Chrome wyłączył już uBlock Origin

Podobno jest.

Dzięki @Yakii za ten sposób, ale wcześniej to działało, po jakimś czasie niestety nawet ta metoda nie działa, ponieważ usuwają w ogóle możliwość ponownego włączenia i jest info o usunięciu dodatku a nie wyłączeniu.

Dałem link do tego na co natrafiłem.
Nie mam Chrome. Uzywam Vivaldi a w nim to rozszerzenie działa bez problemu wiec nawet nie sprawdzałem czy to jeszcze w Chrome funkcjonuje.
Dlatego napisałem

Być może nie masz polisy dla „korpo” do utrzymania dodatków MV2:

Jak nie masz uprawnień admina to można podmienić w pliku ścieżki na te z HKCU:

Windows Registry Editor Version 5.00

; Extend Extension Manifest v2 availability registry
; Generated by RegFiles.net
; https://www.regfiles.net/registry/extend-extension-manifest-v2-availability-registry

[HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\Wow6432Node\Policies\BraveSoftware\Brave]
"ExtensionManifestV2Availability"=dword:00000002

[HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\Wow6432Node\Policies\Chromium]

[HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\Wow6432Node\Policies\Google\Chrome]

[HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\Wow6432Node\Policies\Microsoft\Edge]

[HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\Wow6432Node\Policies\Vivaldi]

[HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\Wow6432Node\Policies\YandexBrowser]

Niestety polisa nie odblokowuje już instalacji dla newbie i noobów (trzeba sobie na około odblokować przycisk lub zapodać podpisany crx do „chrome://extensions”).

Z „4” flag przetrwały „2”, je też warto włączyć:

Nie wiem, czy ja o tym tu pisałem, najwyżej się powtórzę.

Nie lepiej DNS AdGuard i spokój z dodatkami?

Korzystam w sieci domowej Mesh Tenda Nova. Ustawiłem re DNS w ustawieniach sieci. Wszystkie urządzenia nie mają reklam: smartfon, tv, innych członków rodziny czy gości smartfony.

Dodatkowo, jeśli router obsługuje DNS over Https, to nie lepiej to ?

Co wy na to?

Dzięki @krystian3w, @blumberplumber, @Yakii
Ja sam nie używam już uBlock Origin na Chrome, jednak wielu moich znajomych po prostu pytało jak mogą go z powrotem uruchomić.
Nie podpowiadam im już oczywiście tych trudniejszych metod tylko radzę, aby zainstalowali sobie AdGuarda, nawet w tej okrojnej wersji.

Reklam ukrytych w katalogach domeny to nie wykryje (osądzone bez użycia innej subdomeny np. ads.wp.pl na www.wp.pl) ani takich osadzonych z poziomu innej użytecznej domeny (np. reklamy ładowane z facet.wp.pl na kobieta.wp.pl lub odwrotnie).

Orange nie pozwala?
" Niestety, w routerach Funbox, takich jak Funbox 3.0, 6.0 oraz 10, operator Orange zablokował możliwość zmiany domyślnych serwerów DNS. Oznacza to, że nie można bezpośrednio w ustawieniach tych urządzeń wprowadzić adresów DNS od AdGuard. ​
Aby skorzystać z serwerów DNS AdGuard w swojej sieci domowej, można rozważyć następujące alternatywne rozwiązania:​

1. Konfiguracja DNS na poszczególnych urządzeniach: Możesz ręcznie ustawić serwery DNS AdGuard na każdym urządzeniu podłączonym do sieci. Na przykład, na komputerach z systemem Windows można to zrobić poprzez ustawienia sieciowe, zmieniając adresy DNS na:​
  • Serwery domyślne AdGuard (blokujące reklamy i trackery):
    • 94.140.14.14
    • 94.140.15.15
  • Serwery rodzinne AdGuard (dodatkowo blokujące treści dla dorosłych):
    • 94.140.14.15
    • 94.140.15.16Szczegółowe instrukcje konfiguracji dla różnych systemów operacyjnych znajdziesz na oficjalnej stronie AdGuard DNS.
  • Szczegółowe instrukcje konfiguracji dla różnych systemów operacyjnych znajdziesz na oficjalnej stronie AdGuard DNS.
    2 Użycie dodatkowego routera**: Możesz podłączyć własny router do Funboxa, skonfigurować go w trybie bridge lub jako punkt dostępowy, a następnie w tym dodatkowym routerze ustawić preferowane serwery DNS. W ten sposób cały ruch sieciowy będzie korzystał z serwerów DNS AdGuard. ​
    3 Uruchomienie własnego serwera DHCP z ustawieniami DNS**: Innym rozwiązaniem jest wyłączenie funkcji DHCP w Funboxie i uruchomienie własnego serwera DHCP w sieci lokalnej, na przykład na urządzeniu Raspberry Pi z zainstalowanym Pi-hole. W konfiguracji tego serwera DHCP możesz określić, aby urządzenia w sieci korzystały z serwerów DNS AdGuard. ​
    Takie klocki niestety.

Ach, te routery operatorskie. g., jak nie wiem. Kup sobie od TP-Link lub Fritz coś, ew. Ubuquiti, jeśli bardziej zaawansowany jesteś.

Jeśli masz internet światłowodowy, to sprzęt musi być dopasowany. LTE? Nieproblem. Karta SIM do innego routera i możesz grzebać.

Pewnie nawet DOT lub DOH DNS Over HTTPS lub TLS nie ruszy.

Światło:(

Tylko wtedy musisz od operatora dostać ONT. Funbox ma wbudowany :wink:

Ano tak, jeśli światłowód, to musisz mieć ONT (nie pamiętam rozwinięcia), in. modem świarłowodowy, czyli taki punkt dostępu do światła. Pod niego podpinasz swój router, czy Mesh i grzebiesz.

Ten Funbox nie sprawia radości. :slight_smile: „Fun”, to po ang. radość.