Chrome wyłączył już uBlock Origin

Dopiero dzisiaj zauważyłem, że Chrome wspaniałomyślnie wyłączył już możliwość użytkowania uBlock Origin…jeszcze nie, AdGuarda.
Normalnie świetnie, pewnie FF też zrobi taką niespodziankę.
Jest jeszcze jakaś możliwość zmusić Chrome, aby nie blokował uBlocka?

AdGuard DNS.

Tak, zrobiłem to na swoim TV i działa.
Ale, niektórym ludzikom przestał działać uBlock Origin na Chrome i pytają dlaczego.
Nie wiem, czy istnieje jeszcze jakiś „myk”, aby go uruchomić na Chrome, czy już całkiem kaplica.
Oczywiście, działa jak widzę jeszcze AdGuard na Chrome, ale to chyba kwestia czasu i też go zablokują i strzelą sobie zupełnie w stopę, bo przeglądanie obecnie netu bez blokera jest niewykonalne.
Ustawianie DNS-ów nie jest już takie proste dla ludzików, jak pobranie blokera.
94.140.14.14 (AdGuard)

Na ten moment można zainstalować uBlock Origin Lite.

Ciekawe bo u mnie komunikat o nie wspieraniu i wyłączeniu pojawił się jakieś 10 dni temu.
Olałem go, wszedłem w ustawienia addów i ponownie go włączyłem.
Działa.

To już trzecie takie podejście do wyłączenia bo tak średnio co kwartał mam. Oczywiście chrome najnowsza wersja.

A jesteś pewien, że to pełna wersja a nie Lite, która ma przepuszczać niektóre reklamy (w domyśle - odpowiednio opłacone)? Może to jest już ten czas aby wyrwać chwasta i przesiąść się na inną przeglądarkę?

Nigdy nie miałem Lite, jak to rozpoznać ?
W ustawieniach zgłasza się tak:
Schowek-2

Chwast zostanie wyrwany, bo chrome mam w celach testowych ale jakoś ze 3 lata to trwa.
Kiedyś Netscape, SeaWolf a potem zawsze miałem FF.

Sorry, nie wiem, bo już nie mam chwasta. Obecnie siedzę na FF i Operze a tam wszystko po staremu.
Ale sądząc po numerze wersji (to z Opery) to chyba jeszcze normalna, pełna wersja.

W FF jest wersja 1.62 - czyli też pełna.

„To rozszerzenie nie jest już dostępne, ponieważ jest niezgodne ze sprawdzonymi metodami dotyczącymi rozszerzeń do Chrome”.
No tak jeszcze można go włączyć ponownie.
" Tymczasowe włączenie rozszerzenia

Ważne: rozszerzenie możesz ponownie włączyć tylko przez określony czas po jego wyłączeniu. Zalecamy znalezienie alternatywnego rozszerzenia przed trwałym wyłączeniem.

1. Otwórz Chrome na komputerze.
  2. W prawym górnym rogu kliknij Więcej Więcej a potem Rozszerzenia a potem Zarządzaj rozszerzeniami.
  3. W prawym dolnym rogu kliknij przełącznik obok nieobsługiwanego rozszerzenia, które chcesz włączyć".
    Jest to wynik wycofania obsługi Manifest v2 na rzecz Manifest v3 .

uBO jest rozszerzeniem Manifest v2, stąd ostrzeżenie w przeglądarce Google Chrome. Nie ma wersji Manifest v3 uBO, stąd przeglądarka zasugeruje alternatywne rozszerzenia jako zamienniki dla uBO:

B

uBO Lite (uBOL) to uproszczona wersja uBO, w której dołożono wszelkich starań, aby przekonwertować listy filtrów używane przez uBO na podejście zgodne ze standardem Manifest v3, kładąc nacisk na niezawodność i wydajność, tak jak miało to miejsce w przypadku uBO od czasu jego pierwszej publikacji w czerwcu 2014 r.

Jednakże nacisk na niezawodność i wydajność w środowisku Manifest v3 oznaczał konieczność poświęcenia wielu funkcji wykraczających poza te, które nie były możliwe do zrealizowania w ramach Manifest v3.
Czyli wychodzi na to, że zostanie definitywnie zablokowane.

