Chyba w BIOS-ie namieszałem

Chyba pomieszałem coś w BIOS-ie przy Win 98. Przy uruchamianiu pojawia się komunikat:

“PRI Slave Drive - ATAPI Incompatible. Press F1 ro resume”.Być może ma to coś wspólnego z innymi komunikatami przy uruchamianiu:

Auto-Detecting Pri Master - IDE Hard Disk

Auto-Detecting Sec Master - Not Detected

Auto-Detecting Sec Slave - Not DetectedWydaje mi się, że komputer nie widzi napędu CD-ROM.

To przywróć ustawienia domyślne.

Czy można je przywrócić dla wszystkich opcji? I w jaki sposób?

Czy chodzi o klawisz F6 - Optimal Values?

Tak.

W głównym menu masz opcje w stylu “Default Settings”

Wyjmij na jakiś czas baterie z płyty głównej

albo przestaw zworkę na płycie

zazwyczaj jest koło biosu

Zawsze się zastanawiałem, co to za zworka i gdzie się on znajduje?

Czy chodzi o Load Optimal Settings?

Nie mogę znaleźć opcji “Default Settings”. Spróbuję wyjąć baterie. Czy są duże, ile ich jest i w jakim miejscu?

Jest jedna bateria podobna do tej z zegarka na rękę :wink:

Na płycie głównej. Jest tylko jedna. Na jakieś 10 minut. :smiley:

zworka to takie coś łączące wystające piny (małe prostokątne coś) na płycie głównej roi się od tego ) a ustawienia biosu lepiej zostawić w spokoju bo można coś zepsuć(jak podkręciłem sprzęt to mi płyta główna siadła po 3 miechach-nie widziało dysku i z ramem problem wyskakiwał po wymianie płyty było dobrze. lepiej się w biosie nie bawić

Ryszard ,wylacz komputer z sieci …moze to cos pomoze.

Mi tez sie czasami tak dzieje i gdy wylacze z sieci wszystko wraca do normy :slight_smile:

pewnie masz modem ADSL(albo podobny) podłałczany przez USB jak tak to może się tak dziać

jak moze modem od neo wpływać na to że komp nie widzi CD ? :roll:

któż to wie ale nie tylko ten od NEO bo u mojego kumpla ten z telenetu (adsl przez usb podłałcza się) to czasem przy uruchamianiu kompa robi tak że i dysku nie widzi bios

pewnie masz modem ADSL(albo podobny) podłałczany przez USB jak tak to może się tak dziać

Mam modem ale DSL bo mieszkam w niemczech,a w niemczech jest troche szybsze dsl niz w Polsce :slight_smile:

no to nie duża różnica ale jak widać coś się przez to mąci więc na starcie z odłączoną siecią

zwiorkę na płycie używa się tylko wtedy, gdy nie ma możliwości wejść do biosu. Powoduje ona ustawienie biosu na default. Zazwyczaj niedaleko biosu znajdują się trzy piny i na 2 jest zworka trzeba przełączyć ją na środkową i tą z drugiej strony i po kilku sec wrócić do poprzedniego ustawienia. Przed przepinaniem zworek radzę oczywiście zajrzeć do instruklcji płyty, żeby innej nie przestawić.

pozdr