Ciągłe inicjowanie aktualizacji Windows 10

Od rana ciągle mam aktualizację dochodzi do 25 % i potem napis “trwa inicjowanie” i tak cały czas. Można to jakoś zatrzymać ?

Nie zatrzymywać, lecz czekać cierpliwie. Procedura może potrwać 1,5-2 godz, a przy lichym sprzęcie dłużej.

1 polubienie

Stoi w miejscu 25% czy się posuwa?

Cały czas dochodziło do 25% i trwała inicjalizacja. Musiałam wyłączyć komputer i w aktualizacji pokazuje mi teraz , że aktualizacja zakończona niepowodzeniem i opcja do wyboru" ponów próbę".
na razie tego nie ruszam . Przejrzałam historię aktualizacji i tą aktualizację już mam pomyślnie zainstalowaną więc nie wiem dlaczego pobiera jeszcze raz.

Prawy przycisk myszy na właściwości dysku systemowego, następnie “Oczyszczanie dysku”, tak klikasz w “Oczyść pliki systemowe”, zaznacz wszystko i oczyść wszystko. Pewnie zajmie to więcej czasu, ale wyczyścisz sobie dysk i po ponownym uruchomieniu Windows zacznie od nowa pobierać aktualizacje.

C:/Windows/Software Distribution/Download i usuń jego zawartość. Powinno wtedy pobierać już normalnie

Może któraś z poprawek pobrała się z jakimś błędem. Dlatego też wejdź do katalogu C:\Windows\SoftwareDistribution\Download i usuń całą jego zawartość. Następnie usuń z katalogu >> C:\Windows\SoftwareDistribution\DataStore plik DataStore.edb oraz całą zawartość katalogu Logs. Rrestart komputera. Usunięcie tych katalogów spowoduje, że poprawki pobiorą się ponownie.

Wszystko już się unormalizowało bez zbędnej ingerencji.

Ja dziś u teścia na stacjonarce przeprowadziłem aktualizację do wersji 18.03,
aktualizacja przebiegła bez problemów.:wink:

Niestety u mnie nie obyło się bez stawiania na nowo systemu.