No mówię Wam: DNS w routerze i gitara - po problemie z jakimś wycofywaniem i blokowaniem. Doinstalujcie do tego AdGuard’a ibędzie super.
@cyngiel_1 Na TV śmiga? <3 Na routerze to skonfigurowałeś, czy samym TV? Polecam w routerze to wpisać.

Jeszcze takie pytanir mam: DNS w Androidzie pod LTE/5G można zmienić?

Ustawiłem na sztywno w TV.
Sztuczna inteligencja na twoje pytanie tak odpowiedziała.
" W Androidzie nie można natywnie zmienić DNS dla mobilnego internetu (LTE/5G) w ustawieniach systemowych. Można to zrobić jedynie dla Wi-Fi. Jednak istnieją obejścia:

1. Użycie protokołu „Prywatny DNS” (DNS over TLS)

• Wejdź w Ustawienia → Sieć i internet → Prywatny DNS
  • Wybierz opcję „Nazwa hosta dostawcy prywatnego DNS”
  • Wpisz np. dns.adguard.com (AdGuard) lub dns.google (Google DNS)

Minus: Działa tylko z serwerami obsługującymi DNS over TLS.

2. Aplikacje VPN/Proxy DNS

• Nebulo, Intra, AdGuard – przekierowują ruch przez wybrany DNS.
  • Cloudflare 1.1.1.1 – pozwala używać ich DNS z szyfrowaniem.

Minus: Większość działa jak VPN, co może kolidować z innymi aplikacjami wymagającymi VPN.

3. Rootowanie telefonu

• Z rootem można zmienić DNS np. w AdAway, DNS Changer (Root), czy edytując plik systemowy /system/etc/resolv.conf.

Minus: Rootowanie anuluje gwarancję i może mieć inne konsekwencje.

Jeśli chcesz zmienić DNS tylko dla Wi-Fi, można to zrobić bezpośrednio w ustawieniach sieciowych".

Jak Chrome fiknie za bardzo to zostanie wyrwany tak jak pozbyłem się pół roku temu wyszukiwarki google.

No bo jeszcze nie trafiłeś, że strona czy usługa Ci nie działa z powodu DNS. Ja natomiast już tak trafiłem i co śmieszniej blokowało usługi Microsoft Azure.
Dodatkowo (sprawdzałem) potrafi w godzinach szczytu skutecznie podbijać ping w grach MMO.

Jeżeli blokowanie przez DNS wam odpowiada ale chcecie mieć nad tym kontrolę, to polecam https://pi-hole.net/

Można to uruchomić na Raspberry Pi, nawet tańszych płytkach, jako kontener Dockera, jednym poleceniem bez grzebania się w ręcznej instalacji.

Ma bardzo fajny interfejs webowy, gdzie można dodawać listy, dodawać wykluczenia, wyjątki itp. Jest podgląd zablokowanych domen, które zawsze można odblokować.

Jest dostępnych masę list, które można dodać i które będą się same aktualizować.

Po instalacji ustawiamy w DHCP naszego routera serwer DNS na Raspberry Pi i będzie w całej sieci domowej na wszystkich urządzeniach. Oczywiście całość wymaga trochę zacięcia technicznego i jest raczej dla osób, które lubią takie rzeczy. Minus? Działać będzie tylko w sieci domowej.

Zupełnie na marginesie, trafiłem ostatnio fajną przeglądarkę na Androida https://play.google.com/store/apps/details?id=com.duckduckgo.mobile.android&hl=pl szukałem zamiennika dla Firefox dla Androida, który ma szereg nienaprawianych przez lata błędów. Szukałem czegoś z obsługą dodatków i niestety nie znalazłem, ale wklejona powyżej DuckDuckGo świetnie blokuje mi wszelkie reklamy w domyślnej konfiguracji.

2 polubienia

Sprawdź czy masz wersję MV2 (bez znaczku polecany), bo od jakiegoś pół roku już wciskają MV3 (znaczek polecany).

