Od jakiegoś czasu mam problem z grami najbardziej mam z Fortnite i czasami z Days Gone odczuwam zatrzymanie się gry prościej mogę powiedzieć że mam rozgrywkę i gra próbuję zatrzymać się na 2 sekundy zawiesić i odwiesza się czasam potrafi kilka razy złapać takiego laga… Jestem bez silny ponieważ wszystkie strowniki są świeże, dysk ssd nowy kupiony kilka dni temy , pasta na procesorze nowa , komputer wyczyszczony, to nie jest wina windowsa bo na 11 było to samo a mam teraz 10. Zaznaczę że na słabszym komputerze na którym jest fortnite tnie się czasami ale nie ma jak tu i na dodatek jest tam przez wifi… Na moim jest normalnie pod kabel net moje podzespoły to Intel(R) Core™ i5-6400 CPU @ 2.70GHz 2.70 GHz Ram 16 GB dysk 1TB nowy gdzie fortnite Karta GTX 1060 6GB , nie wiem co się dzieje jest jakaś pomoc? Jest to naprawde drażniące a nie gram na wysokich tylko na srednio niskich detalach i tak potrafi sie zawiesić. Proszę po pomoc
Dobrze rozumiem, że chodzi o tzw. freezy w losowych momentach?
To może być wina oprogramowania, tudzież zużycia sprzętowego karty graficznej lub procesora.
Tak chodzi o to ale na starszym kompie tego nie ma więc to jest trochę dziwne … Oprogramowanie ale jakie jak ja nic takiego nie mam tylko i wyłącznie pandę AV nie wiem czemu tak się dzieje. Na grze Delta Force gdzie grałem na bardzo wysokich tego nie było nie ma każdej grze to się dzieje .
Kwestia losowych ścinek to problem nie tylko oprogramowania, ale i sprzętu.
Jak możesz to zrób kilka testów benchmarkowych dysku, procesora, płyty głównej, ramu i karty graficznej. Może któryś z tych komponentów jest uszkodzony i właśnie daje znać, że „kona”.
Hmm to dlaczego tylko na tych dwóch grach tak się dzieje ? A jak już wspominałem na delta force działa wszystko ok??? Np na Days gone to mało się zatrzymuje bardziej tnie się ale to wina procka
Ciężko powiedzieć. Może być kłótnia sterowników, programów firm trzecich.
Czasami najlepszym rozwiązaniem jest kombinowanie - włączanie i wyłączanie programów w tle by zniwelować problem. Pisałeś o Antywirze - wyłącz go i zobacz czy gra dalej przycina.
A może spróbuję zainstalować system jak revi OS bez nie potrzebnych aplikacji jakiś Mod i na nim sprawdzić czy będzie to samo czy poprawi się wydajność , zaznaczam że na starym kompie I5 4XXX bo nie pamiętam jakie ma oznaczenie i grafika GT 1030 i ram 8 GB na niskich działa też się tnie ale nie ma takich zatrzymań jak u mnie i też jest na ssd i komp jest starszy od mojego
Niektóre gierki mogą używać niestandardowych optymalizacji (przyspieszaczy?), które mogą być niekompatybilne z niektórymi dyskami M2/SSD (np. Lexar, Adata). To nie pierwszy raz kiedy użytkownicy narzekają na „zacinanie” się gierki na przyzwoitym sprzęcie (na tym forum już to było kilka razy) a przoduje w tym Fortnite. Dlatego zasugerowałem ci sprawdzenie jak gra chodzi na innym dysku. Drugim podejrzanym jest karta sieciowa. Zrobisz jak zechcesz.
Powiem tak zainstalowałem Mod Atlas Os windowsa 11 i powiem tak widzę zmiane w grze nie mam już tych zatrzymań nie wiem na jak długo to się okaże jak na tę chwile jest ok temat zamykam i pozdrawiam .