej u mnie nie widzę póki co problemu.
Domniemam, że bug został załatany :wink:


(krystian3w) #9

Ok zobaczę jak załatali po aktualizacji chrome :smile: