Chwilowy spadek wydajności, ''bip'' podczas pracy na komputerze

Cześć,

Przychodzę do was z problemem dość niecodziennym. A mianowicie coś niedobrego dzieje się z systemem. W grach zauwazalnie spadła wydajność, ale nie to jest najgorsze - wydajność w pewnym momencie potrafi po prostu zejść na kilka FPS, wtedy nawet MSI Afterburner wariuje i pokazuje wartości zuzycia CPU i GPU około 0 (w trakcie gry zuzycie GPU to jakieś 70% a CPU 30%). Do tego czasem przy zwyklej pracy na komputerze,daje sie usłyszeć pikanie (kilkukrotne bip) i system tez działa bardzo ociężale, porównywalnie do tych kilku FPS w grze, nie da się nic robić przez 15 sekund, po czym wszystko wraca do normy.

Czym to moze byc spowodowane? CPU? GPU? RAM lub dysk? MBAM i ADW juz były sprawdzane, nie wykryły zadnych szkodników.

Sprzęt: GTX 1070 TI / I5-8600K / 16GB RAM / Windows 10 z ostatnim update

Tutaj przykładowy screen z momentu gdy spada wydajność:
DP

/Edit #1: Dyski sprawdzone CrystalDiskInfo. Nie w nich tkwi problem, są w dobrym stanie według programu. Teraz sprawdzimy mojego drugiego głównego podejrzanego, czyli RAM - memtestem.

Wygląda na to, ze RAM tez jest sprawny.
Ale ciekawostka - po odłączeniu pada od XONE (bluetooth) problem wydaje się… nie występować. Tylko na taki kompromis niezbyt chce iść. :wink:

Dysk sprawdź jeszcze HDDTune, ale daj screena.

Może się karta graficzna grzać lub procesor, może zasilacz zdycha… a może chipset się grzeje… Temperatury sprawdź w HWiNFO i daj screeny.

Ja stawiam na zdychającą grafę.

Mam niemal całkowitą pewność, ze chodzi o to: https://www.reddit.com/r/Windows10/comments/8jddv1/xbox_one_controller_causes_usb_mouse_lag_and/

Objawy dokładnie takie same, i dzieję sie tak tylko gdy pad od XONE jest podłączony przez Bluetooth. Odłączam go i problem magicznie znika.

Reszta gier gdzie nie uzywam pada chodzi bezproblemowo. Zwyczajnie system nagle traci połączenie z padem na moment i zaczyna świrować, tylko czemu?

Podłączasz adapter BT zewnętrzny, czy masz zintegrowany na płycie? Podłącz pada po USB.

Mam zewnętrzny adapter od Asusa.
Po USB problem nie występuje, więc coś definitywnie gryzie się w systemie gdy pad jest podłączony po Bluetooth.