MV3 z ograniczeniami MV2 zamiast kanału bety sprzed lat

AdGuard Browser Extension for Chrome MV3: release version - AdGuardowi nie na rękę było stracić miliony instalacji.

I dalej można cofnąć to wyłączenie na kolejny miesiąc (w 135 znowu Google może wyłączyć po aktualizacji).

Podobno MS Edge też jest w obozie by nie porzucać MV2, więc osoby nielubiące Brave, Opery, Thorium, Supremium i Firefox mogą niby tam uciec.

Hmm, to niefajnie. Ja nie używam Google Chrome, więc tego jeszcze nie widziałem. Slimjet nadal wspiera to rozszerzenie i nie było żadnego info, że jest niedostępne. I faktycznie jest dostępne.
W sklepie nadal je widzę:

Edge (na chromium rzecz jasna) też je ma i nic nie marudzi, że ma być wycofane.

Opartych na Chromium jest trochę nawet po zakończeniu Kiwi:

Podobno AdGuard Home zjada go na śniadanie:

https://hub.docker.com/r/adguard/adguardhome

:information_source: NOTE
Some of the listed features can be added to Pi-Hole by installing additional software or by manually using SSH terminal and reconfiguring one of the utilities Pi-Hole consists of. However, in our opinion, this cannot be legitimately counted as a Pi-Hole’s feature.

Feature AdGuard Home Pi-Hole
Blocking ads and trackers :white_check_mark: :white_check_mark:
Customizing blocklists :white_check_mark: :white_check_mark:
Built-in DHCP server :white_check_mark: :white_check_mark:
HTTPS for the Admin interface :white_check_mark: Kind of, but you’ll need to manually configure lighttpd
Encrypted DNS upstream servers (DNS-over-HTTPS, DNS-over-TLS, DNSCrypt) :white_check_mark: :x: (requires additional software)
Cross-platform :white_check_mark: :x: (not natively, only via Docker)
Running as a DNS-over-HTTPS or DNS-over-TLS server :white_check_mark: :x: (requires additional software)
Blocking phishing and malware domains :white_check_mark: :x: (requires non-default blocklists)
Parental control (blocking adult domains) :white_check_mark: :x: (requires non-default blocklists)
Force Safe search on search engines :white_check_mark: :x:
Per-client (device) configuration :white_check_mark: :white_check_mark:
Access settings (choose who can use AGH DNS) :white_check_mark: :x:
Running [without root privileges][wiki-noroot] :white_check_mark: :x:

Edge też na chronium.

Próbowałem kilku ale przepuszczały sporo reklam. Może jeszcze wypróbuję te z tej listy, które obsługują rozszerzenia.

Dzięki, nie wiedziałem o istnieniu tego projektu. DNS-over-HTTPS, tego mi brakowało w upstream server w Pi-Hole. Blokowanie phising/malware - to kwestia dodania odpowiednich list do Pi-Hole. Mam dodane od początku. Tak samo z adult domanis i pozostałymi, więc nie jest to brak tej możliwości.

Jak chcę szybko interfejs HTTPS to biorę Docker i https://nginxproxymanager.com/ - dodatkowo ogarnia tworzenie/odnawianie certyfikatów Let’s Encrypt, co jest bardzo fajne. Ręczne wgrywanie plików certyfikatu co np 3 miesiące dla mnie nie wchodzi w grę.

Tak czy inaczej, trzeba będzie zainstalować, zapoznać się. DNS-over- to jest wystarczający powód.

Więc wychodzi na to, że ta pierwsza wersja MV3 jest z jakimi ograniczeniami?
Ta druga ich nie ma jak rozumiem, ale skoro Chrome wycofuje MV2 to pewnie, tak jak uBlock origin MV2 zostanie wyłączona w niedługim czasie.

Limit reguł DNR, aktualizacja filtrów wymaga aktualizacji dodatku (AdGuard więc będzie wypuszczać małe aktualizacje, gdy naprawa nie wymaga skrypletów czy redirect z surogatem skryptu - tamte będą czekać na dużą aktualizację sprawdzaną przez recenzenta), nie wszystkie API niby są w MV3, więc dużo rzeczy robią naokoło lub zrezygnowali na razie.