Chrome - zmniejszenie jakości video

Korzystam z kilku serwisów, które oferują filmy tylko w jednej rozdzielczości. Nie można wybrać innej. Zazwyczaj jest to 1080p lub wyższa. Niestety, mój net wieczorami konkretnie zwalnia i nie sposób tych filmów obejrzeć bez potężnych lagów.

Czy jest jakiś sposób, by w Chrome zmniejszyć rozdzielczość tych video (np. za pomocą jakiegoś rozszerzenia) do max. 720p, jeśli w serwisie oferowana jest tylko jedna, wyższa rozdzielczość?

Musiałbyś im wideo podkradać na swój hosting i uruchamiać na nim zdalnie FFmpeg i wtedy oglądać na swojej stronie lub link swojej strony wkleić do odtwarzacza np. VLC (DRM może sprawić, że będzie to trudne do realizacji).

Nie.

Najprościej to zainstalować downloader, np. XDM 2020 lub cos płatnego i skopiować film na dysk.
Jak wybierzesz max segmentów na plik (32) to przy teoretycznej sieci 300 Mb/s, plik 6 GB ściągniesz i scalisz w około 2-3 minuty z np. CDA

Z reguły działa to dobrze na większości serwisów. Ja nie narzekam.

Czyli proponujesz by za dnia pobierał film na wieczór?

No bo raczej to mu łącze z 300 Mbps spada na 3 Mbps a nie w np. darmowe CDA, gdzie wrzucający wyłączył niższe formaty się przeciąża kolejny rok z rzędu.

Ja bym sprawdził umowę i uderzył do operatora z reklamacją. FHD to jakieś 5Mbps, jeżeli operator nie jest w stanie nawet tyle zagwarantować, to chyba pora go zmienić…

A masz jakieś lepsze wyjście?
Nie jestem Kaszpirowski więc nie mam rąk które uleczą… jego sieć.
P.S. Nie zawsze problem leży po stronie odbiorcy. Jest jeszcze druga strona. Nadawca.
Duże obciążenie i nie daje rady