Podobno jest.
Dzięki @Yakii za ten sposób, ale wcześniej to działało, po jakimś czasie niestety nawet ta metoda nie działa, ponieważ usuwają w ogóle możliwość ponownego włączenia i jest info o usunięciu dodatku a nie wyłączeniu.
Dałem link do tego na co natrafiłem.
Nie mam Chrome. Uzywam Vivaldi a w nim to rozszerzenie działa bez problemu wiec nawet nie sprawdzałem czy to jeszcze w Chrome funkcjonuje.
Dlatego napisałem
Być może nie masz polisy dla „korpo” do utrzymania dodatków MV2:
Jak nie masz uprawnień admina to można podmienić w pliku ścieżki na te z HKCU:
Windows Registry Editor Version 5.00
; Extend Extension Manifest v2 availability registry
; Generated by RegFiles.net
; https://www.regfiles.net/registry/extend-extension-manifest-v2-availability-registry
[HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\Wow6432Node\Policies\BraveSoftware\Brave]
"ExtensionManifestV2Availability"=dword:00000002
[HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\Wow6432Node\Policies\Chromium]
[HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\Wow6432Node\Policies\Google\Chrome]
[HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\Wow6432Node\Policies\Microsoft\Edge]
[HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\Wow6432Node\Policies\Vivaldi]
[HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\Wow6432Node\Policies\YandexBrowser]
Niestety polisa nie odblokowuje już instalacji dla newbie i noobów (trzeba sobie na około odblokować przycisk lub zapodać podpisany crx do „chrome://extensions
”).
Z „4” flag przetrwały „2”, je też warto włączyć:
Nie wiem, czy ja o tym tu pisałem, najwyżej się powtórzę.
Nie lepiej DNS AdGuard i spokój z dodatkami?
Korzystam w sieci domowej Mesh Tenda Nova. Ustawiłem re DNS w ustawieniach sieci. Wszystkie urządzenia nie mają reklam: smartfon, tv, innych członków rodziny czy gości smartfony.
Dodatkowo, jeśli router obsługuje DNS over Https, to nie lepiej to ?
Co wy na to?
Dzięki @krystian3w, @blumberplumber, @Yakii
Ja sam nie używam już uBlock Origin na Chrome, jednak wielu moich znajomych po prostu pytało jak mogą go z powrotem uruchomić.
Nie podpowiadam im już oczywiście tych trudniejszych metod tylko radzę, aby zainstalowali sobie AdGuarda, nawet w tej okrojnej wersji.
Reklam ukrytych w katalogach domeny to nie wykryje (osądzone bez użycia innej subdomeny np. ads.wp.pl na www.wp.pl) ani takich osadzonych z poziomu innej użytecznej domeny (np. reklamy ładowane z facet.wp.pl na kobieta.wp.pl lub odwrotnie).
Orange nie pozwala?
" Niestety, w routerach Funbox, takich jak Funbox 3.0, 6.0 oraz 10, operator Orange zablokował możliwość zmiany domyślnych serwerów DNS. Oznacza to, że nie można bezpośrednio w ustawieniach tych urządzeń wprowadzić adresów DNS od AdGuard.
Aby skorzystać z serwerów DNS AdGuard w swojej sieci domowej, można rozważyć następujące alternatywne rozwiązania:
- Konfiguracja DNS na poszczególnych urządzeniach: Możesz ręcznie ustawić serwery DNS AdGuard na każdym urządzeniu podłączonym do sieci. Na przykład, na komputerach z systemem Windows można to zrobić poprzez ustawienia sieciowe, zmieniając adresy DNS na:
-
Serwery domyślne AdGuard (blokujące reklamy i trackery):
- 94.140.14.14
- 94.140.15.15
-
Serwery rodzinne AdGuard (dodatkowo blokujące treści dla dorosłych):
- 94.140.14.15
- 94.140.15.16Szczegółowe instrukcje konfiguracji dla różnych systemów operacyjnych znajdziesz na oficjalnej stronie AdGuard DNS.
- Szczegółowe instrukcje konfiguracji dla różnych systemów operacyjnych znajdziesz na oficjalnej stronie AdGuard DNS.
2 Użycie dodatkowego routera**: Możesz podłączyć własny router do Funboxa, skonfigurować go w trybie bridge lub jako punkt dostępowy, a następnie w tym dodatkowym routerze ustawić preferowane serwery DNS. W ten sposób cały ruch sieciowy będzie korzystał z serwerów DNS AdGuard.
3 Uruchomienie własnego serwera DHCP z ustawieniami DNS**: Innym rozwiązaniem jest wyłączenie funkcji DHCP w Funboxie i uruchomienie własnego serwera DHCP w sieci lokalnej, na przykład na urządzeniu Raspberry Pi z zainstalowanym Pi-hole. W konfiguracji tego serwera DHCP możesz określić, aby urządzenia w sieci korzystały z serwerów DNS AdGuard.
Takie klocki niestety.
Ach, te routery operatorskie. g., jak nie wiem. Kup sobie od TP-Link lub Fritz coś, ew. Ubuquiti, jeśli bardziej zaawansowany jesteś.
Jeśli masz internet światłowodowy, to sprzęt musi być dopasowany. LTE? Nieproblem. Karta SIM do innego routera i możesz grzebać.
Pewnie nawet DOT lub DOH DNS Over HTTPS lub TLS nie ruszy.
Światło:(
Tylko wtedy musisz od operatora dostać ONT. Funbox ma wbudowany
Ano tak, jeśli światłowód, to musisz mieć ONT (nie pamiętam rozwinięcia), in. modem świarłowodowy, czyli taki punkt dostępu do światła. Pod niego podpinasz swój router, czy Mesh i grzebiesz.
Ten Funbox nie sprawia radości. „Fun”, to po ang. radość.